Kirúgta a The Guardian a karikaturistáját egy Netanjahu-rajz miatt

  • narancs.hu
  • 2023. október 16.

Külpol

Steve Bell több mint 40 éve dolgozott a lapnál, most antiszemitizmussal vádolják.

Kirúgta a The Guardian Steve Bell karikaturistát, aki több mint 40 éve dolgozott a brit lapnál, mert az új, Netanjahut ábárázoló karikatúráját antiszemitának találták.

A kifogásolt képen Bell Izrael elnökét bokszkesztyűben ábrázolja, aki szikét tart a hasához, és Gáza alakú vágást készít a testén, a rajzon a következő felirat olvasható: "Gázai lakosok, szálljatok ki most"írja a Daily Mail.

Kritikusai szerint ez Shylockra, Shakespeare A velencei kalmár című drámájában szereplő zsidó pénzkölcsönzőre utal, aki saját húsát követeli a keresztény velencei kalmár, Antoniotól, aki nem tudja visszafizetni a kölcsönt.

Bell viszont megvédte a képet, és visszautasította az antiszemita vádakat. Azt mondja, ő David Levine 1960-as évekbeli karikatúráját idézte meg, aki Lyndon B. Johnson amerikai elnököt vietnami heggel a törzsén rajzolta meg anno.

Bell azt mondta, miután leadta a rajzot, közölték vele, hogy nemcsak azt, de későbbi munkáit sem hajlandók már publikálni.

Nem ez az első alkalom, hogy Bell munkáját antiszemitizmussal vádolják. 2020-ban a karikaturistát egy olyan rajz miatt érte kritika, amelyen Keir Starmer Jeremy Corbyn lefejezett fejét kínálja egy tányéron. Ezt Caravaggio olasz festő Salome Keresztelő János fejével című alkotásához hasonlították.

Guardian szóvivője megerősítette, hogy az újság nem hosszabbítja meg szerződését.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk