Izrael nemkívánatos személynek nyilvánította az ENSZ-főtitkárt, újabb légicsapás érte Bejrútot

  • narancs.hu
  • 2024. október 3.

Külpol

Izrael szerint António Guterres nem ítélte el eléggé a keddi iráni légicsapást. 

Az izraeli külügyminiszter szerda este nemkívánatos személynek minősítette az ENSZ-főtitkárt, António Guterrest, mert nem ítélte el "egyértelműen" az Izraelt ért keddi iráni légicsapásokat. 

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kedden saját közlésük szerint „korlátozott, helyi és célzott” szárazföldi hadművelet indítottak a Hezbollah ellen Dél-Libanonban, erre válaszul Irán közel kétszáz rakétát lőtt ki Izraelre még aznap. Az ENSZ-főtitkár minderre egy szűkszavú közleményben reagált csak kedden, amelyben azt írta, hogy elítéli "a közel-keleti konfliktus kiszélesedését, az eszkaláció utáni eszkalációval". Annyit tett csak hozzá, hogy ennek véget kell vetni és tűzszünetet kell kötni. 

Az ENSZ-főtitkár üzenetét Izrael úgy értelmezte, hogy nem ítélte el Iránt, Israel Katz külügyminiszter szerda este bejelentette, hogy ezzel Guterres nemkívánatos személy lett Izraelben, és nem érdemli meg, hogy izraeli földre lépjen. Az Egyesült Államok külügyi szóvivője erre úgy fogalmazott, hogy az ilyen lépések nem javítják Izrael helyzetét a világban, az ENSZ szóvivője pedig azt közölte, hogy ez csak egy újabb támadás az ENSZ ellen Izraelből, a szervezet pedig nem ismeri el az alkalmazottaira vonatkozó "nemkívánatos személy" státuszt. 

Mindezek után az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerda esti ülésén Guterres úgy fogalmazott, hogy itt az ideje megállítani a Közel-Keleten a "szemet szemért erőszak halálos körforgását", de nevesítve elítélte az Izrael elleni iráni légicsapást is. 

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön viszont a közösségi oldalán biztosította a támogatásáról, azt írta: "Elítéljük az ENSZ-főtitkár ellen irányuló indokolatlan támadásokat, valamint az ENSZ humanitárius alkalmazottai közötti, elfogadhatatlanul sok áldozatot".

Az Európai Bizottság csütörtök azt jelentette be, hogy újabb 30 millió eurós humanitárius segítséget nyújt Libanonnak, Ursula von der Leyen bizottsági elnök arról beszélt, hogy rendkívüli módon aggódik a közel-keleti feszültségek folyamatos eszkalációja miatt, és hogy minden félnek meg kell tennie minden tőle telhetőt az ártatlan civil életek megvédéséért. 

A katari emír, Tamím bin Hamád al-Száni közben egy dohai rendezvényen "kollektív népirtásnak" nevezte a közel-keleti helyzetet, arról beszélt, hogy Izrael emberi lakhatásra alkalmatlanná teszi a gázai övezetet, és támadást indított "a testvéri Libanon" ellen. 

Csütörtökön folytatódtak az izraeli légicsapások Libanon ellen: izraeli közlés szerint a Hezbollah 15 fegyverével végeztek Dél-Libanonban, de a főváros, Bejrút központját is légitámadás érte – libanoni közlés szerint Bejrútban legalább hatan életüket vesztették. Izrael közlése szerint a szárazföldi harcokban nyolc katonájuk vesztette életét. 

Libanonból jelenleg minden ország menti az állampolgárait, szerdán a magyar Külügyminisztérium is az ország elhagyására szólította fel az ott tartózkodó magyarokat. Az útmutató a konzuli védelemre történő regisztrációhoz itt olvasható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.