Cyber hírek

  • 2001. november 15.

Külpol

Lenyúlás és hírzárlat Az SZDSZ regisztrációs kérelmet nyújtott be a www.lenyulas.hu internetes domainre, amelyen ifjúsági szervezete, az Új Generáció a jelenlegi kormányzat korrupciós térképét szeretné a közvélemény elé tárni. Horváth Béla kisgazda országgyűlési képviselő ugyanakkor a www.hirzarlat.hu címen tette közzé azokat a dokumentumokat, amelyekkel az SZDSZ állítólagos lenyúlásairól kívánja lerántani a leplet.n Alternatív univerzumok flopin A Pandromeda nevű szoftvercég (www.pandromeda.com) olyan programot dobott piacra, amellyel néhány óra alatt új naprendszereket hozhatunk létre: bolygókat óceánokkal, hegyekkel, nappal és akár több holddal is.
A felhasználók által megadott szempontok szerint generált, a weben keresztül is látogatható égitestek háromdimenziós felszíne bejárható, és útifilmet is készíthetünk róluk. Mivel a MojoWorld végtelenül ismétlődő mintákat generáló fraktál-algoritmusokon alapul, egy egész naprendszer elfér egyetlen 1,4 megás flopin. A program azt is lehetővé teszi, hogy apró változtatásokat eszközöljünk a meglátogatott bolygókon: például beállíthatjuk az évszakot. Lehetséges más programokban készült háromdimenziós objektumok beillesztése is, az enduringfreedom.com-ról letölthető sivatagos bolygón nem más, mint az első számú közellenség: Uszáma bin Ládin bujkál. A játék célja, hogy a virtuális bolygón megkeressük a terroristát, és a MojoWorld GPS-funkciója segítségével koordinátáit e-mailben eljutassuk a "központnak". A szoftver köré máris on-line közösség épült, a "mojonauták" egymás világait is letöltik, felfedezik és kiegészítik. A Pandromeda számára a MojoWorld csak a kezdet: hasonló módszerrel létre szeretné hozni a web háromdimenziós terét.

n Macskaügynökök Lejárt titkosítású CIA-dokumentumokból kiderült, hogy az amerikai hírszerzés a hatvanas években bedrótozott macskákkal kísérletezett - adta hírül az Index. A beépített állatokat a Kreml parkjaiban vetették volna be. Victor Marchetti egykori ügynök elmondta, hogy a program keretei között szörnyű kísérletezés folyt. "Felvágták a macskát. Elemeket és drótokat helyeztek a testébe. A farkát például antennaként használták. Tesztelték és újra tesztelték. Kiderült, hogy a macska simán otthagyja a melót, ha megéhezik, úgyhogy beépítettek neki egy újabb drótot, hogy ne tegye." A tizennégymillió dollárt és öt évet felemésztő kémmacskaprogram az első valódi terepgyakorlat során tragikomikus véget ért. A macskaügynök feladata az lett volna, hogy lehallgasson egy beszélgetést egy parkban. A CIA munkatársai jól felszerelt furgonjaik egyikében kivitték a helyszínre, majd szabadon engedték bajtársukat, ám a kiberkémállatot pár méterrel arrébb halálra gázolta egy taxi.

n Megtalálták Kolumbusz hajóját A Karib-tenger sekély vizeiben búvárok egy spanyol gálya roncsaira bukkantak. Az archeológusok szerint egyre több bizonyíték szól amellett, hogy ez annak a négy hajónak az egyike volt, amelyekkel Kolumbusz Kristóf utolsó útjára indult - adta hírül az Origo. A mindössze hat méter mélységben szunnyadó jármű a feltételezések szerint a La Vizcaina: a kétárbocos, tölgyből vagy cédrusból készült, megközelítőleg száztonnás vízkiszorítású vitorlás abban az 1503-as sikertelen expedícióban vett részt, melynek célja egy kolónia létrehozása volt a közeli Belen folyó torkolatánál.n Európai kémműhold Az EU kutatási miniszterei a múlt héten Luxemburgban megegyeztek arról, hogy a globális környezetvédelmi és biztonsági megfigyelési rendszer (GMES) részeként saját műholdat lőnek fel. "A GMES kezdeményezés célja, hogy az EU közösen lépjen fel a környezetvédelmet és a biztonsági kérdéseket érintő információk világűrből történő gyűjtése, analizálása és feldolgozása terén" - foglalta össze a kezdeményezést Philippe Busquin, az EU kutatási főbiztosa. A brüsszeli bizottság a GMES-ben az európai űrkutatási stratégia egyik kulcselemét látja. Iparági becslések szerint a földfelszíni megfigyelések európai piaca 420 millió eurós bevétellel kecsegtet.

n Egyezmény a számítógépes bűnözés ellen Az Európa Tanács elfogadta az első nemzetközi on-line bűnözés elleni egyezmény szövegét, melyet 43 ország képviselője ír alá Budapesten, nemzetközi konferencia keretében november 23-án. A dokumentum megszületését az indoklás szerint az interneten elkövetett visszaélések és bűncselekmények elszaporodása és a nemzetállamok különálló igazságszolgáltatási kereteit túlhaladó jellege indokolta. Az Európán kívüli támogatók között Japán, Új-Zéland, Ausztrália, Kanada és az Egyesült Államok szerepel. Az egyezmény a szerzői jogok megsértése, a pedofil anyagok on-line terjesztése és a számítógép-hálózatokba történő illetéktelen behatolás ellen tartalmaz kitételeket. Hasonló kezdeményezések hatására korábban számos civil jogvédő szervezet hívta fel a figyelmet az internet túlszabályozásának veszélyére. A konferencia honlapja: www.stopcybercrime.net.

n Macsó robotkutya A Sony bemutatta Aibo robotkutya-sorozatának legújabb darabját, a macsó attitűddel felruházott Aibo ERS-220-ast. A minden korábbi változatnál agresszívabb külsővel rendelkező robotkutya 1500 dolláros áron kerül boltokba Japánban és Amerikában. A férfiközönségnek szánt, enyhén agresszív Aibo fel tudja pörgetni magát, és ilyenkor olyan hangot hallat, mint egy sportautó. A 200-as Aibo-sorozat 75 parancsot ismer fel, JPEG-képeket képes rögzíteni digitális kamerájával, és drótnélküli hálózati csatlakozóval kapcsolódik a számítógéphez. A jövőben a Sony különböző fejeket, végtagokat fog gyártani, hogy az ERS-220-as modell alapjából különböző állatokat készítsen.

n Tablet PC Bill Gates a Comdex megnyitóján mutatta be cége új termékét, a Tablet PC-t. Az érintőképernyős számítógép a Windows XP speciális változatát (Tablet Edition) használja, amely Gates reményei szerint 2002-ben kerül a boltokba. A tollal vezérelt Tablet PC egyaránt képes szöveg és rajzok felismerésére. A készülékeket egyebek közt a Compaq, az NEC, a Toshiba és az Intel gyártja, némelyik egy rajztáblára hasonlít, míg a billentyűzettel ellátott készülékek forgatható képernyőjű noteszgépnek néznek ki.

n Robotporszívó Az Electrolux Svédországban elsőként dobta piacra a robotporszívót. A készülék akusztikus radarja segítségével navigál a szobában, mint a denevérek. A vállalat szerint a Trilobite nevű porszívó a padló 95 százalékát bejárja, szemben az emberek átlagos 60 százalékával. A 90-es évek közepén indult fejlesztéssel 1997-re született meg az első háztartási robot prototípusa.

n Televízió mobiltelefonban Egy tokiói tévétársaság és az NTT DoCoMo sikeresen tesztelte a televízió-mobiltelefon átjátszást. A kiválasztott tesztcsoport az NTT imode adatátviteli hálózatán nézhetett tévéműsorokat Mitsubishi-mobiltelefonján. A mobiltelefonok képernyőjén alig pár másodperces késéssel jelent meg a Tokyo Towerről sugárzott műsor.

n Digitális improvizáció A budapesti székhelyű magyar-svéd vegyes vállalat, a Digimpro (www.digimpro.com) által kifejlesztett szoftverrel olyan zeneműveket alkothatunk, amelyek minden lejátszáskor másként szólalnak meg. A zenészek által feljátszott diSongokat - azok elemeiből építkezve - akár napokig is játszhatja a számítógép a diPlayerrel úgy, hogy az elemek összeillesztése mindig véletlenszerűen történik.

Figyelmébe ajánljuk