Juncker kimondta: Probléma, ha a Fidesz az Európai Néppárt tagja marad

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 7.

Külpol

Egyre többen mondják, hogy ki kell rakni Orbánékat az Európai Néppártból.

Olasz újságírók kérdezték az Európai Parlament ülésére igyekvő Jean-Claude Junckert arról, hogy problémának tartja-e, ha a Fidesz továbbra is az Európai Néppárt (EPP) tagja marad. A korábban Orbán Viktort pofonnal illető Juncker pedig nem kertelt válaszában: „Igen, számomra probléma.”

Az Európai Bizottság elnöke még utalt Frans Timmermansra, az Európai Bizottság alelnökére, aki többször is kritizálta a magyar kormányt az elmúlt években.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ahogy arról beszámoltunk, az Európai Parlamentben jövő héten vitáznak a magyarországi jogállamiságról szóló Sargentini-jelentésről, a vitán pedig Orbán Viktor is részt vesz. Bár a Fidesz kizárása a Néppártból már korábban is felmerült, az ezt támogató hangok az utóbbi napokban felerősödtek. Tegnap Emmanuel Macron francia elnök – az ő pártja nem a Néppárt tagja egyébként – beszélt arról, hogy a pártnak választania kell Orbán és Merkel között.

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke pedig azt mondta, hogy ki fognak állni az európai uniós alapjogokért, és ebben a tekintetben „semmilyen engedményt” nem fognak tenni Orbán Viktor magyar kormányfő pártjának, a Fidesznek. Weber azt mondta, hogy pártjának meg kell húznia a határvonalat. Vitatkozni fognak Orbánnal, akinek pártja az EPP-hez tartozik. „Követelni fogjuk, hogy engedje tovább működni az egyetemet. Nem tudom elfogadni, hogy bezárják az egyetemet” – fűzte hozzá a CEU bizonytalanná vált budapesti működésére utalva.

Orbán az idei tusnádfürdői beszédében azt mondta, hogy „mi nem megyünk el az Európai Néppártból, onnan csak elzavarni lehet bennünket”. Amikor pedig múlt héten találkozott Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, arról beszélt, hogy nem elhagyni, hanem átalakítani szeretné a Néppártot. Ha a Fideszt kiteszik a pártból, erre aligha lesz lehetősége.

(via Euractiv)

Figyelmébe ajánljuk