"Közelharcot vívtunk, hogy megakadályozzuk az erőszakos tömeg behatolását a Capitoliumba"

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. július 27.

Külpol

Megtartotta első meghallgatását a Capitolium ostromát kivizsgáló kongresszusi bizottság. 

Középkori csatamezőhöz hasonlította az amerikai törvényhozás épületének január 6-ai ostromát az ottani intézkedés közben megsebesült rendőrök egyike kedden a történtek kivizsgálásával megbízott kongresszusi bizottság első meghallgatásán.

Aquilino Gonell, a beidézett négy rendfenntartó egyike arról számolt be, hogy Donald Trump előző elnök feltüzelt hívei ütlegelni kezdték a kongresszus épülete előtt.

"Amit aznap tapasztaltunk, olyasmi volt, mint egy középkori csatamezőn lehetett. Közelharcot vívtunk, hogy megakadályozzuk a demokratikus folyamataink felforgatására törekvő, erőszakos tömeg behatolását a Capitoliumba"

- mondta. "Borzalmas, pusztító fizikai erőszakkal találtuk szemben magunkat" - tette hozzá.

Egy másik rendőr, az afroamerikai Harry Dunn egyebek mellett elmondta, hogy a tüntetők rasszista szidalmakat kiabáltak felé az ostrom során.

A kilenctagú bizottságot azután állították fel, hogy a szenátusban a republikánusok leszavazták egy független vizsgálat megindítását, mondván, hogy az politikailag motivált lenne. A testület tagjait végül a képviselőház demokrata párti többségének vezetője, Nancy Pelosi nevezte ki, elnöke párttársa, Bennie Thompson.

Pelosi kijelentette, hogy a támadók "a kormányt próbálták megdönteni". "Nincs helye a politikának és a pártosságnak ebben a vizsgálatban" - hangsúlyozta Thompson.

Trump támogatói egy gyújtó hatású beszédét követően megostromolták az amerikai törvényhozás épületét 2021. január 6-án. A Capitoliumban a szenátus épp a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük a biztonsági erők egy tagja, az épületet védő rendőrök közül ketten később öngyilkosságot követtek el. Az előző elnök nem ismerte el vereségét, és arról írt a közösségi oldalain, hogy a választást elcsalták.

A történtekkel kapcsolatban több mint ötszáz ember ellen vádat emeltek.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk