Orbán szerint nincs ok változtatni a magyar külpolitika irányultságán

  • narancs.hu
  • 2023. június 26.

Külpol

A Wagner zsoldoshadsereg hétvégi lázadása után sem.

Orbán Viktor a V4-orzságok miniszterelnökeinek pozsonyi találkozóját követő sajtótájékoztatón arra az újságírói kérdésre, hogy a hétvégi oroszországi események, tehát a Wagner zsoldoshadsereg lázadása után Magyarország kész-e változtatni a külpolitikai irányultságán, és az Ukrajna elleni háborúhoz való hozzáállásán azt felelte, erre nincs ok – írja Új Szó.

„Magyarországnak szuverén a külpolitikája, nincs okunk változtatni azon az irányon, amit az orosz-ukrán háborúban eddig követtünk”

– mondta Orbán, hozzátéve, hogy továbbra is a békére törekednek. 

Ódor Lajos szlovák miniszterelnök megjegyezte, a hétvégi puccskísérlet után kiderült, Oroszországban valamivel bonyolultabb a helyzet, hiszen a hivatalos hadseregen kívül még egy másiknak is érezhető a jelenléte az országban. A helyzetet Ódor szerint folyamatosan figyelik, de nem akarják túlbecsülni.

A sajtótájékoztatón a migráció is szóbekerült. Az MTI beszámolója szerint Orbán Viktor kijelentette, a migrációra van megoldás, csak az EU ezt a megoldást nem akarja megvalósítani. A miniszterelnök szerint a megoldás az lenne, amit egyébként a magyar törvények is kimondanak, hogy ha valaki benyújt egy belépési kérelmet az unió területére, amíg azt a kérelmet el nem bírálták, az adott személynek fizikailag az európai határokon kívül kell lennie.

„Ha ezt kimondanánk, hogy csak az léphet be az unió területére, akinek lefolytatták az eljárását és megkapta az engedélyt valamelyik tagállamtól, hogy beléphessen, már túl is lennénk ezen a mizérián” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: az EU ezt a döntő lépést nem hajlandó megtenni, és sajnos az Európai Bizottság új migrációs javaslata sem érte el ezt a célt, ezért ebben az ügyben tovább kell harcolni.

A visegrádi négyek miniszterelnökeinek pozsonyi találkozóján a Nyugat-Balkán kérdése és az EU zöld megállapodása is szóba került. Orbán elmondta, az elmúlt héten a számos országában járt a Balkánon és örömmel hallotta, hogy fennmaradt az a közös álláspont, hogy a balkáni országok európai uniós csatlakozási folyamatát fel kell gyorsítani. A magyar miniszterelnök szerint egy olyan Balkán-politikára van szükség, amely egyértelmű tagsági perspektívát ad az ott élő népeknek.

Orbán Viktor reagált arra is, hogy múlt heti kérésének megfelelően, a szerb hatóságok hamarosan kiengedik őrizetből a korábban elfogott három koszovói rendőrt, amivel szerinte némileg sikerült csökkenteni a gyorsan növekvő feszültséget.

(Címlapképünk forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk