Kulturális

  • 2003. augusztus 21.

Külpol

OSCAR-NEVEZÉS: RENGETEG Döntött a nevezőbizottság: Magyarország Fliegauf Benedek
A "temető" alatt információs központ kap helyet, ahol - az izraeli Yad Vashem intézettel együttműködve - hozzáférhetővé teszik a nácizmus áldozatául esett zsidók adatbázisát. Az emlékhely megépítését Lea Rosh újságírónő kezdeményezte 1988-ban, hosszas társadalmi vita után a Bundestag 1999-ben döntött a felépítéséről (a beruházás összköltsége 27,6 millió euró), s további viták sora után vált véglegessé a pályázaton nyertes amerikai építész terve. A megnyitó a világháború európai befejeződésének 60. évfordulóján, 2005 májusában lesz.

n DALí ÉS DISNEY Közel kilencven filmet megelőzve Salvador Dalí és Walt Disney közös munkája, a hétperces Destino nyerte a Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál rövidfilmes nagydíját, és szóba került esetleges Oscar-díjra nevezése is. A festő az 1940-es években Hollywoodban dolgozott, a film terve egy estélyen merült fel. `46-ban kezdték el a munkát, de a Disney Stúdió pénzügyi problémái miatt nyolc hónap után ez félbeszakadt. A fesztiválon vetített filmet a cég raktáraiban talált töredékek, sztorivázlatok és az eredeti zene felhasználásával állította össze Walt Disney unokaöccse, Roy, az 1946-ban Dalí asszisztenseként dolgozó John Hench, és Dominique Monfery rendező, a cég párizsi stúdiójából. A Destino, melynek világpremierjét júniusban tartották az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, egy viszonzatlan szerelem története, szürreális képi elemekkel, a hagyományos és a számítógépes animáció együttes használatával. Rengeteg című játékfilmjét nevezi a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában a jövő évi Oscar-díjért zajló versenybe. A Rengeteg a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját nyerte az idei filmszemlén, Wolfgang Staudte-díjat kapott a Berlinalén, szeptemberben a Torontói Filmfesztiválon szerepel.

n FANTOM: 7000 Hétezredik alkalommal játszották Londonban Az operaház Fantomját. Andrew Lloyd Webber musicaljét eddig világszerte több mint 70 millióan látták, összbevétele meghaladja a 2,6 milliárd dollárt. A belőle készülő film főszerepét a skót Gerard Butler alakítja majd.

n MERZ, NYáRI EGYETEM Még három alkalommal, augusztus 22-én, 29-én és szeptember 5-én kerül sor a MERZ-Ház (Bp. IX., Ipar u. 3.) Romos avantgarde - Van új a föld alatt? címmel, július közepe óta zajló "nyári egyetemére": az első péntek témája a film, a másodiké a performansz, a harmadiké a zene. Minden alkalommal egy-egy elméleti előadást, kiállítást, színházi előadást vagy koncertet, irodalmi estet és filmvetítést tartanak.

n GYáSZ 57 éves korában elhunyt Gregory Hines: a Tony-díjas sztepptáncos számos Broadway-előadásban kápráztatta el a közönséget, legismertebb filmszerepét Francis Ford Coppola Cotton Club című filmjében alakította. Ötéves korában kezdett táncolni, s egy év múlva már bátyjával, Maurice-szal együtt lépett fel a harlemi Apollo színházban.

n ÚJDONSáG ELVIST`L Halála 26. évfordulójára (1977. augusztus 16-án hunyt el) időzítették a bejelentést: októberben - a világszerte 9 millió példányban elkelt, tavalyi Elvis 30 #1 Hits című válogatás folytatásának szánt Elvis 2nd to None című albumon, a sok népszerű sláger mellett - egy eddig ismeretlen dalt is megjelentet az RCA. Az I`m a Roustaboutot eredetileg 1964-es filmje, a Roustabout számára rögzítette Elvis Presley, de végül nem ezt használták fel, hanem egy teljesen más dallamot. Az eredeti változatra néhány éve a zenét szerző, most 80-as éveiben járó Winfield Scott bukkant a New Jersey-i házának alagsorában őrzött szalagok százai között, és egy interjúban említést tett róla.

Figyelmébe ajánljuk