Cyber hírek

  • 2001. augusztus 2.

Külpol

A Telenor megveszi a Pannont A norvég Telenor mobil ágazatán, a Telenor Mobile-on keresztül előszerződést írt alá a holland KPN távközlési társasággal, a finn Soneraval és a dán Tele Danmark Communicationsszel a Pannon GSM-ben a Telenor által eddig nem birtokolt összes tulajdonrész megvásárlásáról.n Íriszvizsgálat a repülőtereken Az első nagy volumenű, teljes egészében biometrikus azonosításra alapuló utaskezelő rendszert október első felében szeretnék beindítani Európa egyik legnagyobb repülőterén, a londoni Heathrow-n - adta hírül a Jövőnéző. Az EyeTicket Corporation által kifejlesztett Jetstream Passenger Processing (JPP) nevű rendszer az azonosítás során az írisz képét összekapcsolja az előre megadott útlevélszámmal.
A rendszer alapja a retina-szkenner, mely az emberi szem íriszének barázdáit tapogatja le. A rendszerteszt időszakában ez a berendezés került minden azonosítási pontra, segítségével néhány másodperc alatt elvégezhető a személyazonosság ellenőrzése. A rendszer próbaüzeme egyelőre csupán kétezer, gyakran utazó önkéntes tesztelőt érint, de ha sikeres lesz a Heathrow-n, a fejlesztésben részt vevő cégek, bevándorlási hivatalok, légitársaságok és nemzetközi repterek összefogásával további negyven nagy forgalmú repülőtéren is bevezetik.

n Bojkott a szaklapkiadók ellen Az ingyenes internetes tudományos könyvtár létrehozásáért indított nemzetközi mozgalom (Public Library of Science Initiative, PLSI, www.publiclibraryofscience.org) szeptember elsejétől nagyszabású bojkottot indít a tudományos folyóiratok kiadásával foglalkozó vállalatok ellen - adta hírül az Index. Az akció szervezői azt szeretnék elérni, hogy a kiadók az egyre drágábban hozzáférhető tudományos kiadványokban megjelenő cikkeket közlés után fél évvel bocsássák az ingyenesen használható online könyvtár rendelkezésére. A mozgalom nyílt levelét eddig százhatvankilenc ország több mint huszonötezer kutatója, köztük Nobel-díjasok írták alá. A tudományos kiadás jelenlegi gyakorlata ellen a legfőbb kifogás, hogy a főleg az adófizetők pénzén megszületett kutatási eredmények ingyenesen és örökre a kiadók birtokába kerülnek, ahonnan azokat az adófizetők pénzén vásárolják vissza a könyvtárak, és maguk a kutatók. A nyílt levél aláírói vállalták, hogy szeptembertől nem publikálnak olyan tudományos folyóiratban, amelynek kiadója nem járult hozzá, hogy fél év után ingyenesen a köz rendelkezésére bocsátja az ott megjelent cikkeket. Mivel a tárgyalások során bizonyos kiadók ettől elzárkóztak, mások pedig csak egy évnél hosszabb türelmi időbe mentek volna bele, a PLSI-nek a legrosszabb esetben új folyóiratokat kell alapítania. A mozgalom elveit elfogadó kiadványok és kiadók listája a PubMedCentral online biotechnológiai archívum nyitólapján (www.pubmedcentral.nih.gov) olvasható.

n Kitüntetett navahók Kongresszusi Arany Emlékéremmel tüntette ki George Bush amerikai elnök azokat a navahó indiánokat, akiknek az anyanyelvén "rejtjelzett" katonai üzeneteket az ellenség sohasem tudta megfejteni. Az elnök a kitüntetésekkel jelképesen köszönetet mondott annak az összesen 420 navahó indián tengerésznek, akik a II. világháborúban anyanyelvükre "kódolva" továbbították telefonon és rádión keresztül a parancsnoki központokból az angol nyelvű üzeneteket a frontvonalakra, ahol navahó társaik azokat angolra visszafordítva tolmácsolták a címzetteknek. A navahók 1942 és 1945 közötti "rejtjelező" tevékenysége szakértők szerint óriási mértékben hozzájárult az amerikai sikerekhez: a japánok nem tudták megfejteni a navahó nyelvű üzeneteket.

n Személyi műholdasszisztens A NASA Ames Kutatóközpontjában elkészült a multifunkcionális lebegő gömbrobot prototípusa. Tervezője, Jurij Gawdiak bevallottan a Csillagok háborújából vette a PSA (Personal Satellite Assistant, személyi műholdasszisztens, ic-www.arc.nasa.gov/ic/psa/) ötletét, a szerkezet elsődleges feladata a levegőminőség állandó monitorozása lesz a Nemzetközi Ûrállomás fedélzetén. A beépített kamera, mikrofon és képernyő segítségével videokonferencia-beszélgetést is folytathatnak rajta az asztronauták, de mozgó kézikönyvként is működik: a berendezések javításán dolgozó űrhajós lehívhatja rá az összes technikai adatot, melyet a verbális parancsok megértésére is képes droid megjeleníthet a képernyőjén, vagy fel is olvashat a szerelőnek. A takarékosság érdekében a PSA szinte kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészekből készült: a 15 centi átmérőjű robot fedélzeti számítógépének lelke egy Linuxot futtató Pentium III processzor, a szerkentyűt mozgató hat propeller pedig repülőmodellezők számára gyártott, boltban kapható termék. Még az ütközések elkerülésére használt infravörös érzékelői is bolti darabok: az önlehúzó vécék mozgásérzékelőiben használatosak.

n Emberallergia Minden huszadik, kedvtelésből tartott kutya és macska allergiás tünetekkel küszködik az ember folyamatos jelenléte miatt. Az Edinburgh University kutatói által végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy míg az emberek egynegyede allergiában szenved háziállatok miatt, Nagy-Britanniában közel 75 ezer kutya és macska allergiás az emberi bőrre vagy azokra a poratkákra, amelyek az elhalt emberi hámsejtekkel táplálkoznak. Az állatorvosok szerint az állatok allergiája leginkább a fejen és a tappancsokon jelentkező viszketés, tüsszögés és a szőrnyaldosás tüneteivel jár.

n Alzheimer-vakcina Sikeresen zárult az Alzheimer-kór elleni vakcina tesztelésének első szakasza, így megkezdődhet a szer klinikai kipróbálása - jelentették be az Elan Pharmaceuticals kutatói. A gyógyszergyártó cég laboratóriumában két éve kísérleteznek az AN-1792 nevű oltóanyaggal, amellyel kísérleti egerekben sikeresen kezelték a kórt. A most lezárult kísérleti stádiumban a vakcina embereken alkalmazva is biztonságosnak bizonyult - a szer klinikai kipróbálása 2002 végéig folytatódik.

n Papírelem Hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül az izraeli Power Paper (www.powerpaper.com) által kifejlesztett, papírra nyomtatható elem. A fél milliméter vastagságú áramforrás három rétegből áll: hagyományos cink és mangán-dioxid alapú anódból és katódból, amelyek között egy ismeretlen kemikália szolgáltatja az energiát. Egy négyzetcentiméternyi papírelem 1,5 voltot és 20 milliampert szolgáltat.

n Obszcén előlapok A malajziai rendőrség olyan mobiltelefonokat foglalt le Kuala Lumpurban, amelyek előlapjain hollywoodi sztárok pózolnak meztelenül, és bejövő híváskor a nemi szervük villogni kezd. A személyre szabott előlapok átlagosan kétezer forintnak megfelelő ringgitbe, azaz malajziai dollárba kerülnek, de a villogó, meztelen sztárokért ennek kétszeresét is elkérik.

n Kamera a fogkefében Egy japán cég a még hatékonyabb fogmosás érdekében kamerával felszerelt fogkefe fejlesztésébe fogott. A Panasonic legújabb termékében a sörték alatt helyezkedik majd el a miniatűr kamera.

Figyelmébe ajánljuk