20 éves osztrák-észak-macedóniai kettős állampolgár volt a lelőtt bécsi támadó

  • narancs.hu
  • 2020. november 3.

Külpol

A férfit egyszer már elítélték, mikor Szíriába próbált szökni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

20 éves, észak-macedóniai származású volt a bécsi támadó - erősítette meg Karl Nehammer osztrák belügyminiszter a korábbi sajóértesüléseket.

Korábban ugyanis a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden arról írt, hogy a hétfő este Bécs belvárosában lövöldözni kezdő, majd a rendőrök által lelőtt támadó neve Kurtin S., 2000-ben született, albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak.

Hozzátette azt is, hogy információi szerint a férfi Bécsben született és nevelkedett, az osztrák hírszerzés pedig is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni. Klenk információi szerint pedig a rendőrség úgy véli, nem ő tervelhette ki a merényletet.

Később Nehammer közölte, valóban egy 20 éves osztrák-észak-macedóniai kettős állampolgárról van szó, a neve Kujtim.

A férfi a támadáskor egy álrobbanóövet viselt, és egy automata gépfegyver, egy kézifegyver, valamint egy machete is volt nála.

A belügyminiszter közlése szerint a férfit 2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megkísérelt Szíriába utazni, hogy ott az Iszlám Államhoz csatlakozzon - decemberben azonban fiatal korára való tekintettel kiengedték.

Járókelőkre nyitottak tüzet Bécs belvárosában, négyen meghaltak

Négy ember meghalt, 17-en megsebesültek. Egy elkövetőt lelőttek, a rendőrség nagy erőkkel kutat a társai után. Négy ember (két férfi és két nő) meghalt és további 17-en - köztük egy rendőr - megsebesültek, miután fegyveresek lövöldözni kezdtek Bécs belvárosában hétfő este a Seitenstettengasse környékén, elsőként egy zsinagóga közelében, amelyben azonban nem voltak emberek.

Figyelmébe ajánljuk