Az afganisztáni tálib lázadók újabb tartományi székhelyet foglaltak el

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 7.

Külpol

24 órán belül a második tartományi főváros került a radikális iszlamista tálib lázadók birtokába.

Az afganisztáni radikális iszlamista tálib lázadók szombaton elfoglalták az ország északnyugati részében fekvő Sibargan városát, Dzsauzdzsán tartomány székhelyét, és ezzel 24 órán belül és a nyugati békefenntartó csapatok kivonulásának kezdete óta már a második tartományi főváros került birtokukba.

"Sibargan városát sajnos elfoglalták a tálibok" - közölte az AFP-vel Kader Malia, Dzsauzdzsán tartomány kormányzóhelyettese, hozzátéve, hogy a kormánycsapatok és kormányzati hivatalnokok a repülőtérre menekültek.

A tálibok pénteken Nimrúz tartomány székhelyét, Zarándzs városát rohanták le és vonták ellenőrzésük alá. Ez volt az első tartományi székhely, amelyet a lázadók elfoglaltak azóta, hogy fokozták támadásaikat a külföldi erők kivonásával párhuzamosan.

Ruh Gul Hairzad tartományi kormányzóhelyettes közlése szerint a tálibok kevés ellenállással találkoztak a biztonsági erők részéről, melyek közül sokan már az elmúlt napokban elhagyták állásaikat.

A tálibok kerületek és határátkelők tucatjait vonták uralmuk alá az elmúlt hónapokban. Fokozták támadásaikat több tartományi székhely környékén is, köztük a nyugati Herát és a déli Kandahár tartományban. Májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva azt, hogy az amerikaiak vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból.

Nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket.

Eközben a Dohában hónapok óta tartó afgánközi béketárgyalásokon a feleknek továbbra sem sikerül előrelépést elérniük. (MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk