Orbán az EU-csúcson: „A most létrejött koalíció hazugság és becsapás koalíciója”

  • narancs.hu
  • 2024. június 27.

Külpol

Szerinte Ursula von der Leyen nem maradhat a bizottság elnöke.

„Egy ilyen bizottság elnöke nem maradhat a helyén” – mondta a kétnapos brüsszeli EU-csúcsra érkező Orbán Viktor Ursula von der Leyen újrajelölésével kapcsolatban a hvg.hu tudósítása szerint.

Az uniós találkozón a tagállamok vezeti személyi kérdésekről döntenek. A várakozások szerint Ursula von der Leyent javasolják majd az Európai Bizottság elnökének – akit az Európai Parlament választ meg –, míg Antonio Costa volt portugál miniszterelnököt az Európai Tanács elnökének választják meg 2,5 évre, Kaja Kallas észt miniszterelnököt pedig külügyi főképviselőnek nevezik ki.

 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A miniszterelnök a nagy uniós pártcsaládok között a hét elején megszületett megállapodásra utalva úgy fogalmazott: „Ez egy hatalmi osztozkodás, amit három párt hajtott végre, A néppárt, a szocialisták és a liberálisok, ami egy pimaszság az európai választókkal szemben, akik többségükben jobboldalra szavaztak, és szerettek volna egy jobboldali vezetést látni. A néppárt begyűjtötte a jobboldali szavazók egy részét, majd elvitte balra. Becsapták a választókat,

ez a most létrejött koalíció hazugság és becsapás koalíciója, mely sem az elmúlt öt év rossz teljesítményét, se a következő szakasz programjáról nem szól, csak hatalmi osztozkodásról.”

Orbán arról beszélt, nincs semmi oka arra, hogy ezt a „hatalommal való visszaélést” támogassa. „A bizottság elnökasszonyát pedig különösen azért nem tudjuk támogatni, mert a jogállamiság eszközét, ami egy fontos európai érték, pártpolitikai alapon használta és használja Magyarországgal szemben” – fogalmazott a kormányfő. Az RTL azon kérdésére, hogy kit javasolna Von der Leyen helyére, Orbán nem nevezett meg szerinte alkalmas jelöltet. A magyar elnökségi program visszhangját firtató kérdésre Orbán azt mondta: „Van egy programunk, ami a versenyképességről és a gazdasági növekedésről szól, amit mindenki támogatja. No migration, economic growth – a programunk 95 százalékát a nagy tagállamok támogatják.”

A Magyar Hang összefoglalója szerint az uniós csúcstalálkozó azzal kezdődött, hogy a tagállamok és Ukrajna aláírtak egy biztonsági megállapodást. Erre az eseményre Brüsszelbe érkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki jelezte, hogy Ukrajnának sürgősen több katonai támogatásra van szüksége, ugyanakkor történelmi pillanatnak nevezte a csatlakozási tárgyalások megindítását. Zelenszkij mindemellett jelezte, nyitottak egy új békekonferencia megtartására.

 
Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij az Európai Unió brüsszeli kétnapos csúcstalálkozójának első napján, 2024. június 27-én.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Közben a Szabad Európa arról ír, hogy elmarad az Európai Bizottság júliusra tervezett testületi látogatása, vagyis nem jön Budapestre von der Leyen, hogy megnyissa a magyar elnökséget. A lap szerint „időpont-egyeztetési nehézségek” merültek fel, a látogatást pedig szeptemberben pótolják. Orbán Viktor várhatóan szintén nem látogat el az EP-be a képviselő-testület július 16-án megnyíló ülésszakára, noha a miniszterelnök elvileg aznap mutatta volna be az elnökségi programot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk