Orbán: Brüsszel felidézi a kommunisták emlékét

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. június 29.

Külpol

A kormányfő uniós tervei dugába dőltek, most véleménycikkben magyarázza a bizonyítványt. 

Az emberek a változásra szavaztak, de „az Európai Néppárt árulásával” a brüsszeli elit kicselezte őket, és kivédte a Brüsszel bevételét célzó első támadást; a „háborúpárti paktum” ellenére folytatjuk az európai jobboldali pártok együttműködésének kiépítését – írta a miniszterelnök a Magyar Nemzet szombati számában.

Az európai rend a szemünk láttára elpárolog , állandósult a terrorveszély, foszladozik a közbiztonság. Emellett visszaszorult az európai érdekérvényesítési képesség a nemzetközi politikában is, béke, rend és fejlődés helyett háború, migráció és stagnálás lett. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a brüsszeli bürokrácia az elmúlt években számos hibás politikai döntést hozott. Így Európa egyre inkább belesodródik egy olyan háborúba, amelyen a kontinens semmit sem nyerhet, de könnyen mindent elveszíthet.

Mint írta, a félrekezelt migrációs politika miatt ma is özönlenek Schengen területére az illegális migránsok; Brüsszelben viszont ahelyett, hogy átvennék a migrációt megállító országok – például Magyarország – sikeres gyakorlatát, ezeket büntetik és a migránsok beengedésére akarják őket kényszeríteni. Mint fogalmazott, brüsszeli bürokraták kétségtelenül sikeresek a nemzetállamok meggyengítésében és saját hatalmuk növelésében;

„ez az elit felidézi bennünk a kommunisták emlékét”.

Szerinte  baloldali progresszió és háborúpártiság helyett az emberek elsöprő többséggel a változást ígérő pártokra szavaztak. Az EU 27 országából 20-ban olyan szuverenista vagy jobboldali párt nyert, amely kimondottan a változás ígéretével kampányolt. A választás után meg is bukott azonnal a baloldali francia és a belga kormány, és „Berlinben is rezeg a léc”. 

Az európai emberek a várakozásoknak megfelelően megkezdték „Európa visszavételét”, csakhogy a brüsszeli bürokraták ellentámadást indítottak. A status quo fenntartásában érdekelt szocialisták és liberálisok mellé beszervezték az Európai Néppártot, amely a kampányban még változást ígérve gyűjtötte a szavazatokat, ám a választások után mégis a szocialistákkal és liberálisokkal állt össze. Az Európai Néppárt és a baloldal többi pártja „fittyet hány” az európai emberek döntésére, és „szégyenteljes paktumot kötött”, hatalmi osztozkodásba kezdett, ami a választóktól kapott felhatalmazással való nyílt visszaélés. „Egy háborúpárti koalíció köttetett újra”.

„A háborúpárti paktum” egyetlen célja, hogy a brüsszeli elit hatalomban maradjon. Napnál is világosabbnak nevezte, hogy ezért akarják pozíciójában tartani az eddigi sikertelenségekért „nyakig felelős” bizottsági elnököt. Szerinte a jobboldaliaknak továbbra is az a feladata, hogy érvényt szerezzenek az európai választók akaratának. Az első kísérletüket visszaverték, de ezen a héten megtörtént az újratervezés. A paktum ellenére folytatni fogják az európai jobboldali pártok együttműködésének kiépítését. A jobboldali pártoknak erős európai parlamenti frakciókat kell létrehozniuk, majd ki kell építeniük az e képviselőcsoportok közötti együttműködést.

Orbán Viktor a kampányban még azt mondta, hogy „el kell foglalni Brüsszelt”, de ezen terve bizonyosan meghiúsult. A korábbi várakozások ellenére nem ül be az Európai Néppártból kikosarazott Fidesz a Giorgia Meloni olasz kormányfő vezette Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióba. Orbánék így egy új frakció létrehozásáról tárgyalnak. A magyar kormányfőnek azon terve sem sikerült, hogy ne Ursula von der Leyent jelöljék az Európai Bizottság elnökének

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk