Cyber hírek

  • 2001. szeptember 6.

Külpol

Csigából processzor Német kutatóknak sikerült összekapcsolniuk egy csiga idegsejtjeit egy mikroprocesszorral, létrehozva a világ első részben élő integrált áramkörét. Az eredmény reményt ad arra, hogy gyógyíthatóvá válhat az idegrendszeri betegségekből fakadó hibás mozgáskoordináció, vagy visszaadható lesz a látóidegek károsodása miatt elvesztett látás.n Manga a mátrixon A Manga Entertainment új animációs filmjét egyszerre mutatta be az amerikai mozikban, adta ki DVD-n és VHS-en, valamint sugározta egy napon keresztül az interneten - adta hírül az Index.
A Blood: The Last Vampire című horroranime igyekszik felrúgni a létező összes hollywoodi filmterjesztési szabályt - a mozi, videó, kábeltévé terjesztési útvonalat -, és ezzel forradalmasítani a független filmesek lehetőségeit. A 2D és 3D rajzfilmes megoldások új mérföldkövének beharangozott anime internetes vetítése után a független stúdió reményei szerint sokaknak jön meg a kedve a nagyságrendekkel jobb kép- és hangminőséget biztosító DVD megrendelésére. A Mátrix-szerző Wachowski terstvérpárra is nagy hatást gyakorló Ghost in the Shell készítőinek új filmje a japán mozikban mintegy kétmillió dolláros bevételt hozott. A rajzfilm egy Japánban működő amerikai katonai bázison játszódik 1966-ban, ahol a szamurájkardos női főhősnek a környék iskoláit terrorizáló vámpírokkal kell felvennie a harcot. További részletek: www.bloodthemovie.com.

n Egymolekulás áramkör Az IBM kutatóinak sikerült egyetlen molekulán alapuló számítógépes áramkört létrehozniuk. A molekula szénatomok hengerszerű formát alkotó összekapcsolódásából áll. Szélessége mintegy tízatomnyi, vagyis százezerszer kisebb a hajszálénál. Az ilyen molekulán alapuló logikai áramkör sokkal kisebb méretű csipek készítését teheti majd lehetővé, mint amilyeneket szilícium felhasználásával elő lehet állítani. Tudományos körökben uralkodó nézet szerint tíz-tizenöt év múlva a szilícium felhasználása révén már nem lesz tovább csökkenthető a lapkák mérete és műveleti sebességük sem.

n Billentyűzetlehallgatás Az amerikai igazságügyi minisztérium nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem hajlandó ismertetni billentyűzetlehallgató technológiáját. A technológiát az FBI a maffiakörökben számon tartott ifjabb Nicodemo Scarfo ellen használta bizonyítékok gyűjtésére. A kereskedelmi forgalomban is kapható készülék speciális változatát első ízben használta a hivatal bírósági bizonyításra. A kormányzat a bíróság felszólítására a Classified Information Procedure Acttel titkosította a dokumentumokat, hogy a védelem ne juthasson a bíróságon bizalmas információkhoz. A minisztérium szerint a védelem nem tudná hasznosítani a technikai részleteket, ellenben a jövőben használhatatlanná tenné a rendszert.

n Szívgyógyítás őssejttel A düsseldorfi egyetem kardiológiai klinikáján őssejtkezeléssel sikerült lényeges javulást elérni egy szívbeteg állapotában. Az intézet vezetője, Bodo Eckehard Strauser professzor által végrehajtott beavatkozás során a beteg medencéjének csontvelőjéből nyert őssejteket injekcióztak a koszorúérbe négy nappal azután, hogy a 46 éves páciens szívizmainak negyede egy szívroham következtében elpusztult. Az őssejtek, amelyek eredeti helyükön véralkotó részekké alakultak volna, a szívben a sérülés helyére vándoroltak, és egészséges izomsejtekké fejlődve működni kezdtek. Az operáció valószínűleg nagy érdeklődést vált majd ki a magzati életet védelmezők körében is, akik ellenzik, hogy embrionális őssejteket használjanak hasonló célokra.

n Virtuális barlang Budapesten A 2001-es Ars Electronica (www.aec.at) alkalmából hét helyszínen mutatják be az EVL: Alive on the Grid című virtuális valóság műalkotást. A műben Dan Sandin és Dave Pape chicagói médiaművészek, a CAVE (barlang) társfejlesztői a virtuális valóságot sajátos mátrixként, rácsként jelenítik meg. A CAVE, melyet a chicagói egyetem elektronikus vizualizációs laboratóriumában fejlesztettek ki, a jelenleg elérhető legfejlettebb hardvereszközök együttműködése révén produkál magas szinten átélhető élményt a virtuális valóságról: az egyes világok egyszerre léteznek a föld több pontján felállított CAVE-ekben, illetve CAVE-szerű rendszerekben. A különböző helyszíneken a látogatók közös térbe léphetnek, egymással kapcsolatot teremthetnek, beszélgethetnek, miközben kiegészítik és megváltoztatják a virtuális világokat. A budapesti C3-ban (www.c3.hu) térhatású sztereóprojekció és VR-szemüveg segítségével látogatható a mű 2001. szeptember 1. és 6. között telefonon (488-7070) vagy e-mailen (grid [at] c3 [dot] hu) történő előjegyzés alapján.

n Játékos túszmentés Az amerikai katonák hamarosan Tom Clancy szoftverével, a Rogue Spearrel gyakorolhatják a túszmentést, miután a védelmi minisztérium megvásárolta a játék licencét. A Ubi Soft kiadónál megjelent Tom Clancy´s Rainbow Six: Rogue Speart a néhány kommandósból álló egységek taktikai tréningjére, döntéshozó képességük fejlesztésére fogják használni. A játék motorjából az LB&B Associates fejleszt speciális helyzetgyakorlat-szimulációkat, amelyekből a katonák küldetések előkészítését, a csapatmunkát és az akciók kiértékelését gyakorolhatják. Az 1999 augusztusában megjelent programban egy terroristaellenes egység parancsnokaként életszerű helyzetekben kell helytállni, bevetés előtt megtervezni az egységek útvonalát, összeállítani felszerelésüket, majd akció közben, valós időben rádiós utasításokkal irányítani a csapatot, közvetlenül a tűzvonalban.

n Halálra játszotta magát Szívroham végzett azzal a thai férfival, akit holtan találtak múlt csütörtökön délután egy internetkávézóban, Chiang Maiban. A 22 éves Thanet Sommoi múlt szerda estétől másnap délig a Half Life: Counter Strike internetes lövöldözős csapatjátékot játszotta. A kerámiagyári dolgozó szíve a rendőrségi vizsgálat szerint a tömény stressz hatására mondhatta fel a szolgáltatot.

n Feltörték az MS Readert Egy amerikai programozó feltörte az elektronikus könyvek másolásvédett terjesztésére használt egyik vezető technológiának számító Microsoft Reader másolásvédelmi funkcióit. A programozó magáncélú használatra szánja a szoftvert, nem tervezi közzétenni sem az eljárást, sem magát a programot.

n Internet Explorer 6.0 A Microsoft honlapján közzétette böngészőprogramjának 6.0-ás változatát. Az új böngésző éles kritikák kereszttüzébe került, miután nem támogatja sem az interneten elterjedt platformfüggetlen Java programnyelvet, sem a Netscape-kompatibilis pluginokat. A Java-alkalmazások futtatásához a felhasználóknak le kell tölteniük a Sun kiegészítőjét.

n 2 GHz A világ legnagyobb mikrocsipgyártója legújabb Pentium 4-es processzorával átlépte a két gigahertzes műveleti sebességhatárt. Az előző fontos sebességfordulónál, egy gigahertznél az Intelt márciusban még lekörözte a nagy vetélytárs, az Advanced Micro Devices.

n Gyász 64 éves korában elhunyt Michael Dertouzos, aki aktívan közreműködött a web nemzetközi szabvánnyá alakításában. Dertouzos 1974 óta állt a Massachusetts Institute of Technology számítástechnikai kutatólaborja élén, ő lobbizta ki 1993-ban a World Wide Web Consortium létrehozását, amely jelentősen hozzájárult az internet függetlenségéhez.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.