Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 45. szám, (2001.11.15. (2001-11-15)

Egotrip

Egotrip

Nádasdy Ádám: Modern Talking

A második világháborúval mintha lezárult volna egy jó százötven éves forrongó, serdülésszerű korszak a magyar nyelv életében, és egyfajta kikristályosodás (kijegecesedés? megfagyás?...) következett. A közösség ízlése - meg persze a nyelvfejlődés legfőbb ura: a véletlen - az addig kavargó alternatívákból általában egyet hagyott meg semlegesnek, a többit megcímkézte, azaz használatukat stilárisan jelöltté tette. Arany János még gond nélkül írhatta a Zács Klárában: "Keresi a Klára, mégsem akad rája" - ez két ponton is eltér a mai irodalmi normától: a névelős személynév (a Klára) és a "túlragozott" igekötő (rája) használatában. Ilyet ma nem illik leírni. A rája ma egyszerűen közönségesnek minősül, ez az egyszerűbb eset, olyan, mint a suksük. A névelős személynévvel más a helyzet.

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő

A kikeményített, nemzetiszínű vászonzászló egy jobb tasli után lekevert egy balost is, a hajó fedélzetén messzemenőkig tombolt a vihar, és tombolt a vízen is, akkora hullámok csaptak át a korláton, mint harminc teniszütő. Kimásztam az ajtón, megkapaszkodtam a nemzetiszínű lobogó fémrúdjában. A fémrúdon írás futott lefelé: "Ha anyádéknak nem volt gyereke, valószínűleg már neked sem lesz." Ha az elkeseredésnek van legfelső foka, akkor az ott tartózkodott velem a magasban, és egyre csak arra bírtam gondolni, hogy miért vagyok én még mindig gyerek, ahelyett, hogy biztonsági okokból egyből öregnek születnék, aki már mindenre készen áll, és hullámozhat az arca a szivárvány minden színében.

Para

Egotrip

Kovács Imre: A horror vakui

A Sündörgő bezár, a legközelebbi éjjel-nappali lent van a francban, de Berci kőművest ez nem rettenti el. Wartburggal indulnak el, és csak félúton egyeznek meg, hogy ki vezet. Csodával határos, de hazafelé tartanak, amikor valamiért vesznek egy libát is Erdész Bélánál, kinek csinos felesége, Csiga Melinda már messziről ordít, hogy takarodjanak a picsába.

Publicisztika

Raskó György

Publicisztika

Földindulás

Kormányzati segítség nagygazdáknak és földbirtokosoknak

Ha egyszer majd a rendszerváltás utáni harmadik kormány tevékenységéről tárgyilagos szakértői elemzések készülnek, abban az agrártárcát nagy valószínűséggel az Orbán-kormány "leggyengébb láncszemeként" fogják jellemezni. A mezőgazdaságot érintően ugyanis nem lesz olyan statisztikai adat vagy gazdasági mutató, mely az elmúlt három és fél év alatt bármiféle előrelépést igazolna.

Publicisztika

Michelberger Miklós: Majdnem a világ tetején

akit a Tv 2 Naplójából ismertem meg. De még ha nem is láttam volna a műsort, akkor is tiszta szívemből, egyben abszolúte semleges szurkolóként szorítottam mind

Publicisztika

Farkas Zsolt: A magyar Colli és Montinari

Friss, radikális, bölcs, vicces. Néha mókás. Néha nem. Néha teljesen megőrül. Kedvenc műve a Zarathustra, pedig maga is írt jobbakat. Konkrétan sohasem volt dolga nővel, és nem volt gyereke. Mégis nagy haszonnal forgathatnák erotikus feministák éppúgy, mint gyerekes apák, ha lenne, aki megmondja nekik, hogy aki magyar, Nietzschét olvas.

Publicisztika

Bán Zoltán András: A Rajna giccse

Anémetek, ezek a különösen praktikus eszű emberek néhány évtizede kitalálták, hogy ha hanyatlik a saját irodalmuk, akkor vesznek maguknak egy pár pótliteratúrát. Így jutottak hozzá előbb a latin-amerikai prózához, később az orosz posztmodernhez, hogy a legutóbbi évtizedben a magyar prózába fektessék tőkéjüket. Megszerezték a nagy európai zsidó irodalmi tradíció egyik legradikálisabb továbbgondolóját (Kertész Imre), a körmönfont posztmodernet, amely azonban még tud valamit a nagy európai klasszikus eszményekről (Esterházy Péter), valamint a nagy európai, mindenekelőtt német hagyományokat folytató, azokat kritikailag meghaladó posztromantikát, posztrealizmust (Nádas Péter). "Akinek ennyi jó kevés, azt érje gáháncs éhés mehegvehetééés", dalolhatnánk a nagy osztrákkal, mert a kapzsi germánoknak kellett a plusz egy szezon is, ezért e remek szellemtrió mögé kísérőzenekarként leszerződtették még a fél pannóniai írógárdát.

Publicisztika

Harrach, a mumus

Magyarországon a törvény, bár lehetővé teszi a nyílt örökbefogadást, azaz az örökbefogadásnak azt a változatát, amely a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő megállapodásán alapul, azt megtiltja, hogy az örökbefogadó pénzt fizessen a vér szerinti szülőnek. Ma Magyarországon - hivatalosan - nem lehet gyereket vásárolni: aminek következtében a gyerekvásárlás kizárólag nem hivatalos, vagyis illegális úton történik. Ebből viszont az következik, hogy az állam szerveinek semmiféle kontrolljuk nincs az újszülöttek adásvétele fölött - hiszen alapesetben mind az eladónak, mind a vásárlónak elemi érdeke az, hogy a tranzakció részleteire ne derüljön fény. Az állam ennélfogva az illegálisan, az esetek többségében nyilván csak szóban megkötött szerződések betartása fölött nem tud őrködni, és könnyen becsaphatóvá, illetve korrumpálhatóvá válnak azok a szervei is, amelyek arról lennének hivatva gondoskodni, hogy az örökbe fogadott gyermekek megfelelő körülmények közé kerüljenek. A törvény tehát, amely az örökbe fogadott gyermekek védelmére hivatkozik, és őket akarja megóvni az "emberkereskedőktől" meg a "szervcsempészektől" (ebben a diszkurzív niche-ben ez a két figura körülbelül ugyanazzal a funkcióval bír, és annyira valós is, mint egy másikban a kaftános, hosszú pajeszos terményfelvásárló), épp az örökbe fogadott gyerekek érdekeit sértheti. Valamint: kiszámíthatatlanná és veszélyessé teszi az eladó és a vevő, e két valóban létező, hús-vér figura viszonyát.

Publicisztika

Zárva tartás

Meglehet, jövőre épp csak egyetlen napra jön össze az Országgyűlés, hogy ezzel tudja le a törvényben meghatározott "tavaszi ülésszakot". Ha e fideszes akarat érvényesül, törvénysértés nem történik; mindössze arról lesz szó, hogy ezek a belevaló, pajkos fiúk már megint élnek egy, a törvényszöveg slendriánságából fakadó lehetőséggel. Ha elfogyott a stabil parlamenti többségünk, akkor a legegyszerűbb megoldás az, ha bezárjuk a parlamentet! Kolumbusz tojása! Ámbár az is lehet, hogy nem a törvény fésületlen, hanem a korábbi jogalkotó álmában sem gondolt arra, hogy a parlament működéséről a rendszerváltozás hajnalán közmegegyezéssel elfogadott szabályokat az akkori demokratikus erők közül bárki cinikusan felrúgja. Bizalomnak vagy minek hívják az ilyesfajta naivitást.

Belpol

Belpol

A Rádió C indulása: Fehérek közt

E tény jelentőségét senki sem vonja kétségbe - ugyanakkor egyes roma politikusok és közéleti személyiségek az adót nem érzik a sajátjuknak, mondván, hogy a rádió irányítói túl sok engedményt tettek a politikának

Belpol

A Terry Black-ügy: A miniszter közbelép

Dani vér szerinti szülei augusztus végén egy tévéműsorban látták az örökbefogadási szándékáról nyilatkozó Terry Blacket. A szerkesztők segítségével felvették vele a kapcsolatot, és úgy döntöttek, hogy nyílt örökbefogadás keretében örökbe adják neki születendő gyereküket. A nyílt örökbefogadás azt jelenti, hogy a vér szerinti szülő(k) és az örökbefogadó(k) ismerik egymást, és az előbbi kizárólag az utóbbi javára mond le a gyerekről (erről lásd: A második legjobb megoldás, Magyar Narancs, 2001. augusztus 2.). Az örökbefogadást szabályozó családjogi törvény szerint a háromlépcsős eljárás során először meg kell állapítani az örökbefogadó alkalmasságát, ezt a gyerek egy hónapos próbaelhelyezése követi, majd a gyámhivatal az újabb vizsgálatot követően engedélyezheti az örökbefogadást.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Toronyradír A Microsoft Remove WTC Towers nevű javítást adott ki a Flight Simulator 2000 repülőgép-szimulátor játékhoz. A szoftvercég már korábban bejelentette, hogy a Flight Simulator 2002-ben az összeomlott két New York-i torony helyén csak egy üres folt lesz.n Az új Mars-szonda első felvétele A 2001 Mars Odyssey űrszonda több mint 460 millió kilométer megtétele után a múlt héten sikeresen végrehajtotta fékezési manőverét, amelynek végén kialakult egy átmeneti, Mars körüli pálya, majd a repülésirányítók megkezdték a levegőfékezési fázis végrehajtását.

Külpol

Kulturális hírek

Hajdu Szabolcsn HARRY POTTER Vasárnap Londonban tartották a Harry Potter filmváltozata premierjét: a képünkön látható Daniel Radcliffe-fel a címszerepben Christopher Columbus vitte vászonra J. K.

Zene

Zene

Mindenségszerelem (Olivier Messiaen: Turangal”la)

Messiaen munkássága és személyisége több szempontból is nevezetes. Korszak-meghatározó tanár volt; egy időben a Webern utáni kísérletezés legszigorúbb irányzatát, a szerializmust képviselte. Ugyanakkor szabad, elfogulatlan szellem, aki képes a szó szoros értelmében a természettől tanulni: egy életen át gyűjtötte és rendszerezte a madarak énekét, hogy azután a sok csicsergést beledolgozza saját műveibe (nem csoda, hogy pályája végén opera-oratóriumot komponált Assisi Szent Ferencről). Mélyen vallásos zeneszerző, Liszt óta a legkatolikusabb komponista a zenetörténetben. Templomi orgonista, aki azonban aranyifjakhoz illő,

Zene

Színház: "Ez már (még) a műsor?" (Megnyílt a Városi Színház)

Azt hittem, ott tombol majd tout Budapest; ehhez képest a kapu előtt kaptam parkolóhelyet. Na jó, kétnapos színháznyitó happeningre nem autóval jár a nép, hanem busszal vagy gyalog; mármint ha jár, és ha van még happening. Negyvennyolc órás nonstop bulira hívnak, de a program arról árulkodik, hogy van egyrészt stop, másrészt meg ismétlés bőven. Szóval egymásnak feszül itt némi hetvenes évekbeli, palackba zárt "ráérős" ájer

Zene

Színház: Állva vagy halva (Marica grófnő az Operettszínházban)

Föltűnt már, hogy mennyivel kevesebb az operett, mondjuk a televízióban? Jó-e az, vagy inkább rossz, ha az ilyesmi föl sem tűnik? Pedig, ha akarom, ez egy határozottan ellentmondásos helyzet. Vagy annak kellene lennie. Nyilván nézőpont kérdése persze. A vendéglátóipari tévézés mindennapjaiban hogyhogy kevesebb az operett? Dőlnie kéne a csapból is így a polgárosodás idején, nem? Lehet, hogy tényleg nem.

Zene

Film: Kicsi, ronda, de érzékeny (Gothár Péter: Paszport)

Nem unatkoztam és nem maradtak bennem indulatok, csak egy apró hiányérzet, valami vágy az egész estét betöltő Gothár- nagyjátékfilm iránt, ami helyett a Paszport igazi, szabadidős ujjgyakorlat, és aki azt mondja, hogy erőtlen és halovány, annak nincsen igaza. Nem akarom, hogy igaza legyen. Az persze érezhető, hogy nem volt tele pénzzel és idővel, de levette a dolgot, és ennek megfelelően alakította a filmet: rövidre és kevés szereplősre, mert kicsiben és pasztellben is tud gondolkodni.

Zene

Film: A szerelem sava (Kaze Shindo: Love Juice)

Új sorozat indult az Örökmozgóban Villanófény címmel, a világ legkülönbözőbb pontjairól beszerzett premierfilmekkel. Az alkotók között akadnak független és elsőfilmesek, kísérletező fanatikusok meg olyanok, akik rangos fesztiváldíjak után is csak nehezen jutnak következő filmjük anyagi forrásaihoz.

Film
Könyv

Könyv

Vásárfia (Worldwide Music Expo Rotterdamban)

Aszakmában úgy tekintenek a WOMEX-re, mint a világzene MIDEM-jére - akinek eladni- vagy vennivalója van, nem kerülheti meg. Természetesen komoly volumenű gagyit kell áttúrni, amíg kincsek kerülnek elő, de legalább még lapulnak kincsek e műfajban, és nincs körülöttük rongyrázás, téboly, hisztéria. Rotterdamban a hetedik születésnapját tartotta a vásár, és nem kevesebbel dicsekedhetett, mint hogy már előre ezerötszázan fizették be a regisztrációs díjat, a tavalyi ezerkétszázhoz képest. A financiális kérdések így nem okozhattak fejfájást (Marseille-ben, történetesen, ´97-ben bukta volt), de azért adódtak gondok, ráadásul egyik-másik a figyelem és/vagy hozzáértés hiányosságairól árulkodott.

Tranzit
Tudomány

Tudomány

Nagyvárosi természetbúvár: Hangya

Lehet, hogy a pesszimistáknak van igazuk, mert amikor az optimisták diadalmasan mutatják, "tessék, nemhiába spréztünk és poroztunk hónapokon át, végül csak elfogytak", a pesszimista a falinaptárra bök: bocsesz, szeptember vége van, ilyenkor visszahúzódnak maguktól is.

Lélek

Lélek

Hippoterápia: Nyeregben gyógyulnak

Anita rossz lapot húzott. Autistaként súlyos mozgásszervi sérülést is beszedett, csecsemőként egyáltalán nem volt biztos, hogy járógép nélkül valaha is közlekedni tud majd. Most lovagol és jár, ráadásul olyan feltűnően és gátlástalanul boldog az állat nyergében, mintha Wermer András készítette volna fel erre a demonstrációra. Ezek azonban nem Fidesz közeli lovak. Ez már csak abból is látszik, hogy a Hippoterápia Gyógylovaglás és Lovastorna Alapítvány egyelőre nem kapott 300 milliót sehonnan, úgyhogy két és fél lóval gazdálkodik - a Nemzeti Lovardában vendégeskedve.

Szex

Szex

Mint a villám (Stroke - agyérkatasztrófa)

az esetek 20 százalékában), illetve a vérhiány (agyi infarktus, trombózis vagy embólia, az esetek kb. 80 százalékában) egyaránt roncsoló hatást fejt ki. Minden harmadik beteg életét veszti (tizennyolcezer ember évente), a többi beteg fele pedig a következő öt évben hal meg ismétlődő szélütés miatt. A túlélők egy részénél az idegrendszer összes vagy legtöbb működése visszatér, mások fizikailag és szellemileg is károsodnak, képtelenek önállóan mozogni, beszélni vagy enni.

Szex

Budapesti diáksport-lehetőségek: Futottak még

Az iskolás korú gyerekek fizikai-egészségi állapota a hozzáférhető statisztikák szerint valóban lehangoló. "vodás-, kis- és középiskolás korban a gerinc-, illetve tartás-rendellenességek, valamint a statikai lábbetegségek a legjellemzőbbek. A helyzet a fiúknál súlyosabb: az 1998/99-es adatok szerint az ötévesek között ezerből több mint ötven, a tizenöt éveseknél pedig 113 szenved gerincbántalmaktól.

Szex

Téli depresszió: Több fényt!

hangulatromlást, fáradékonyságot, teljesítménycsökkenést okoz. ők téli depresszióban szenvednek. Míg a milliomos betegek egy karib-tengeri szigeten pótolhatják a fényveszteséget, a többiek fényterápiás kezelésre szorulnak. Az országban azonban olyan kevés fényterápiás készülék működik, hogy a páciensek inkább a kevesebb macerával járó gyógyszeres kezelést választják.

Szex

Lábápolás: Fejétől bűzlik

Aleggyakoribb probléma a láb izzadása. A jelenség több - egymást erősítő - okra vezethető vissza az örökölt hajlamtól az étkezési szokásokon át a nem megfelelő lábbelik viseléséig. A kozmetikai ipar képmutatását bizonyítja, hogy elvétve találkozunk az erre a problémára adott adekvát termékkel vagy annak reklámjával, és ebben az ügyben - kivételes módon - szoros piaci versenyről sem számolhatunk be. Mindennek következtében nyugodtan játszhatunk házilag kotyvasztott szerekkel megelőzésesdit. Vigasztaljon a tudat, hogy amíg vehemensen dörzsöljük gondosan szárazra törölt lábujjunkat sósborszesszel, némiképpen pótoljuk a - vérkeringés frissítésére ajánlott - pázsiton való gyakori sétálás vagy a tengeri sós fürdő hiányát.