Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 31. szám, (2001.08.02. (2001-08-02)

Egotrip

Egotrip

Nádasdy Ádám: Modern Talking (Használjunk minél több idegen szót!)

A magyar nyelv tanárai, művelői ennek az ellenkezőjét szokták hirdetni, s ez a felfogás - mint öröklött, szent hagyomány - ma is széles körben él. Az általános iskolai magyarkönyvemben volt erről egy lelkifröccs, és az egyik példa az volt, hogy ne mondjuk azt: "Cúg van," hanem inkább "Huzat van." Emlékszem, elvigyorodtam: jé, milyen érdekes, hogy ugyanazt kétféleképp lehet mondani, és milyen más zamata van a kettőnek. "Cúg" - ízlelgettem röhögve, és elhatároztam, hogy ezt a szót életben tartom. Sajnos egyre kevesebben értik. Hiába, szegényedik a nyelv.

Para

Egotrip

Kovács Imre: A horror vakui

A töltésen feküdt, egészen helyes volt, persze korcs, egy adag szálkás szőrű valami meg két adag egészen más. A sínek mentén kellett elmenni az állomásig, amikor beleakadtunk, de nem volt érdemes örökbe fogadni, mert a hátsó fele kábé egy méterre volt az első felétől, egyszóval nem nagyon élt már.

Publicisztika

Publicisztika

Juhász Géza: A melegek, a gyerekek és az alkotmány

Ajúlius 16-i, hétfői tüntetésen Budapest III. kerületének polgármestere elállt attól, hogy a hivatala ablakaiba kitett hangszórókon keresztül intézzen válaszbeszédet a szexuális kisebbségek jogainak győzelmét ünneplőkhöz. A tüntetők képviselőitől átvéve az alkotmány dedikált példányát, békességet kívánt. Másnapi sajtótájékoztatóján már nem volt hajlandó kérdésekre válaszolni, és csak a királyi tévé stábját engedte be irodájába. Letett arról, hogy tovább fenyegetőzzön a Pepsi Sziget bezárásával, és védőügyvédje társaságában magyarázgatta szennyesét.

Publicisztika

Heti zsidó

Mivel a zsidózásra mindeddig még nem vezettek be mértékegységet, nem könnyű megállapítani, hogy a múlt héten erősebb zsidózás folyt-e, mint az az előtti vagy az előtti előtti, vagy bármelyik héten 1989, a rendszerváltás és a szabad közbeszéd kezdete óta. Ám a pontos mérések hiánya mellett is erős bennünk az érzés, hogy a múlt héten szokatlan mennyiségben ömlött szét körülöttünk a mocsok.

Publicisztika

Forma és tartalom

Medgyessy Péter a kétkamarás parlament létrehozásáról tárgyalna két korábbi és a jelenlegi igazságügyi miniszterrel; utóbbi (az MDF elnöke) támogatja is a szocialista miniszterelnök-jelölt javaslatát, mondván, a rendszerváltozás óta híve e formának, bevezetéséről bármely demokratikus erővel hajlandó eszmét cserélni. A Medgyessy nyilatkozatát bírálók és az azzal elvben egyetértők tábora az 1989-90-es évek alkotmányjogi vitáinak frontvonalát idézik: ekkor az egyik oldalon a rendszerváltás utáni alkotmányos berendezkedéssel egyetértők (Fidesz, SZDSZ) álltak, a másikon pedig az alakuló demokratikus rendet ilyen-olyan korporatív ellensúlyokkal gyengíteni óhajtók (a "történelmi" pártok, az MDF "népies" szárnya - vagyis a java - meg az MSZMP, illetve később az MSZP). Ez a törésvonal az elmúlt tíz évben változatlan maradt mindig, amikor a demokratikus rend alapértékeiről folyt a vita - függetlenül attól, hogy például a fiatal- meg a szabaddemokraták úgy meggyűlölték egymást menet közben, hogy abba belegondolni is jujj.

Belpol

Belpol

Örökbefogadás: A második legjobb megoldás

(lásd A gyakorlat című keretes írásunkat). A különböző módszereket preferálók között, akár az elviekben, akár a gyakorlat szintjén jelentős nézeteltérések tapasztalhatók.

