Tartalom

MaNcs, XV. évf. 34. szám, (2003.08.21.) (2003-08-21)

Snoblesse
Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip (Adják a bankot)

Sőt, még vennék is. Fél tucat vevő jelentkezett a Postabankra, közülük csupán egy pénzügyi befektető hullott ki az első rostán, öt bank viszont eljutott a második fordulóig. Már-már úgy néz ki, hogy most tiszta versenyben dől el, kié lesz az áru. De csak már-már, baljóslatú jelek ugyanis vannak.

Publicisztika

Publicisztika

Tálas Péter: Egyszerre lépések (A haderőreform esélyeiről)

Hogy Magyarországnak milyen hadserege legyen, azt alapvetően két dolog befolyásolja: az ország biztonsági környezete, illetve a pénzösszeg, amit a politikai vezetés a magyar haderőre szán. Mivel biztonsági környezetünkben - szakzsargonnal szólva - már évek óta nem kell fenyegetéssel számolnunk, csupán úgynevezett potenciális fenyegetéseket és kockázatokat regisztrálhatunk, s mivel 1997 óta Magyarország védelmi kiadásai folyamatosan növekednek (az utolsó három év során drasztikusan), már-már ideálisnak tűnik a pillanat a valódi haderőreformhoz. A kormányzat, úgy tűnik, rá is szánta magát e lépésekre.

Publicisztika

Feje a helyén

A távlati terveiről többnyire visszafogottan nyilatkozó, ámde a politikába magát érzékelhetően nagy ambícióval belevető Gyurcsány Ferenc sportminiszter az utóbbi hetekben szívóágra került. A volt nagyvállalkozó (aki mellesleg a jobboldal által sokat emlegetett, de közelebbről soha meg nem határozott "nemzeti tőkés" tipikus alakja) üzleti múltja miatt került az ellenzék célkeresztjébe: a privatizáció nagy korszakában az Antall-kormány idején indított, majd a Horn-kabinet idején kiteljesedett két ingatlanügyletét támadja a Fidesz, mondván, hogy az egyik tranzakció szabálytalanságát a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is megállapította. Gyurcsány és a kormány szerint viszont az Orbán-kabinet végnapjaiban készített jelentés számos tévedést tartalmaz, s a korrekciójukat elvégző újabb Kehi-dokumentum jogilag rendjén lévőnek találta a dolgot. A másik magánosításnál még egyszerűbbnek tűnik a helyzet, vélik, hiszen azt annak idején az Állami Számvevőszék is ellenőrizte s nem kifogásolta az ügyet.

Publicisztika

A vadon szava

Hétfő reggel megjelent egy rövid hír, velős és elhallgatásoktól terhes - akár egy népballada, s ahhoz hasonlatosan nem nélkülözi a katarzist sem. E szerint Medgyessy Péter, hazánk hivatalban lévő miniszterelnöke nem hivatalos, baráti vadászaton vett részt román kollégája, Adrian Nastase társaságában. A kormányszóvivő mindezt azzal bírta magyarázni, hogy a két politikus a hivatalos, országaink között egyre erősödő baráti kapcsolaton felül személyes jó viszonyt is ápol, amelynek megerősítéséhez mi sem járulhat hozzá gyümölcsözőbben, mint néhány tucat szitává lőtt apróvad. Hogy intim, baráti együttlétük korántsem lehetett teljesen zavartalan, arra utalhat számos más körülmény mellett a hírben szereplő, sőt azt mintegy keretbe foglaló mondat is, hogy a vadászaton részt vett több magyar és román politikus, bankár.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

olvasói levelek

Kapcsolódva a budai alsó rakpartról írott cikkhez, a tőlem idézetteket az alábbiak szerint szeretném kiegészíteni, illetve pontosítani.

Belpol

Belpol

Nemzetközi körözés Klivinyi Zoltán ellen: Egy sokoldalú üzletember pályaképe

Augusztus eleje óta közismert, hogy a rendőrség egy ingatlanbefektetési szövetkezet ügye miatt körözi Klivinyi Zoltánt, aki a kilencvenes években a hazai fociüzletben, az elmúlt évben pedig a médiában szerzett érdekeltségeket; májusig az Esti Hírlap kiadójának tulajdonosa és elnöke volt. A múlt héten nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak ellene. Az alábbiakban az érdekeltségi köreinek szereplőivel folytatott beszélgetések és az üzletemberről korábban nyilvánosságra került információk alapján próbáljuk vázolni a vállalkozó portréját.

Belpol

Átmeneti gyógyszerár-támogatási rendszer: Kasszazárás

A tervezett összeg negyedével több ment ki az ún. gyógyszerkasszából az év első felében. A kormány pótolta a hiányt, de év végéig átmeneti szabályozással havi kontroll alatt kívánja tartani a kassza költségvetését, és anyagilag is büntetné a "túlforgalmazó" gyártókat. A négy hónapra tervezett rendszer annyira megzavarná a gyógyszertárak életét, hogy a patikusok sztrájkra is készek. A rendszer bevezetését az utolsó pillanatban elhalasztották, újabb két hetet hagyva a megegyezésre.

Külpol

Külpol

Kulturális

OSCAR-NEVEZÉS: RENGETEG Döntött a nevezőbizottság: Magyarország Fliegauf Benedek

Külpol

Andrej Hlinka koporsójának temetése: Köd Rózsahegyen

Anacionalisták erődemonstrációjává vált vasárnap délután Rózsahegyen (Ruzomberok) Andrej Hlinka pap-politikus újratemetése. Ezzel amondattal csak az abaj, hogy nem pontos, mert akoporsóban nem voltak benne földi maradványai. Nem is tudják, hol lehetnek, csak mítoszok vannak, ahogy életéről is. Nevét olyan dolgokhoz és történetekhez kötik aromantikus történetírók, amelyekhez semmi köze nem volt.

Film

Film

Film: Még kér a gép (Terminátor 3 - A gépek lázadása)

Mi sem jellemez jobban egy filmet, mint első befogadásának körülményei - szerzőnk például tizenhét éve, a szovjetek elleni gyalázatos null-hat éjszakáján látta először az eredetileg 1984-ben elkészült Terminátor 1-et, az adott korban elterjedtnek számító német szinkron plusz magyar hangalámondás kombinációban, ami Schwarzenegger legendás tizenhét filmbéli mondatát is figyelembe véve, egy cseppet sem volt zavaró. A film nem kis részben A. Schw. figurájához köthető, bumfordi bája persze még nem magyarázza a Terminátor úgy is mint film(sorozat), mint karakter, mint ikon, sőt role model sikerét - ehhez az is kellett, hogy a James Cameron vezette szorgalmas iparoscsapat jó érzékkel (bár kevésbé jó ízléssel) hordjon össze mindent, amit az utóbbi évtizedekben leírtak, sőt leforgattak a módfelett ellentmondásosnak tűnő ember-gép kapcsolatról. Meg kell hagyni, az alkotók alapvetően e bonyolult dialektikus viszony egyetlen aspektusára koncentráltak: mi történik, ha a masina alkotója ellen támad - ami ismerős, könnyen átélhető trauma mindenkinek, aki legalább egyszer az életében megpróbált már legyűrni egy megvadult Minimat mosógépet.

Könyv
Zene

Zene

Könyv: A romantika indiszkrét bűze (Mauro Covacich: Ellenszerelem)

Nem az a baj, hogy nyakig vagyunk a szarban, hanem hogy lötyögtetik - az embernek óhatatlanul ez az ősi kínai bölcseket az irigység bambuszerdejébe kergető alapigazság jut az eszébe, mikor a regény erős kezdését elolvassa. Sergio, a másfél mázsás szippantókocsi-kezelő ugyanis épp az első lapokon válik egyszerű, hétköznapi munkahelyi baleset áldozatává: egy elromlott szivattyú miatt járműve tartályának teljes tartalma ellepi, s így lesz tetőtől talpig az, aminek általában tartja magát: salakanyag. A sors és

Zene

Színház: Werkfilm (Shakespeare Gyulán)

Shakespeare legjobb thrillerje a Titus Andronicus, és Bocsárdi László rendezését nézve azon tűnődtem, miért nem csináltak még belőle egy jó kis hátborzongató filmet ebben az intonációban. Aztán tovább nézve a gyulai előadást, arra a következtetésre jutottam, hogy a mozi már majdnem elkészült.

