Megmérgezték Abramovicsot és két ukrán diplomatát

  • narancs.hu
  • 2022. március 28.

Külpol

Kivörösödött a szemük, fájdalmasan könnyeztek, hámlott a kezükről, arcukról a bőr.

Roman Abramovicsot két ukrán diplomatával együtt megmérgezhették, amikor március elején ukrán tisztviselőkkel tárgyalt – írja a Telex a Wall Street Journalra hivatkozva

Az 55 éves zsidó származású orosz milliárdos, aki 9,1 milliárdos vagyonával a 12. leggazdagabb orosz, és a közelmúltig birtokolta a londoni Chelsea FC futballklubot, márciusban többször is találkozott ukrán vezetőkkel, járt Kijevben és Lvivben, találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is.

Az egyik találkozó után,  a március harmadikáról negyedikére virradó éjjelen jelentkeztek a mérgezés tünetei nála és az ukrán delegáció két tagjánál. A hírt a milliárdos szóvivője is megerősítette, de arról nincs hír, hogy honnan származhatott a méreg.

A három embernek kivörösödött a szeme, folyamatosan, fájdalmasan könnyeztek és a kezük, arcuk bőre hámlott. Már mindegyik érintett jól van, a jelek szerint nincsenek életveszélyben. Azt a rendelkezésre álló információk alapján hozzáértők sem tudták megítélni, hogy biológiai, kémiai fegyver,  vagy elektromágneses sugárzás okozta a tüneteket.

Akik megbetegedtek, azt mondták, csak csokit ettek és vizet ittak. A negyedik ember is pont ugyanezt ette-itta, de ő tünetmentes volt. 

A Telex azt írja, a feltételezett mérgezés mögött olyan moszkvai tisztviselők állhatnak, akik nem akarják, hogy a háború véget érjen.

A 444 szerint az orosz milliárdos közvetít Putyin és Zelenszkij között. Múlt szerdán üzenetet vitt az orosz elnöknek: Hawker 800XP magánjetje aznap reggel az isztambuli Atatürk reptérről szállt fel, Szocsinál belépett az orosz légtérbe, Mineralnije Vodi fölött lekapcsolta jeladóját. Este a moszkvai Vnukovo reptérről szállt fel, és tért vissza Isztambulba. Abramovics állítólag Volodimir Zelenszkij kézírásos üzenetét vitte magával, amiben az ukrán elnök a tárgyalási feltételeiket írta le. Putyin állítólag azt mondta az üzletembernek,  „mondd meg neki, hogy szétverem őket”.

Leadkép: MTI/EPA/Anthony Anex

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk