Izraelben tízezrek vonultak utcára, autópályát zártak le, barikádokat állítottak

  • narancs.hu
  • 2023. március 27.

Külpol

Általános sztrájkot hirdettek, az izraeli elnök az igazságügyi reform leállítását sürgeti.

Az igazságügyi reform leállítására szólított fel az országot megbénító tömegtüntetések nyomán Jichák Hercog izraeli államfő hétfőn hajnalban. "Az izraeli nép egysége, a felelősség érdekében arra szólítom fel önöket, hogy azonnal állítsák le a törvénykezést" – mondta az államfő Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz és a kormánykoalíció tagjaihoz fordulva.

Az embereket mélységes félelem kerítette hatalmába", a biztonság, a gazdaság, a társadalom veszélyben van

– hívta fel a figyelmet. "Az egész izraeli nép szeme önökre irányul" – jelentette ki Hercog.

Netanjahu korábban többször leszögezte, hogy nem áll szándékában az igazságügyi reformfolyamatot lelassítani, azonban úgy tudni, hétfőre virradó éjjel több miniszterével arról tanácskozott, hogy leállítsák-e a vitatott terveket. Úgy volt, hogy hétfő reggel beszédet intéz Izrael népéhez, később aztán kiderült, hogy elhalasztotta azt, mivel a koalíciós partnere és minisztere, Itamar Ben-Gvir bejelentette, kilép a koalícióból a terv visszavonása esetén – írja az I24.

Mint ismert, a legfelsőbb bíróság hatáskörét korlátozó és a kormány hatalmi pozícióját erősítő reform ellen hónapok óta tüntetések zajlanak Izraelben.

Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke és a munkáltatók közösen általános sztrájkot hirdettek hétfőn arra az esetre, ha a kormány nem állítja le azonnal a jogrendet átalakító törvénykezést. A sztrájk magában foglalja a vasúti közlekedést, a repülőtereket és a nagyobb izraeli gyárakat. Úgy tudni, az egészségügyben, az elektromos műveknél és a repülőtéren már meg is kezdődött a sztrájk. És várhatóan a szállodákat, bankokat és az egyéni vállalkozók szakszervezeteit tömörítő üzleti szövetség is csatlakozik a sztrájkhoz.

Történelmi sztrájk küszöbén állunk, amelyben a munkaadók és a munkavállalók összefognak az állam érdekében. Megállítjuk a jogi változtatást, és megállítjuk az őrületet"

– hangoztatta a szakszervezeti elnök. Arra kérte Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy állítsa le a szóban forgó törvénykezést, "még mielőtt túl késő lenne".

Az egyetemek hétfőtől határozatlan időre beszüntették az oktatást. "Mi, az izraeli kutatóegyetemek vezetői, elnökök, rektorok és igazgatók felfüggesztjük a tanulmányokat Izrael összes kutatóegyetemén, az izraeli demokrácia alapjait aláásó és fennmaradását veszélyeztető jogalkotási folyamat folytatása miatt. Felszólítjuk a miniszterelnököt és a koalíció tagjait, hogy haladéktalanul állítsák le a jogalkotást, és haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat a közmegegyezésen alapuló átfogó változat elérése érdekében" – írták közleményükben az egyetemek vezetői.

 
A jogrend átalakítása ellen tiltakozók úttorlasszal tiltakoznak Tel-Avivban. Az igazságügyi reform leállítására szólított fel az országot megbénító tömegtüntetések nyomán Jichák Hercog izraeli államfő hajnalban.
Fotó: MTI/EPA/Guy Yechiely

Mindeközben a tüntetők barikádokat állítottak Netanjahu rezidenciájánál Tel Avivban, hogy megakadályozzák a rendőrök közeledését, más tüntetők tízezrei pedig éjjel lezárták az ország legfontosabb, Tel Avivot Jeruzsálemmel összekötő autópályáját. Ellenük vízágyúkat és könnygázt vetett be a rendőrség, így hétfő délelőttre az autópálya újra járhatóvá vált.

Az önkormányzati vezetők azt közölték, hogy hétfőtől éhségsztrájkba kezdenek a miniszterelnöki hivatal előtt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk