Izrael visszavágott, nem kap áramot a Gázai övezet

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. október 8.

Külpol

Az eltűnt, kórházban sem talált emberek azonosításához fogkefét visznek be a hozzátartozók.

Az izraeli hadsereg szombat éjjel és vasárnap reggel ellencsapásokat hajtott végre délen a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezet ellen, valamint északon a libanoni határnál – jelentette az izraeli hadsereg vasárnap reggel.

A közlemény szerint a hadsereg éjjel légicsapásokkal felszámolta az iszlamista Hamász terrorszervezet a harcokhoz infrastruktúrát biztosító tíz létesítményét, köztük a titkosszolgálati központját, és egy a szervezet légierejét szolgáló épületet.

Emellett lőtték a Hamász finanszírozására használt két bankfiókot, köztük a szervezet terrorista tevékenységének pénzügyeit segítő Iszlám Nemzeti Bankot, a szervezet első saját bankfiókját, az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet légifegyverek gyártására szolgáló létesítményét Gáza városában, és egy fegyverraktárat.

Izraeli-palesztin konfliktus

 
Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én.          Fotó: Mohamed Szaber / MTI/EPA
 

 A hadsereg azt is bejelentette vasárnap reggel, hogy tüzet nyitottak Libanonban arra a területre, ahonnan néhány perccel korábban Izrael felé lövéseket adtak le az ország északi határvidékén.  

Vasárnap reggel Dél-Libanonból rakétákat indítottak a Dov-hegy felé, melyekkel a hadsereg szerint egy olyan a hegyen felállított nagy hatótávolságú radarberendezést próbáltak megsemmisíteni, amely a Libanonból és Szíriából érkező rakéták felderítését és nyomon követését szolgálja.

A hadsereg polgári védelmi osztálya és a rendőrség közösen segélyközpontot és telefonos segélyvonalat nyitott az eltűntek családtagjai számára. Éjjel már több tucat hozzátartozó hívása érkezett a repülőtér melletti központba, olyanoké, akik több órája nem tudtak kapcsolatot teremteni szeretteikkel. Hozzátartozóik nem válaszoltak a telefonhívásokra és a kórházakban sem találták őket.

A hozzátartozók azonosításhoz szükséges adatokat közölnek a központ munkatársaival, illetve átadnak olyan tárgyakat – általában fogkeféket –, amelyekből DNS-mintát lehet venni.

Az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács jóváhagyta a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítését célzó lépéseket – közölte az izraeli miniszterelnöki hivatal vasárnap.

Izrael ezen lépések keretében leállítja az áram-, üzemanyag- és áruszállítást Gázába.

Szombaton a Gázai övezetet uraló terrorszervezetek fegyveresei nagyszabású, több ezer lövedékből álló rakétatámadást indítottak Izrael ellen, és a határkerítésen áttörve az övezet határának közelében izraeli településekbe hatoltak be, ahol megöltek legkevesebb háromszáz izraelit, és megsebesítettek több mint ezernyolcszáz embert, akik közül háromszáznegyvenöten súlyos-életveszélyes állapotban vannak. Emellett a Gázai övezetbe hurcoltak több tucat túszt, köztük katonákat és civileket, nőket és gyermekeket is. A szombati volt a legvéresebb Izrael elleni támadás az ötven évvel korábbi jóm kipúri háború óta.

Ez a támadás szemlátomást meglepetésként érte Izraelt, és ez azt jelzi, a biztonsági rendszer nem működött valami miatt.

„Valami történik az országon belül, ami felhasítja a társadalom szövetét. Olyan horderejű dolog, ami miatt még az őrök is a kerítésen belülre néznek. Ha valaki nem tudná, Bibi Nethanjahu történik. Folyamatosak a tüntetések Izraelben, a jogrendszer átalakítása és a bíróságok függetlenségének felszámolása miatt. Belviszály van, ami egyaránt érinti a civileket, a rendfenntartó erőket, a hadsereget, a társadalom minden szintjét” – ezt Jászberényi Sándor író, haditudósító írta szombaton a Facebookon. Posztja arról szól, hogy a végkimenetel nem kétséges, Izrael fog győzni, mert rendes hadserege van, nem milíciái, és „mert a közös ellenség miatt az izraeli társadalom össze fog zárni”.

Szintén szombat esti hír, hogy – mint a hvg.hu is írja – Izraelben egységkormány alakulhat, mert a bajban Jaír Lapid ellenzéki vezető  felajánlotta Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy csatlakozik a kormányához.

A Telex Izrael washingtoni nagykövetségére hivatkozva azt írja a Hamász fegyveresei által túszul ejtett izraeli civilekről és katonákról, hogy legalább százan vannak. Ezt a számot izraeli forrás nem erősítette meg. A gázai palesztin egészségügyi minisztérium pedig azt közölte, az övezetben legalább 256 palesztin halt meg az utóbbi 24 órában, és 1788-an sebesültek meg, köztük 121 gyerek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk