Irpinyt valószínűleg visszafoglalták az ukránok

  • narancs.hu
  • 2022. március 28.

Külpol

Mariupol viszont teljesen az oroszok kezére került.

Az ukrán hadsereg visszafoglalta az oroszoktól a Kijev közelében lévő Iprinyt, amelynek közelében nagy harcok zajlottak – írja a 24.hu és a Mandiner.

Azt, hogy Irpiny felszabadult, Olekszandr Markuscsin polgármester jelentette be a Telegramon, videóbejegyzésben. Azt mondta, „tisztában vagyunk vele, hogy további támadások érik majd a városunkat, és bátran meg fogjuk védeni”.

A hírportálok hozzáteszik: az irpinyi városvezetés állításait független forrásból még nem sikerült megerősíteni.

 Korábban Vagyim Denyiszenko, az ukrán belügyminisztérium vezetőjének tanácsadója beszélt arról, hogy az ukrán fegyveres erők ellentámadást indítottak a kijevi régióban.

A 444 ugyanakkor arról ír, hogy Mariupolt elfoglalták az oroszok. Az MTI szerint az ukrán hatóságok által hétfőn közzétett statisztika szerint az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban a háború kitörése óta csaknem ötezren haltak meg a várost ért orosz támadásokban, köztük mintegy 210 gyermek. Pontos adatokat egyelőre nem tudnak közölni. A kikötőváros 28. napja ostroma alatt megközelítőleg 140 ezer embernek sikerült elutaznia, utána 150 ezer lakost evakuáltak. Jelenleg még mintegy 170 ezren maradtak a városban. Harmincezer mariupolit szállítottak el Oroszországba, illetve az orosz erők által elfoglalt kelet-ukrajnai területekre.

Ukrajnai h?bor?

 
 
 

Idős nők óvóhelyen várják a támadások végét víz, áram és élelmiszer nélkül Irpinyben. Fotó: MTI/AP/Efrem Lukacki

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.