Putyin egy videóüzenet, Prigozsin pedig egy hangfelvétel erejéig került elő két nap után

  • narancs.hu
  • 2023. június 26.

Külpol

A Wagner-csoport vezére szerint nem akarták megdönteni a hatalmat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Wagner Csoport hétvégi lázadása óta először szólalt meg, egy ipari fórum résztvevőihez intézett beszédet videókapcsolaton keresztül – írja a BBC és az AFP értesülései alapján a 444.

Putyin a „Jövő mérnökei” elnevezésű konferencián felszólalva dicsérte a vállalatokat, amiért „a súlyos külső kihívásokkal szemben biztosítják az ország iparának stabil működését”. Az ugyan nem világos, hogy az orosz elnök mikor és hol tartózkodott, amikor rögzítette a nyilatkozatot. A videóban egyébként sem a Wagner-lázadásról, sem az annak véget vető egyezségről nem beszélt.

Putyin egy előre rögzített, felvételről leadott beszéden túl – amiben árulással vádolta a Wagner-zsoldosokat, és „hátba döfésnek” nevezte cselekedeteiket – egyáltalán nem szólalt meg. A Meduzának nyilatkozó egyik belső forrás szerint, az sem biztos, hogy Putyin egyáltalán Moszkvában tartózkodik. 

Közben a Wagner-csoport vezére hétfő délután a sajtószolgálatán keresztül közölt egy hangfelvételt, amin a hétvégi felkelés okairól beszél. Prigozsin a 444 beszámolója szerint azt mondta, kezdetben csak tiltakozni akartak az ellen, hogy az orosz hadvezetés integrálni akarja őket. A terv az volt, hogy június 30-án tüntetőleg bevonulnak Rosztovba, ahol átadják a felszerelésüket a védelmi minisztériumnak, azonban rakétatámadás érte őket, ami körülbelül 30 emberüket ölte meg, ezért azonnal kivonultak a megszállt területekről.

Prigozsin hozzátette: nem akartak támadni, sajnálja, hogy le kellett lőniük néhány helikoptert, de nem hagyhatták válasz nélkül, hogy bombázzák őket. Állítása szerint a földön egyetlen embert sem öltek meg.

Szerinte nem akartak orosz vért ontani, és egyébként is csak tiltakozni akartak, nem megdönteni az ország vezetését.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, szombat este a Kreml megígérte Progozsinnak, hogy az orosz hatóságok ejtik a vádakat ellene és a wagneresek ellen, azonban hétfőn kiderült, hogy az eljárást formálisan mégsem szüntették meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk