Ismét elkezdenek útleveleket kiállítani Kínában

  • narancs.hu
  • 2022. december 28.

Külpol

Újra lehetővé válik a szabad utazás világszerte a kínai állampolgároknak.

A kínai kormány bejelentette, hogy a koronavírus-világjárvány miatt több mint két éve bevezetett leállás után ismét elkezdenek új útleveleket kiállítani, ami újra lehetővé teszi a szabad utazást világszerte kínai állampolgároknak.

Kínában a járványellenes korlátozások december eleji feloldása óta drámaian emelkednek a koronavírusos új esetszámok, bár a kínai hatóságok néhány napja leállították a hivatalos napi adatok közlését. Egészségügyi dolgozók beszámolói szerint a kórházak túlterheltek, nincs kifejezetten a Covid-19 kezelésére szolgáló gyógyszerük, a koronavírus-fertőzés tüneteit igyekszenek enyhíteni.

Kínában a világon a legszigorúbb utazási korlátozásokat vezették be 2020 elején a járvány megfékezése érdekében. Akkor teljesen leállították új útlevelek kiállítását. Turisták Kínába nem léphettek be, az üzleti ügyben beutazók számára pedig kötelező hatósági karantént írtak elő.

Peking december elején enyhítette a korábbi drákói járványellenes korlátozásokat, miután a türelmüket vesztett emberek országszerte – Kínában ritkán látott – megmozdulásokat indítottak. A zéró-Covid-politika ugyan alacsonyan tartotta az esetszámokat, viszont emberek millióit zárta be otthonukba hosszú időre.

A hatóságok január 8-tól kezdik meg újra az útlevéligénylések befogadását. Ugyanezzel a dátummal törlik el a Kínába beutazókra vonatkozó karanténkötelezettséget is.

Az Egyesült Államok szerdán jelezte: fontolgatják, hogy beutazási korlátozáskat vetnek ki a Kínából érkezőkre az ottani romló járványhelyzet miatt. "A nemzetközi közösséget egyre jobban aggasztja, hogy a koronavírusos esetszámok jelenleg egyértelműen emelkednek Kínában, és Peking nem közöl transzparens módon adatokat a járványról" – közölték névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők.

A japán hatóságok kedden már hivatalosan be is jelentették, hogy kötelező koronavírus-teszt vár mindenkire, aki a szárazföldi Kínából érkezik a szigetországba.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk