Kulturális hírek

  • 2001. augusztus 2.

Külpol

n GYÁSZ Tragikus hirtelenséggel elhunyt Mulasics László festőművész. 1984-ben végzett a Képzőművészeti Főiskolán.
Ettől kezdve rendszeresen részt vett a korszak "új érzékeny" festészetét felsorakoztató kiállításokon, mint az Eklektika ´85 (Nemzeti Galéria, 1986) vagy a Neue Sensibilität - Ungarische Malerei der 80-er Jahre (Esslingen, 1987). 1993-ban bemutatkozott a Velencei Biennálén, a La coesistenza dell´arte című csoportos kiállításon. Munkái hazai és külföldi gyűjteményekben egyaránt megtalálhatók, mint a budapesti és a bécsi Ludwig Múzeum, a Nemzeti Galéria, a pécsi, a szombathelyi és a székesfehérvári modern képtárak vagy a grazi Neue Galerie. 47 éves volt, halálát autószerencsétlenség okozta. (Képünkön Vízkúra című festménye 1985-ből.)

n MAGYAROK SALZBURGBAN Miközben olyan sztárok szerepelnek a műsorban, mint Pierre Boulez, Riccardo Muti, Lorin Maazel, John Eliot Gardiner, Dennis Russell Davies vagy Claudio Abbado, jelentős szerep jut a magyar művészeknek is az augusztus 31-ig tartó Salzburgi Ünnepi Játékokon: a Rezidens költők sorozat vendége Esterházy Péter, Kertész Imre és Nádas Péter. Augusztus 13-19. között mindhárman felolvasnak saját műveikből (Esterházy - Dés László szaxofonjátéka kíséretében - a Harmonia czlestisből, Kertész a Gályanaplóból, Nádas az Emlékiratok könyvéből), színészek is megszólaltatják írásaikat (Nádas Rupertinum-beli fotókiállításához kapcsolódva a fotográfiáról szóló novelláját, Kertész Sorstalanságának részleteit, Esterházytól az Egy nőt), s lesz egy közös est is az írók, valamint Kurtág György, az Amadinda együttes és mások közreműködésével. A másik kiemelkedő magyar vonatkozású esemény Alfred Brendel 70. születésnapjához kapcsolódik: az ünnepelt zongorista saját írásaiból olvas fel, közben egymás után csendülnek fel Ligeti György és Kurtág György kompozíciói. Bartók Kékszakállúja is elhangzik Salzburgban, Ligeti és Kertész neve pedig szerepel a Játékok klasszikus kínálatát kortárs irányba nyitó rendezvénysorozat, a Zeitfluss (Időfolyam) programján is.

Idén végképp távozik Salzburgból az Ünnepi Játékok igazgatója, a belga Gerard Mortier, aki 1992 óta, éles konfliktusok árán is, egyik fő feladatának a fesztivál modernizálását és megújítását tartotta, s a hangsúlyt a társasági eseményről inkább az intellektuális élményre akarta helyezni.

n BAYREUTH A nemrég elhunyt Giuseppe Sinopoli helyett Fischer Ádám vezényletével adják elő Bayreuthban, a jubileumi 90. Ünnepi Játékokon Wagner tetralógiáját, A Nibelung gyűrűjét; A nürnbergi mesterdalnokokat Christian Thielemann, a Lohengrint pedig Antonio Pappano vezényletével láthatja a közönség több alkalommal is augusztus 28-ig. A fesztivál előtt fölerősödött a többéves családi perpatvar, hogy ki vegye át az Ünnepi Játékok igazgatását Wolfgang Wagnertől, a komponista 81 éves unokájától, aki 1966 óta áll e poszton. Wolfgang Wagner nemrég bejelentette: nem adja át a helyét lányának, Eva Wagner-Pasquier-nek, pedig a Richard Wagner Alapítvány őt választotta intendánsnak. Eközben másik lánya, Nike Wagner közölte: közösen pályázik a posztra Klaus Zeheleinnel, a Stuttgarti Opera igazgatójával.

n PEPSI SZIGET: RAJT A megjelenésünk napján kezdődött rendezvénysorozat rajtja előtt változás történt a nagyszínpad programjában: énekese betegségére hivatkozva lemondta fellépését a Blood, Sweat & Tears (így augusztus 4-én 18 órakor az eredetileg 15 órára beállított Fun-Da-Mental játszik, s a nagyszínpadra lépett elő a Wanted színpadra beütemezett, francia Zenzile), az augusztus 6-i műsort pedig a szereplését szintén lemondó Wailers helyett a német Guano Apes zárja.

Mostanra időzítették az Amerikában élő Menyhárt Jenő String Reality című albumának megjelenését. Az Európa Kiadó vezetője amerikai zenekarával, Mr Con and the Bioneers Brave New World Orchestra néven augusztus 3-án a Bahia színpadon, 5-én a nagyszínpadon lép fel, és szó van egy augusztus 1-jei bemelegítésről is a Ráckertben.

A szervezők a tavalyi 324 ezres nézőcsúcs megdöntésében reménykednek. Újdonság, hogy a bejáratnál és a sziget több pontján video-figyelőrendszert állítottak fel, és este kivilágítják az erdei utakat. A területet 250 személy takarítja folyamatosan.

Sziget kontra óbudai polgármester: Tarlós István fellebbez a bírósági határozat ellen, amely hatályon kívül helyezte a Sziget Kft.-vel kötött szerződését, amit egyébként a Sziget korábban a maga részéről már semmisnek nyilvánított. A "homoszexuális jellegű felvilágosító műsorok" miatt kialakult vita nem változtat a fesztivál tervezett programján.

Az Örökmozgóban Sziget filmhetet tartanak; a műsoron a korábbi években a Szigeten forgatott magyar alkotások szerepelnek. (Lásd még: 23-30. oldal.)

n ELÍTÉLT KÉPRABL"K Két személyt hat és fél, illetve hat évre, három másikat kettő és négy év közötti börtönbüntetésre, továbbá ötüket összesen 320 millió svéd korona (30 millió dollár) kártérítésre ítélte a stockholmi bíróság, amiért tavaly decemberben a Svéd Nemzeti Múzeumból elrabolták Rembrandt egy és Renoir két képét (ezek egyikét áprilisban megtalálták, a másik kettő hiányzik).

n GYÁSZ 92 éves korában elhunyt Eudora Welty: a Pulitzer-díjas The Optimist´s Daughter írónőjének műveiben groteszk módon jelent meg az amerikai Dél, a Mississippi vidékének világa. Esszéit The Eye of the Story címmel 1978-ban, elbeszéléseit The Collected Stories címmel 1980-ban gyűjtötte kötetbe, magyarul néhány elbeszélése olvasható amerikai novellaválogatásokban.

n DUFY VESZÉLYES Eltávolították kiállítási helyéről, a párizsi Palais de Tokyo múzeumából Raoul Dufy (1877-1953) La Fee Electricite című, 600 nm-es művét, a világ egyik legnagyobb festményét, mert veszélyes mennyiségű azbesztet tartalmaz. A képet Dufy 1937-ben festette a párizsi elektromos művek megbízásából azbesztréteggel bevont falapokra. Az azbeszt rákkeltő hatását akkor még nem ismerték. Eltávolítása hétmillió frankba kerül és hét hónapot vesz majd igénybe.

n ALMOD"VAR ÉS A BIKÁK Egy spanyol állatvédő csoport följelentette Pedro Almodóvart, mert az egy torreádoredzésen lefilmezte, amint négy bikát megöltek. Az Oscar-díjas rendező szóvivője elmondta, hogy az Hable con ell címmel készülő produkció forgatásakor csupán azt rögzítették, ami egy előre beütemezett edzésen történt, s az állatokra a filmesek nélkül ugyanaz a sors várt volna. Az állatvédők azzal érvelnek: törvény tiltja, hogy a filmekben az állatoknak szenvedést okozzanak, ezért az erőszakos jeleneteket szimulálni kell.

n OMIKK A KKDSZ által indított perben a Fővárosi Munkaügyi Bíróság megállapította, hogy a szakszervezet vétója miatt törvénysértő az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtárnak az Oktatási Minisztérium (OM) által elrendelt átköltöztetése a Budapesti Műszaki Egyetemre. A bíróság elutasította az OMIKK megszüntetésével kapcsolatos KKDSZ-vétót, mondván, az OM nem munkáltató, ezért vétóval nem hívható perbe. Az ítélet nem jogerős, a KKDSZ fellebbez. (Az előzményekről lásd: Magyar Narancs, 2001. június 28.)

Figyelmébe ajánljuk