Belpol

Fradi-MTK-Fotex: Örökrangadó

Az FTC focicsapatát működtető kft.-ben a Fotex Rt. szerzett részesedést, míg az MTK-ban a cég elnök-vezérigazgatója, Várszegi Gábor közvetlenül érdekelt. A "zsidócsapat" tulajdonosának Üllői úti megjelenése vihart is kavart: az ún. B-közép kopaszai spontán tiltakozást rendeztek a székháznál; a zsidózás hazai témafelelőse, a MIÉP pedig múlt csütörtökön sajtótájékoztatót tartott. Ezen Bognár László alelnök pártja nevében "nemzetellenesnek" nevezte az üzletet amiatt, hogy az FTC a "zsidó" nagytőke karmai közé kerül. Bognár, majd másnap főnöke, Csurka István is egy 1995-ös szociológiai munka állításaira hivatkoztak. A tanulmánynak persze semmi köze a MIÉP gondolatvilágához: a szerzők - Hadas Miklós és Karády Viktor - a focicsapatok szurkolóinak szociológiai jellemzőit, a klubokkal való azonosulás indokait vizsgálják. Egyikük, Hadas Miklós az alábbiakban az FTC és az MTK körül kialakult társadalmi-lélektani helyzetet elemzi.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

A Telenor megveszi a Pannont A norvég Telenor mobil ágazatán, a Telenor Mobile-on keresztül előszerződést írt alá a holland KPN távközlési társasággal, a finn Soneraval és a dán Tele Danmark Communicationsszel a Pannon GSM-ben a Telenor által eddig nem birtokolt összes tulajdonrész megvásárlásáról.n Íriszvizsgálat a repülőtereken Az első nagy volumenű, teljes egészében biometrikus azonosításra alapuló utaskezelő rendszert október első felében szeretnék beindítani Európa egyik legnagyobb repülőterén, a londoni Heathrow-n - adta hírül a Jövőnéző. Az EyeTicket Corporation által kifejlesztett Jetstream Passenger Processing (JPP) nevű rendszer az azonosítás során az írisz képét összekapcsolja az előre megadott útlevélszámmal.

Külpol

Kulturális hírek

n GYÁSZ Tragikus hirtelenséggel elhunyt Mulasics László festőművész. 1984-ben végzett a Képzőművészeti Főiskolán.

Zene

Zene

Színház: Ladiladilom (A Háromgarasos opera Esztergomban)

Nem tudom pontosan, mi az a papsajt, de hogy nem minden papsajt, abban egészen biztos vagyok. Már éppen elúrhodik rajtam a kevélység, hogy micsoda mázlim van nekem a jobbára találomra kiválogatott nyári színházi előadásokkal, amikor egyszer csak beüt ez a papsajthiány, pedig az előjelek nagyon is papsajtra utaltak: Vidnyánszky, Esztergom, John Gay meg Háromgarasos opera.

Film

Film

XI. Thealter Fesztivál, Szeged, 2001: "Kiderül valami az emberről" (Balog József mindenes)

Idén tizenegyedik alkalommal mutatta meg Szegeden egymásnak és kis számú, de lelkes közönségének néhány magyar és nem magyar csoport, milyen színházat tud csinálni. Szöveg, zene, tánc/mozgás és sok esetben vizuális elemek hangsúlyos felhasználása (vagy legalábbis az erre való törekvés) jellemzi ezeket az előadásokat. Merre tart, egyáltalán tart-e valamerre Thália szabad szekere - erről is beszélt a Szabad Színházak XI. Nemzetközi Találkozóján a fesztivál motorja, Balog József.

Könyv
Képzőművészet
Tudomány

Tudomány

9. Biciklis Futár Világbajnokság, Budapest: Sütött a nap

Amióta az ember kommunikál, közvetítők segítségére is szüksége van. Amikor a biciklit 1880 körül feltalálták, egyértelmű volt, hogy a futár előbb-utóbb nyeregbe pattan. Az első igazi biciklisfutár-erőpróba Amerikában volt, a sztrájkoló postavonatokat helyettesítették 200 km-es távolságon San Fransisco és Fresno között. 1898-tól a távirati irodák, mint például a Western Union már saját biciklis futárokat alkalmaztak, Európában a lapkiadók foglalkoztatták előszeretettel a courier-kat, akik 1926-ban Franciaországban meg is rendezték első versenyüket.

Tudomány

"Miről szól ez az egész helyszín" (Sinya, Lackó, Spenót, Nikosz)

Lackó: A rendezés jogát már két évvel ezelőtt megnyertük Zürichben, de az amcsi lobbi olyan erős, hogy kibulizták, mégis Amerikában legyen a verseny. Így lett a helyszín Boston. De Boston valamiért belebukott, nem tudtak megegyezni a városházával, vagy ilyesmi, ezért aztán átkerült Philadelphiába.

Lokál

Lokál

Omara Portuondo

Míg a Buena Vista Social Clubnak csak az emlékét őrzi Havanna, a Tropicana Night kabaréban a mai napig zajlik az élet, és állandó fellépői között van Omara Portuondo is, immár ötvenöt éve. Nem szívesen beszélnék le arról bárkit, hogy odalátogasson, mindazonáltal jeleznem kell: Omarából ugyancsak komoly dózisra számíthatunk egy hozzánk közelebb eső Szigeten. A szomszédos Margitot már megjárta májusban a BVSC-keretben, "budára saját (és ugyancsak népes) kíséretében jön. Pillanatok kérdése már csak, de azért az elmúlt hetven évet sem hagynám szó nélkül.

Lokál

Pannon Praktikum világzenei nagyszínpad: Eksztázis 1-7-ig

Az óbudai sziget fölső csücskében, túl a civil szervezetek utcáján, a táncdalsátron és az üveghegyen, az Óperenciás tengeren innen és túlról érkező zenészekkel randevúzhatunk: magyarok, románok, arabok, zsidók, cigányok, szerbek, feketék, fehérek, sárgák és barnák, az egész világcsavargó vircsaft. Egy hét, mikor a kisebbség többségbe kerül, és ünnepel.

Lokál

Rock: Mérsékelt örömök

Megduplázott költségvetés ide vagy oda, valóban jelentős attrakciókkal, kihagyhatatlanul felkavarónak ígérkező társaságokkal a rockzene terén idén sajnos adós marad a Sziget.

Lokál

Helyükre a dolgok: Morcheeba

Atörténet bő hét évvel ezelőtt indult, amikor a Godfrey fivérek - a gitáros-billentyűs Ross, valamint bátyja, a ritmusprogramokért, szkreccsekért felelős Paul - egy londoni house-partin összefutottak az addig "főállásban" divattervezőként ügyködő Skye Edwards énekesnővel; néhány próba, majd több sem kellett nekik, máris Morcheeba név alatt igyekeztek dalokat farigcsálni. Korrekt kis munkamegosztás folyt (és folyik a mai napig is) náluk: Ross szerzi a zenét, Paul írja a szövegeket, és ehhez adja a dallamait Skye. Munkálkodásuk eredményéről 1995 telén kapott ízelítőt a nagyvilág (Trigger Hippie kislemez), rá egy évre pedig napvilágot látott a zenekar debütáló lemeze Who Can You Trust? címmel. Jócskán betépett (naná, a zenekar neve csakúgy, mint a lemez borítója fürtnyi füvet ígér, minimum), kifinomult triphopja kisvártatva a műfaj megkerülhetetlen mesterművének kiáltódott ki, méghozzá korántsem véletlenül. Maga az alapfelállás egyébként nem volt különösebben revelatív. Emlékezzünk vissza, ekkoriban a stílus nevesebb zenekarai és előadói - a Portisheadtől a Lamben át mondjuk Trickyig - mind-mind a hagyományosabb dalszerkezetek felé fordultak, és abban is hasonlítottak egymásra, hogy mindahányan egy-egy fölöttébb izgalmas énekesnőt bírtak muzsikájuk középpontjába állítani. Viszont amíg az emlegetett előadók a gyomrot összerántó szorongatásban voltak nagyok, a Morcheeba számára, éppen ellenkezőleg, inkább a vonások kisimítása a hazai pálya. Másféléhez egyébiránt egy olyan rendkívülien puha és meleg hanggal, mint amilyen Edwards kisasszonyé, gyaníthatóan nem is igen tudtak volna kezdeni.