Romániában megszületett az első ítélet holokauszttagadás miatt

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. február 4.

Külpol

Egy korábbi hírszerző tisztet ítéltek egy év és egy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre.

Bár a Nastase-kormány 2002-ben sürgősségi rendeletben hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekménnyé nyilvánította a holokausztnak, illetve következményeinek nyilvános tagadását, vitatását, helyeslését vagy jelentőségének lekicsinylését, eddig nem született ítélet ilyen ügyben Romániában. Csütörtökön azonban a bukaresti harmadik kerületi bíróság egy év és egy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte holokauszttagadásért Vasile Zarnescu tartalékos hírszerzőtisztet csütörtökön, számolt be róla az MTI. 

A francia közszolgálati rádió (RFI) román adása felidézte: Zarnescut 2020-ban állították bíróság elé, de már a 2016-ban megjelent „Holokauszt – ördögi rémmese” című könyvében is a „világtörténelem legnagyobb hazugságának” nevezte a holokausztot.

A Hotnews.ro hírportál írta meg korábban, hogy az Antiszemitizmust Figyelő Központ (MCA) a román legfőbb ügyésznél panaszolta be a tartalékos hírszerzőtisztet, aki a vaskos, csaknem ezer oldalas könyv borítóján látható fotón a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyenruhájában mutatkozott.

Az Antiszemitizmust Figyelő Központnak a vádhatósághoz intézett levélben felhívta a figyelmet, hogy Zarnescu írásaiban „tagadja a Holokauszt hatmillió áldozatának – köztük másfélmillió gyermeknek – a létezését és halálát, gúnyt űzve mind az áldozatok hozzátartozóiból, mind a túlélőkből”. A Justitiarul.ro honlapon korábban publikált önéletrajz szerint a 71 éves, szociológus végzettségű Zarnescu 1991-től 2002-es leszereléséig volt a román hírszerzés tisztje, majd a Románok Nemzeti Egységpártjában (PUNR) és a Nagy-Románia Pártban (PRM) politizált.

A bukaresti bíróság ítélete egyelőre nem jogerős.

Figyelmébe ajánljuk