Nem toloncolják ki Thaiföldről a családja bosszújától rettegő szaúdi nőt
3282994243838293.jpeg

Nem toloncolják ki Thaiföldről a családja bosszújától rettegő szaúdi nőt

  • MTI
  • 2019. január 7.

Külpol

Rahaf Mohammed al-Kunun szombaton szökött Bangkokba, mert attól tart, hogy családja megöli őt, ha hazatér Szaúd-Arábiába. ENSZ-védelmet kapott.

A nő a Reuters hírügynökségnek korábban azt mondta: egy kuvaiti családi vakációról menekült el Thaiföldre, és azt tervezte, Ausztráliába megy tovább, hogy ott menedékkérelmet nyújtson be. Állítása szerint őrizetbe vették azt követően, hogy kiszállt a repülőgépből, elvették az útlevelét, és azt közölték vele, vissza fogják küldeni Kuvaitba.    
Mint mondta, attól tart, hogy rokonai és a szaúdi nagykövetség munkatársai fogják őt várni Kuvaitban, és hogy veszélyben forog az élete, mert a családja végezni fog vele. Elmondása szerint azért kérne menekültstátuszt Ausztráliában, mert családja fizikailag, érzelmileg és verbálisan is bántalmazza őt, elnyomásban él, nem utazhat, nem vezethet autót. Rokonait nem azonosította, csak annyit árult el róluk, hogy nagy hatalmú szaúdi családról van szó.

false


Al-Kunun ezért barikádozta el magát egy szobában, ahonnan Twitteren kért segítséget. Az első üzeneteket még szombaton kezdte posztolni. Hétfőn közzétett egy videót, amelyen látszik, hogy egy asztallal és egy matraccal eltorlaszolta hotelszobája ajtaját.
A szaúdi külügyminisztérium egy Twitter-üzenetben azt tudatta, hogy a nőt a repülőtéren a thaiföldi bevándorlási törvények megsértése miatt tartóztatták fel. A thai hatóságok azt közölték, hogy a nőnek nem voltak meg a szükséges úti okmányai, és amiatt nem engedték belépni az országba, hogy nem rendelkezett hotelfoglalással és a visszaútra szóló repülőjeggyel.
A fiatal nőnek végül engedélyezték, hogy ideiglenesen belépjen Thaiföldre az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) védelme alatt, és útlevelét is visszakapta. A thaiföldi hatóságok közölték: az UNHCR fogja megvizsgálni al-Kunun ügyét, és eldöntik, jogosult-e a menedékre. 
A szaúdi nő hétfőn elhagyta a szobát, ahol addig elbarikádozta magát.

false

Szaúd-Arábiában a nők csak valamelyik férfi rokonuk engedélyével dolgozhatnak, utazhatnak, házasodhatnak, illetve vehetnek igénybe bizonyos egészségügyi kezeléseket.
A thaiföldi bevándorlási hivatal vezetője közölte: Al-Kunun apja hétfő este Bangkokba érkezik. Leszögezte: nem fogják a lányt arra kényszeríteni, hogy találkozzon az apjával, és nem fogják elköldeni sem az országból.

Figyelmébe ajánljuk