Zene

Lemez: Elemi (Wilhelm Furtwängler: Live recordings, 1944-1953)

Az 1886-ban Berlinben született (és 1954-ben Baden-Badenben meghalt) Wilhelm Furtwängler a legkevésbé sem készült karmesternek. Fölöttébb pallérozott polgári családban nevelkedett, ahol a zenészség nem volt comme il faut. Apja, Adolf a kor egyik legnagyobb archeológusa, és a kisfiú magántanárai közt olyanokat találunk, mint a híres Beethoven-monográfia szerzője, Walter Riezler vagy a filológus Ludwig Curtius. A gyerek kívülről fújja a görög mitológia eseményeit, közben komponál. Mi sem jellemzőbb, hogy 13 évesen megzenésíti a Walpurgis-éj-jelenetet a Faustból. (Stravinsky: "Furtwängler úgy nézett ki, mint Goethe, noha egy hibás kromoszómájú Goethe.") Ez a nagyra törő magabiztosság sosem hagyja el, élete első koncertjén, húsz évesen Bruckner rémisztően hosszú és nehéz Kilencedik szimfóniáját dirigálja. Gyorsan áttör: 1922-től (harminchat évesen!!!) a Berlini Filharmonikusok első dirigense, ezzel egy időben a bécsieknél is vezető karmester (e két zenekart vezényli a lemezen is). A háború nem töri ketté pályáját, ott marad a náci Németországban, kiváltva ezzel a mindmáig tartó, Szabó Istvánt is filmre ihlető vitát: Vajh náci volt-e őkelme? Nem volt az.

Képzőművészet

Képzőművészet

Kiállítás: Szénaboglya a Bécsi úton (Kassák "budán 1954-1967)

Emlékszem, egy szerszámot akartam vásárolni a hiánygazdaság idején, s mivel nem volt a boltban, jött a huncut válasz: "biztosan megkapja a Bécsi út végén". Amikor rákérdeztem, hogy hányas szám alatt, a felharsanó röhögésből rájöttem, hogy bizonyára Wien városáról van szó. Hogy ismerhette-e ezt a cinikus poént a proletárforradalom után menekültként évekig a bécsi út emlegetett végén tevékenykedő Kassák, nem tudom. Az viszont tény, hogy 1946-tól Békásmegyeren élt egy művészkolónia politikailag kirekesztett lakosaként, ahol

Képzőművészet

Muszáj (Bollywood Brass Band)

"Az indiai esküvői zenekaroknak két fő feladatuk van. Először is nagyon hangosan kell játszaniuk vasárnap reggel, hadd értesüljön az egész szomszédság: ez nemcsak a meghívás eszköze, hanem főként a büszkélkedésé: nagy család vagyunk, zenekart is tudunk fogadni, hallja meg mindenki, nősül a fiunk. Általában a vőlegény családja fizeti a zenekart. A másik funkció, hogy táncolhasson a násznép az esküvői parádén, a vőlegény házától a templomig. Indiában ez általában egyetlen út. Nagy-Britanniában többnyire két részletben teszik meg, a vőlegény házától elgyalogolnak a sarokig, buszra szállnak, mikor aztán megérkeznek a menyasszonyék közelébe, folytatódik a zene a lányos házig - ez az esküvői parádé a baraat, amihez a modern világban már a jármű is hozzátartozik. A késő délutáni, esti táncra általában bhangrazenekart vagy dj-t hívnak."

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Európai holdszonda Az első EU-misszió szeptember elején indul a Holdra, jelentette be az Európai Ûrügynökség (ESA). A SMART-1 űrszonda szeptember 3-án startol Európa űrrepülőteréről, a francia guayanai Kourouról.

Lokál

Lokál

Ebtenyésztők kontra agrárminisztérium: A kutyák királya

Megint összekapott a földművelésügyi tárca (FVM) és a legnagyobb kutyatenyésztő szervezet, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE). Az évek óta tartó vita két hete ügyészségi foglalással tetőzött, amikor az egyesület székházából elvittek néhány dokumentummásolatot. Míg a minisztérium legfeljebb a presztízsét vesztheti ezen az ügyön, a nagy múltú civil szervezet szép lassan kimúlhat.

Lokál

Siófoki képeslap és múzeumi séta: Rettenetesek

Amennyiben jó az, ha nem pisálunk a szomszéd plédjére, nem szórunk söröskupakokat a gyalogútra, ahol mezítláb járnak, és nem öntünk tusfürdőt abba az iszapos ganajba, amit Balatonnak neveznek, akkor bátran kijelenthetjük: jó volt magyarnak lenni az elmúlt héten Siófokon. De nem csak ezért.

Lélek

Lélek

Devianciabedekker V.: Mire jó ez a vérző kehely?

A szent Grál láttán áhítattól hebegő Parsifal lovag pont ezt, az egyetlen fontos kérdést nem tudta kinyögni. A maszkulinista kultúrák nyelve azóta is görcsbe rándul a témától, egyik legnagyobb tabujuk a női vérzés, ami viszont a női szimbólumok és rejtelmek birodalmában kiemelt szerepet játszik.