Joe Biden alkalmatlanságát pedzegeti a New York Times

  • narancs.hu
  • 2024. június 29.

Külpol

A tekintélyes demokratapárti lap arra kéri az elnököt, hogy ne induljon újra.

Akkor szolgálná legjobban a hazáját, ha visszalépne a versenytől – állítja a New York Times szerkesztőségi vezércikke. Az elnökjelölti vitán nyújtott teljesítménye megrémítette a demokratákat, s bár eddig is láthatóak volt Biden öregségének, feledékenységének és rossz fizikai-szellemi erőnlétének jelei, ez eddig tabunak számított a táboron belül.

A New York Times megállapítja, hogy

Biden helyesen állítja, hogy az amerikai demokrácia jövője a tét, de éppen ezért kellene hátrébb állnia, hogy átadja a helyet egy alkalmasabb, agilisabb jelöltnek, aki megfékezheti Trump zsarnokságát.

„Nincsen már érvényes magyarázat arra, hogy miért Bidennek kell a demokraták jelöltjének lenni az idei választáson” – írják, hozzátéve, hogy az előrehozott vita épp arra szolgált volna az elnöknek, hogy megnyugtassa azokat, akik az állapota miatt aggódtak. Ennek az ellenkezője sikerült:

„Az elnök csütörtök este csupán árnyéka volt a nagyszerű köztisztviselőnek. Nehezére esett, hogy elmagyarázza, mit fog elérni a második ciklusban. Küzdött azzal is, hogy válaszoljon Trump provokációira. Nem tudta felelősségre vonni Trumpot a hazugságaiért, kudarcaiért és rémisztő terveiért. Nemegyszer küszködött, hogy egy mondat végére jusson.”

A cikk szerint Bidennek vissza kell lépnie: „Jelenleg úgy áll, hogy az elnök vakmerő szerencsejátékot űz. Vannak demokrata vezetők, akik felkészültebbek arra, hogy világos, meggyőző és életteli alternatívát mutassanak Trump visszatérése helyett. Nincs ok arra, hogy a párt kockára tegye az ország stabilitását és biztonságát, amikor a választókat arra kényszeríti, hogy Trump és Biden hiányosságai között válasszanak.” A lap megjegyzi, nem szabad abban reménykedni, hogy a demokrata választók szemet hunynak Biden hibái felett, csak hogy ne Trump kerüljön a hatalomba.

A vezércikk persze azt is leszögezi, hogy amennyiben Trump vagy Biden között kell választani, az utóbbira szavaznak. De amennyiben Biden volt az, aki vitára hívta a repubiklánus jelöltet, akkor „szembe kell néznie vele, hogy nem ment át a saját tesztjén”.

A Biden–Trump-vita, azzal együtt, hogy a republikánus jelölt sem volt a helyzet magaslatán, leginkább a demokratákat késztette pánikra. A Time Magazine ezzel a címlappal jelent meg.

A Wall Street Journal videós összefoglalójából is az látszik, hogy leginkább egy demens és egy félnótás idősotthonban lezajló heves szóváltására emlékeztet a vita.

Seth Schuster, az elnök kampányszóvivője már a napokban közölte, hogy Joe Biden nem száll ki az elnökjelölti versenyből. Maga Biden is így nyilatkozott.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Helyreigazítás

  • narancs.hu

Helyreigazítás a 18 milliárd forintos kárértéknél állt meg a nyomozás a pünkösdi egyház ügyében című cikk miatt.