Impeachment: Trump nem akar tanúvallomást tenni

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. február 5.

Külpol

Hiába kérték.

Tanúvallomásra kérték csütörtökön Donald Trumpot az ellene indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) demokrata párti felelősei, azonban Trump ezt visszautasította.

Az impeachment eljárás egyik megbízott demokrata vezetője levelet küldött Donald Trumpnak és ügyvédeinek, amelyben azt kéri, hogy a volt republikánus elnök a jövő kedden esedékes szenátusi tárgyalás előtt vagy közben tegyen tanúvallomást. Jamie Raskin levelében arra hivatkozott, hogy Trump ügyvédjei - kedden ismertetett állásfoglalásukban - tagadják azokat a "vitathatatlan tényeket", amelyek szerint a volt elnök szerepet játszott a január 6-ai capitoliumi események kirobbanásában.

"Tekintettel arra, hogy vitatja ezeket a ténybeli állításokat, azért írok, hogy felkérjem önt, eskü alatt tegyen tanúvallomást, akár a szenátus vádemelésének tárgyalása előtt, akár annak során, a 2021. január 6-i tetteivel kapcsolatban" - fogalmazott Raskin.

Jason Miller, a volt elnök vezető tanácsadója később közölte: Trump nem tesz vallomást "az alkotmányellenes eljárásban". Trump jogi csapatának tagjai is hasonlóan nyilatkoztak. Bruce Castor és David Schoen "PR-mutatványnak" nevezték a kérést.

Donald Trump ellen lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A támadásban többen életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

Amennyiben a felsőház elítélné a volt elnököt, elveszítheti a neki járó juttatásokat és soha többet nem indulhat újra elnökválasztáson. A szenátusban azonban legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, mert a demokratáknak nincs meg ehhez a kellő többségük.

 

Figyelmébe ajánljuk