Készpénzben visszaadtak 10 milliárd rubelt Prigozsinnak

  • narancs.hu
  • 2023. július 4.

Külpol

Vagyis úgy 38 milliárd forintot.

Nem sokkal azután, hogy június 24-én Jevgenyij Prigozsin zsoldoshadseregével megindult Moszkva felé, a hatóságok fegyveres felkelés szervezésének gyanújával eljárást indítottak ellene. Ennek keretében több hozzá köthető helyszínen is házkutatást tartottak.

A Palace Trezzini szálloda udvarán találtak egy régi kisbuszt, ahonnan több tucatnyi dobozt foglaltak le – ezekben körülbelül 4 milliárd rubel készpénz volt –, majd nem sokkal később a River Palace szálloda mélygarázsában egy másikból újabb 80 dobozt vittek el a hatóságok, 6 milliárd rubel készpénzzel. Prigozsin a lefoglalások után azt mondta, az összegből a Wagner zsoldosainak fizetését és az elhunytak rokonainak szánt juttatásokat fedezték volna.

A 444 tudósítása szerint a szentpétervári Fontanka azt írja, július 2-án, vasárnap este Jevgenyij Prigozsin visszakapta a teljes lefoglalt összeget – ami átszámítva mintegy 38 milliárd forint – és különböző értéktárgyakat, azonban ezeket nem ő vette át, hanem a sofőrje.

Azzal kapcsolatban, hogy a Wagner vezetője ellen folyamatban van-e az eljárás, vagy sem, ellentmondó hírek jelentek meg: a Kommerszant orosz napilap értesülései szerint az FSZB nyomozói folytatják az ügyet. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő viszont azt mondta, a hatóságok megszüntetik az eljárást Prigozsin ellen, aki állítólag részben a büntetlenség fejében döntött úgy, hogy visszafordítja zsoldoshadseregét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk