Kulturális hírek

  • 2001. szeptember 6.

Külpol

Magyarország visszaadta Horvátországnak István király koponyájának és jobb kezének azt a darabját, amelyet a millenniumra kaptunk kölcsön egy dubrovniki dominikánus kolostorból, ahol az ereklyéket 450 éve őrzik.n "RIÁSPLAKÁTOK Akárcsak tavaly, idén is a Felvonulási téren állították ki az @¨© formáció (Bakos Gábor, Fatér Barna és Geszti Péter) óriásplakát-pályázatának 99 alkotását, amelyeket 713 terv közül választott ki a zsűri. A plakátpályázatot ezúttal Rohonyi Gábor kezdeményezésére videoversennyel egészítették ki, amelyre 104 pályázó küldött be 120, egy percnél nem hosszabb alkotást (a legjobbnak Rostás Mária művét, a Reggelt találták, hajléktalanok ébredéséről szól).
A zsűri által kiválasztott 34 filmet szeptember 23-ig a helyszínen éjjel-nappal működő kávézóban vetítik.

n IRÁNI LETART"ZTATÁS "Filmjét a kulturális minisztérium engedélyezte, de ha mégis probléma van, arra a kormánynak és a miniszternek kell reagálnia" - jelentette ki Khatami iráni elnök azzal kapcsolatban, hogy Teheránban letartóztatták Tahmineh Rezayi Milanit, mert a filmrendezőnő legutóbbi alkotása, Az elrejtett fél állítólag "ellenforradalmi csoportokat" támogat. A történet egy férjes asszonyról szól, aki visszaemlékezik egy "lázadóval" folytatott romantikus viszonyára az 1979-es iszlám forradalom után.

n QUO VADIS A Vatikánban, II. János Pál pápa jelenlétében tartották Jerzy Kawalerowicz Quo vadis című filmjének világpremierjét: a Nobel-díjas Henryk Sienkiewicz 1905-ben megjelent regényének új filmváltozata a lengyel mozgóképgyártás mostani monumentális korszakához tartozik, csakem háromórás. A Néró császársága idéjén játszódó történet mostani feldolgozását a "jelentős műalkotás" szavakkal értékelte a pápa.

n KOIZUMI KEDVENCEI Junichiro Koizumi Presents My Favorite Elvis Songs címmel lemezt adtak ki Japánban, rajta az április óta hivatalban lévő miniszterelnök által személyesen kiválasztott 22 Elvis-dal, borítóján a számítógépes trükkel összehozott Király és a vele egy napon, bár hét évvel később született politikus, belül pedig Koizumi, a zenerajongó vallomása. Megjelenése első hetében a japán lista nyolcadik helyére ugrott az album, négy nap alatt 30 ezer példányban kelt el, bevételét jótékony célra fordítják. Korábban szó volt egy válogatásról is Koizumi kedves zenéiből (rajta imádott metálbandája, az X-Japan és Paganini, többek között), de a projekten még dolgoznak.

A kusza, őszes frizurát viselő, 59 éves Koziumi popsztárokkal vetekedő népszerűségét kihasználva, egy fotóalbum is megjelenik róla, közel száz felvétellel, gyerekkorától a legutóbbi nyári vakációjáig a Fuji szent hegye közelében. Az utóbbi tíz évből származó képek zömét Koichi Kamoshida elismert japán fotográfus készítette.

n ZSID" MÚZEUM, BERLIN Már az üres épület is látványosságnak számított, de szeptember 9-én meg is nyílik a berlini Zsidó Múzeum állandó kiállítása. A tizenhárom szekcióra osztott kiállításon több mint 3900 tárgy segítségével mutatják be a zsidóság kétezer éves történelmét. A Daniel Libeskind tervezte épület terei közül az alagsort üresen hagyták, hogy külön emlékhelye legyen a holokauszt több millió zsidó áldozatának - jelentette be Michael Blumenthal igazgató, aki családjával a nácik elől menekült el Németországból, s közgazdászként Jimmy Carter kormányában is dolgozott. A Johannes Rau német elnök és Gerhard Schroeder kancellár jelenlétében megrendezendő nyitányt egyhetes eseménysorozat követi, melynek keretében Mahler 7. szimfóniáját a Chicagói Szimfonikusok adják elő Daniel Barenboim vezényletével.

n MINDENT BOSCHR"L Egyedülálló kiállítás nyílt a rotterdami Boijmans Van Beuningen Múzeumban: első alkalommal látható együtt Hieronymus Bosch (kb. 1450-1516) tizennyolc aláírt táblaképe és hét bizonyosan tőle származó rajz. A tárlathoz számos európai és amerikai múzeum (mint a Prado, a Louvre, a velencei Palazzo Ducale, a bécsi Albertina, a berlini Gemäldegalerie vagy a washingtoni National Gallery of Art) adta kölcsön a gyűjteményében lévő alkotásokat. Mindössze huszonöt festményt és nyolc rajzot ismer a művészettörténet, amely mai tudásunk szerint egyértelműen Boschnak tulajdonítható. A modern művészetre gyakorolt hatását többek között Salvador Dalí, Bill Viola, Jörg Immendorff és mások művein keresztül mutatják be. A kiállítás nem kel vándorútra, kizárólag az idén Európa kulturális fővárosaként működő Rotterdamban látható, ahol a november 11-i zárás előtt, 5-7-én szimpóziumot rendeznek róla. Virtuálisan: www.BoschUniverse.org.

n MILLENNIUMI ÖSSZEGZÉS A központi rendezvények mellett a fő hangsúly azon volt, hogy minden település maga találja meg a keretet, melyben ünnepelni akar - nyilatkozta a millenniumi másfél év lezárása kapcsán Várhegyi Attila, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára. 1999-2002 között 80 milliárd Ft-ot költ(ött) az ország ünneplésre, ebből 63 milliót az NKÖM költségvetéséből.

n KULTÚRA 2000 Magyar kulturális intézmények is bekapcsolódhatnak az Európai Unió Kultúra 2000 nevű, öt éven át tartó keretprogramjába: jövőre a vizuális művészeteken, 2003-ban az előadó-művészeten, 2004-ben a kulturális örökségen lesz a hangsúly. Rövid és hosszú távú nemzetközi együttműködések terveivel lehet pályázni november 15-ig, illetve 30-ig a Kultúrpont Irodán (bővebb infó: www.kulturpont.hu).

n OKNYOMOZ" ÚJSÁGÍRÁSÉRT A fiatalon elhunyt Gőbölyös József emlékére becenevén, Soma névvel alapítványt hoztak létre az oknyomozó, tényfeltáró újságírás támogatására: minden év január 11-én egymillió forinttal díjazzák az előző év legjobb ilyen jellegű írását. A pályázat feltételeiről bővebben a www.soma.portologic.hu címen.

n DÍJ Sopsits Árpád Torzók című filmje - Majid Majidi iráni rendező Baran című filmjével megosztva - fődíjat kapott a Montreali Nemzetközi Filmfesztiválon, s elnyerte a fesztivál ökumenikus zsűrijének díját is.

n GYÁSZ 78 éves korában szívinfarktus következtében elhunyt Christiaan Bernard dél-afrikai sebész, aki 1967-ben a világon elsőként hajtott végre emberi szívátültetést.

60 éves korában elhunyt Philippe Leotard: a francia színész több mint 70 filmben szerepelt, dalaival négy album jelent meg, s verseit is publikálta.

62 éves korában elhunyt Sansei Yamao: a költő a japán "ellenkultúra" ismert alakja volt, a 60-as évek diáklázadásai idején kommunát alapított, s ő nyitotta meg az ország első rockzenés kávéházát.

Figyelmébe ajánljuk