Járókelőkre nyitottak tüzet Bécs belvárosában, négyen meghaltak

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. november 3.

Külpol

Négy ember meghalt, 17-en megsebesültek. Egy elkövetőt lelőttek, a rendőrség nagy erőkkel kutat a társai után.

Négy ember (két férfi és két nő) meghalt és további 17-en - köztük egy rendőr - megsebesültek, miután fegyveresek lövöldözni kezdtek Bécs belvárosában hétfő este a Seitenstettengasse környékén, elsőként egy zsinagóga közelében, amelyben azonban nem voltak emberek. A fegyveresek összesen hat helyen nyitottak tüzet. A sérültek közül 7 ember állapota súlyos.

Mivel hétfő éjféltől egy hónapra bezárnak a vendéglátóhelyek Ausztriában, sokan pedig még ki akarták használni a lehetőséget egy utolsó italra vagy vacsorára. A lövöldözés kezdete után sokan valamelyik belvárosi bárban vagy étteremben ragadtak.

Bécsi terrortámadás

 

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

 

A rendőrség egy támadót lelőtt, legalább egy további feltételezett elkövető azonban szökésben lehet.

A lelőtt támadóról később kiderült, hogy egy 20 éves kettős állampolgárról van szó:

20 éves osztrák-észak-macedóniai kettős állampolgár volt a bécsi támadó

A férfit egyszer már elítélték, mikor Szíriába próbált szökni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. 20 éves, észak-macedóniai származású volt a bécsi támadó - erősítette meg Karl Nehammer osztrák belügyminiszter a korábbi sajóértesüléseket.

Reggeli sajtóértekezletén az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány azt közölte, hogy a merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt. A fegyveresnél gépfegyver volt, illetve egy robbanószerkezetes öv utánzata.

A rendőrség nagy erőkkel keresi a feltételezett szökésben lévő támadó(ka)t, kedd reggelig több házkutatást is tartottak, és többeket is letartóztatottak "az (egyik) elkövető környezetében". A belügyminisztérium közlése szerint legfeljebb négy elkövető lehetett.

Karl Nehammer belügyminiszter arra kérte Bécs lakosait, hogy lehetőleg maradjanak otthon és mindenképp kerüljék a belvárost. Hozzátette, hogy több városrészt lezártak, és kedden az iskola sem lesz kötelező. Megerősítik az ország határainak ellenőrzését is.

Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn késő este arról beszélt, hogy a támadást jól előkészítették, az elkövetők jól fel voltak fegyverezve. Azt mondta, galád terrortámadás ártatlan áldozatokat követelt az ország fővárosában. Hozzátette, hogy az egyik támadót semlegesítették, de úgy tűnik, hogy több társa szökésben van. A hatóságok tudomása szerint ismétlőfegyverekkel vannak felszerelkezve. Ez arra utal, hogy jól felkészültek tettükre.

A közösségi médiában megjelent, nem ellenőrzött felvételeken az volt látható, hogy fegyveresek lépkednek az utcán, és véletlenszerűen adnak le lövéseket emberekre, többeket megsebesítve.

Áder is részvétet nyilvánított

Más állam- és kormányfők mellett Áder János magyar köztársasági elnök is részvétét fejezte ki a hétfő esti bécsi merénylet áldozatai hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánt az Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnöknek kedden írt levelében.

Áder János úgy fogalmazott: "megdöbbenéssel értesültem arról, hogy tegnap este terrorista merénylet történt Bécsben. Mélyen elszomorított, hogy a barbár támadás során több ártatlan ember is életét vesztette, mások pedig súlyosan megsebesültek."

"Átérezzük Ausztria népének megrendülését, és bízunk abban, hogy az osztrák hatóságok rövidesen elfogják a tetteseket" - írta. A tragikus esemény megerősíti azt az elköteleződést, hogy az Európai Unió minden országának együtt kell működnie a terrorizmus visszaszorításáért - hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki reméli, hogy hamarosan helyreállhat a nyugalom Bécsben, ahol "elvetemült támadás" érte a polgári lakosságot.

Figyelmébe ajánljuk