Kövér László Peruban keres új külpolitikai partnereket

  • narancs.hu
  • 2018. november 10.

Külpol

A házelnök latin-amerikai körútra ment.

Kövér László fontos pillérnek nevezte Perut Magyarország déli kapcsolatfejlesztési törekvéseinek keretében, mivel szavai szerint a latin-amerikai ország egy jelentős népességű, lendületesen növekvő nagy piac, hatalmas lehetőségekkel – írja az MTI.

Kövér szerint a közép-európai államok közül Magyarországé a legerősebb diplomáciai jelenlét Peruban. A politikus latin-amerikai körútjának célja, hogy felfrissítse az elhanyagolt barátságokat, illetve újakat teremtsen. Kövér találkozott Cézar Villanueva miniszterelnökkel és Néstor Popolizio külügyminiszterrel is, akikkel megállapodtak abban, hogy érdemes a két ország gazdasági-kereskedelmi kapcsolatait fejleszteni.

Kövér László és Néstor Popolizio egyetértett abban, hogy a kettős adóztatás elkerülését célzó egyezmény – amely még kiszámíthatóbb üzleti környezetet biztosíthat a vállalkozásoknak – aláírása megfelelő kereteket nyújthat ehhez. Mind a magyar, mind a perui üzleti élet szereplőinek nagy segítséget jelenthet a Perui-Magyar Kereskedelmi Kamarának a házelnöki látogatás idejére tervezett megalakítása is. 

A 2013-as és 2016-os esemény sikerére építve Magyarország ismét megszervezi a Budapesti Víz Világtalálkozót. A konferencia Áder János köztársasági elnök fővédnökségével 2019. október 15. és 17. között lesz, az eseményre Kövér László meghívta Néstor Popoliziót is.

A magyar Országgyűlés és a latin-amerikai országok törvényhozó szervei közti együttműködés felívelő szakaszban van. Mind a magyar, mind a latin-amerikai színtéren felértékelődni látszik a parlamenti diplomácia szerepe, például az olyan globális kihívásokkal kapcsolatban, mint a klímaváltozás, a migráció vagy a kábítószerek elleni harc – emelte ki a házelnök.

Figyelmébe ajánljuk