Hogyan képzelik a kalózok Prága vezetését?

  • B. Simon Krisztián
  • 2020. március 4.

Külpol

A Kalózpárt jelöltjeként bő másfél éve vezeti a cseh fővárost, s polgármesterként két autoriter államnak is kesztyűt dobott. A friss Magyar Narancsban interjút talál Zdeněk Hřib prágai polgármesterrel.

MN: Az orosz nagykövetség előtti teret néhány napja Borisz Nyemcov térnek hívják (a Putyin-kritikus ellenzéki politikust öt éve a nyílt utcán gyilkolták meg Moszkvában – B. S. K.), egy parkot pedig Anna Politkovszkaja meggyilkolt oknyomozó újságíróról neveztek el.

ZH: Ez nem a városvezetés ötlete volt. Jó ideje létezett egy petíció, amelynek szerzői és aláírói azt kérték, nevezzük át az orosz nagykövetség előtti teret. Számunkra pedig fontos, hogy meghallgassuk, mit szeretnének az állampolgárok. Fontosnak tartjuk azt is, hogy őrizzük azon emberek emlékezetét, akik a demokráciáért adták az életüket. Más városokban is neveztek már el közterületeket Borisz Nyemcovról: Washington, Kijev és Vilnius után mi voltunk a negyedikek (ráadásul mindegyik az ottani orosz nagykövetség közvetlen közelében található – B. S. K.).

Miután konzultáltunk a közterületek átnevezéséért felelős bizottsággal, arra jutottunk, hogy nincs technikai vagy adminisztratív gátja annak, hogy megtörténjen a névcsere: az állampolgároknak nem kellett emiatt új okmányokat készíttetni, hiszen az adott téren senkinek sincs bejelentett lakcíme, a beadványban szereplő helyszín kellően körül volt határolva ahhoz, hogy azonosítani tudjuk. A korábbi név (amely magyarul így hangzik: A gesztenyefák alatt – B. S. K.) tovább él a mellette lévő utca elnevezésében. (...)

MN: Mondta, hogy a Borisz Nyemcov tér miatt senkinek nem kell átírni a dokumentumait. Ez igaz az orosz nagykövetségre is?

ZH: Nem, az ő hivatalos dokumentumaikban a Borisz Nyemcov tér szerepel majd címként.

Zdeněk Hřib

Zdeněk Hřib

 

MN: Hogyan képzelik el a kalózok a város vezetését?

ZH: Három fő problémát látunk most Prágában: a környezetvédelmet, a lakhatást és a közlekedést. Az ökológiai problémák kezelése érdekében például megígértem, hogy a következő években egymillió fát ültetünk a városban. Próbálunk megküzdeni a lakhatási válsággal, és fellépünk azért is, hogy szabályozni tudjuk az airbnb-t és a többi lakáskiadó platformot. Ezek jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az egekbe szöktek a lakbérek, a fiatalok már képtelenek rendes lakáshoz jutni, és az idősebb lakosokat is zavarja, hogy az airbnb és más lakáskiadó szolgáltatások miatt megállás nélkül megy a buli a lakóházakban. (...)

Az interjúban arról is olvashat, hogyan tud egy város fellépni Brüsszelben, mit gondol Karácsony Gergely kampányáról, terveiről, Csehországban mennyire köti meg a kormány a polgármesterek kezét. A teljes interjút a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban találja. A lapot az újságárusoknál veheti meg, vagy előfizethet rá itt.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk