Kulturális hírek

  • 2001. november 15.

Külpol

Hajdu Szabolcsn HARRY POTTER Vasárnap Londonban tartották a Harry Potter filmváltozata premierjét: a képünkön látható Daniel Radcliffe-fel a címszerepben Christopher Columbus vitte vászonra J. K.
Rowling 46 nyelvre lefordított regényét, melynek első négy kötete világszerte százmillió példányban kelt el. A mozikban november 16-án startoló film felnőtt szereplői között látható Richard Harris (Dumbledore) és Robbie Coltrane (Hagrid, az óriás), gyerekszereplői között Rupert Grint és Emma Watson. A 125 millió dollárból készült, 143 perces Warner-produkciót Nagy-Britanniában Harry Potter and the Philosopher´s Stone (H. P. és a bölcsek köve), Amerikában Harry Potter and the Sorcerer´s Stone (H. P. és a varázsló köve) címmel vetítik majd (miként a könyv is e két címen futott), de akárhogy is, az év legnagyobb kasszasikerét, sőt a Titanic bevételi rekordjának megdöntését - valamint a Bloomsbury kiadó által megjelentetett bestseller forgalmának további fellendítését - várják tőle. A mozipremierhez időzítve, november közepén jön ki az Electronic Arts a Harry Potter interaktív élményt ígérő, J. K. Rowlinggal együttműködve készült változatával, amitől a karácsonyi számítógépes játékpiac letarolását remélik.

n KÜLFÖLDI AUKCI"SHÁZAK PÁRIZSBAN Véget ért a francia aukciósházak négyszáz éves hazai monopóliuma: a tavaly nyáron, tízéves harc után, brüsszeli nyomásra hozott törvény értelmében külföldi árverezők is megkezdhetik tevékenységüket Franciaországban. A londoni központú Sotheby´s és Christie´s november 29. után több értékes kollekció árverezésével indít, kalapács alá kerülnek például Karl Lagerfeld 20. századi bútorai, René Gaffé afrikai istenmaszkjai vagy Charles Hayoit könyvtára. A változás nyomán nyilván erősödik a konkurenciaharc a francia árverési piacon, viszont Franciaország szerepe megerősödhet a nemzetközi műkereskedelemben.

n HITLER FAUSTJA A berlini Schlosspark-Theaterben mutatták be Rolf Hochhuth legújabb színdarabját: a Hitlers Dr. Faust a 30-as, 40-es évek német rakéta- és űrkutatási programjának vezetője, Hermann Oberth (mint Hitler Faustja) és tanítványa, a V-2 rakéták konstruktőre, Wernher von Braun (mint Mephisto) alakját megidézve teszi fel a máig aktuális kérdést: meddig szabad a tudománynak alkut kötnie a politikával, s hagynia, hogy a fegyverkezésben felhasználják?

A hitleri múlt mai képéhez tartozik, hogy Nürnbergben, a látványos pártnapok és a háborús bűnösök bírósági tárgyalásának színhelyén megnyílt a náci rendszer korabeli önképét dokumentáló centrum: a számos kép-, hang- és filmfelvételt első ízben bemutató kiállításra évi százezer látogatót várnak az egykori náci kongresszusi központba.n REMBRANDT KÉTSZER Két nagyszabású kiállításon láthatók Rembrandt művei. Londonban, a Royal Academy of Art december 16-ig nyitva tartó Rembrandt asszonyai című tárlatán a világ számos múzeumából, köztük a Szépművészetiből kölcsönkapott 27 festményt, 48 metszetet és 44 rajzot mutatják be, keletkezésük sorrendjében. Kasselban, a Wilhelmshöhe kastélymúzeumban a 17. századi németalföldi festő korai munkásságának szentelték a január 27-ig látogatható kiállítást, amely ezt követően az amszterdami Rembrandthuisbe költözik. A Kasselban látható 87 festmény, rajz és grafika között Rembrandt és mesterei, illetve a körülötte dolgozó művészek munkáit gyűjtötték össze, szintén több helyről. Mivel a 70-es és a 80-as évek kutatásai jó néhány, Rembrandtnak tulajdonított alkotásról bebizonyították, hogy valójában nem ő festette őket, a kiállítást megelőzően külön figyelmet szenteltek annak, hogy Kasselban az ő nevével jelezve csak bizonyítottan eredeti műveket állítsanak ki, köztük egy magántulajdonban lévő, 1629-es Júdás-festményt, amelyet eddig nem láthatott a nagyközönség.

n RUSHDIE AZ ISZLÁMR"L Első ízben hallatta hangját az afganisztáni háborúval kapcsolatban Salman Rushdie, akire Sátáni versek című regénye miatt a néhai Khomeini ajatollah 1989-ben kimondta az iszlám halálos ítéletét, a fatwát. A brit titkosszolgálat védelme alatt álló indiai származású író a New York Timesban kifejtette: tévednek a vezető politikusok, amikor mantraként ismételgetik, hogy a terrorizmus, illetve az ellene vívott harc nem az iszlámról szól. Rushdie szerint e vallás leggyorsabb ütemben terjedő formája, a modernitás elől bezárkózó "paranoid iszlám" ellen kell fellépnie a nyugati és a muzulmán világnak, a politikai fanatikusok által eltérített iszlámnak pedig szüksége lenne egy olyan reformációs folyamatra, mint amelyen a kereszténység is átment, egy szekularista-humanista elvek alapján álló belső megújulásra, ahogy a magukat nem kommunistának való szocialisták is el tudtak határolódni a zsarnoki szovjet rendszertől.

n MEGÚJULT A TATE Három éven át tartó munkálatok nyomán megújult és mintegy 35 százalékkal nagyobb kiállítási felülettel gazdagodott a Tate Britain: London egyik legjelentősebb múzeumának rekonstrukciója 32 millió fontba került. A világ legnagyobb brit képzőművészeti anyagával rendelkező Tate egyik új termét a kortárs fotónak szentelték, itt látható a Turner-díjas Gillian Wearing Signs That Say What You Want Them to Say című sorozata, s külön termet kapott Gilbert & George is. A nyitó kiállítás címe: The Victorian Nude, a legnagyobb jövő évi látványosságnak a Lucian Freud-retrospektív ígérkezik.

n DÍJ Los Angelesben megtartották a szeptemberi terrorcselekmények miatt kétszer is elhalasztott Emmy-díjak átadását. Az amerikai televíziózás legnagyobb ceremóniáját a legszigorúbb biztonsági intézkedések előzték meg, a helyszín fölötti légteret repülési tilalom alá helyezték. A legjobb drámai sorozatnak a Fehér Házban játszódó The West Wing, a legjobb komédiának a Sex and the City bizonyult, a legjobb drámai alakításokat James Gandolfini és Edie Falco nyújtotta a The Sopranos című maffiadarabban.Macerás ügyek című filmje a zsűri különdíját nyerte el a kijevi Molodist Filmfesztiválon, ahol Jancsó Miklós kapta a legjobb epizódszereplőnek járó elismerést.

Hofi Géza előadóművész, Maurer Dóra képzőművész, a Vámos Miklós író vezette International Buda Stage és Szőnyei Tamás, a Narancs munkatársa kapta a Fővárosi Önkormányzat Pro Cultura Urbis Közalapítványának idei díját. A tavaly alapított díj első nyertese Göncz Árpád, Jancsó Miklós filmrendező, Köves Éva képzőművész és a Fonó Budai Zeneház volt.

Figyelmébe ajánljuk