Kiderült, több iraki delegáció is titokban Izraelben járt
nn.jpg

Kiderült, több iraki delegáció is titokban Izraelben járt

  • MTI
  • 2019. január 7.

Külpol

Három iraki delegáció járt Izraelben az elmúlt hónapokban, a látogatások során pedig a síita-szunnita vegyes küldöttség több magas rangú izraeli tisztségviselővel is találkozott.

Az erről szóló sajtóértesüléseket megerősítette Emanuel Nahson, az izraeli külügyminisztérium szóvivője hétfőn a dpa német hírügynökségnek.  Az iraki parlament alelnöke vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

Nahson hozzátette, a látogatásokat pozitív lépésként értékelik, és világos jelzésnek tartják arra nézve, hogy országának párbeszédet kell folytatnia a térségbeli államokkal, elsősorban Irakkal.
Az izraeli Hadasot televízió hírműsora szerint a küldöttségek, amelyek közül a legutóbbi a múlt hónapban járt az országban, titokban érkeztek. Értesülése szerint összesen tizenöt magas rangú irakiról van szó, köztük helyi vallási vezetőkről, síitákról és szunnitákról egyaránt. A küldöttség találkozott magas rangú izraeliekkel, tudósokkal és iraki zsidó szakértőkkel, továbbá meglátogatták a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpontot is.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szintén említést tett olyan arab országokkal zajló színfalak mögötti megbeszélésekről, amelyek közül sok nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot a zsidó állammal.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.