Kulturális hírek

  • 2002. április 18.

Külpol

Kurtág György zeneszerző átvette Demszky Gábortól a főváros díszpolgára kitüntetést, melynek tavaly ősszel rendezett átadásán nem tudott részt venni (mellette Illés György operatőr, Jancsó Miklós rendező, Papp László ökölvívó és Puskás Ferenc labdarúgó részesült az elismerésben).n WORLD MUSIC, LEGFRISSEBB Az európai rádióadók világzenei műsoraiban legsűrűben forgatott lemezek márciusi élcsoportja:1. Los de Abajo: Cybertronic Chilango Power (Mexikó)2.
Lokua Kanza: Toyebi Te (Kongó)

3. René Lacaille & Bob Brozman: Digdig (Reunion/USA)

4. Válogatás: Big Men (Algéria/Jamaica)

5. Issa Bagayogo: Timbuktu (Mali)

6. Válogatás: Haitian Troubadours (Haiti)

7. Souad Massi: Raoui (Algéria)

8. Wagner Pa: Brazuca Matraca (Brazília)

9. Salif Keita: Moffou (Mali)

10. Válogatás: Africa Raps (nyugat-afrikai országok)

n HOLOKAUSZT-EMLÉKNAP Körülbelül kétezer, véletlenszerűen kiválasztott mártír nevének felolvasásával emlékeztek hétfőn a Terror Háza Múzeum előtt a fasizmus mintegy hatszázezer magyar zsidó áldozatára. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a holokauszt emléknapján mutatták be Alberto Negrin Perlasca - Egy igaz ember története című filmjét: a Luca Zingaretti főszereplésével, magyar színészek közreműködésével, jórészt Budapesten forgatott olasz-magyar-francia koprodukció a magát spanyol diplomatának kiadó Giorgio Perlasca (1910-1992) magyarországi zsidómentő tevékenységéről szól. Perlasca históriájáról elsőként Elek László 1989-ben megjelent, Az olasz Wallenberg című könyve számolt be, nevét ma szakközépiskola viseli Kőbányán. A legfrissebb hírek szerint 2004-re készülhet el a Páva utcai zsinagóga épületébe elképzelt Holokauszt Emlékgyűjtemény és Dokumentációs Központ, melynek a millennium évére történő létrehozását 1999-ben jelentette be a kormány.

n RÁDI" © A hazai roma zenei színtér seregnyi előadója és a cseh Vera Bila szereplésével rendezték meg szombaton a tömeg számára szűknek bizonyult Almássy Téri Szabadidőközpontban a Rádió ©, az ország első roma rádiója támogató partiját.

n MQ: GYORSMÉRLEG Tavaly júniusi megnyitása óta 1,4 millió látogatót regisztráltak Bécs új kulturális komplexumában: a MuseumsQuartier elfogadottságáról készített fölmérés szerint a látogatók 29 százaléka jó, 62 százaléka nagyon jó benyomással távozott innen, s 95 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy újra el is jönne. Most a fejlesztés második szakasza zajlik: nyárra alaposan kibővítik a szabadtéri vendéglátóhelyek számát, szeptemberre tervezik a kísérleti művészeteknek teret adó Quartier21 megnyitását egy jelenleg renoválás alatti barokk épületszárnyban, a Gyermekszínház átadása pedig jövő év őszére várható.

n HÁBORÚS MÛKINCSEK A berlini Deutsches Historisches Museum igazgatója bejelentette: az orosz külügyminiszter látogatása alkalmával Németország visszaad Oroszországnak hét, többnyire cári portrékat ábrázoló festményt, melyeket a második világháború során zsákmányoltak egy Szentpétervár közelében lévő palotából.

n Gaudí Barcelona idén ünnepli Antoni Gaudí születésének százötvenedik évfordulóját: a város, a katalán és a spanyol kormány Nemzetközi Gaudí-évnek nyilvánította 2002-t, az építészre emlékező események száma meghaladja a százat (mindezek ismertetésére itt nincs hely, de a www.gaudi2002.bcn.es címen minden megtalálható). Márciustól szeptemberig úgynevezett Gaudí-buszok járják sűrű menetrenddel a várost, és érintik az általa tervezett épületeket, illetve a hozzá kapcsolódó rendezvények színhelyeit. A várostörténeti múzeumban már látható az építészeti megoldásait ismertető kiállítás, illetve a Gaudí tervezte, de idővel lebontott Sala Mercé moziterem rekonstrukciója. Megjelentek róla könyvek (például Carlos Flores építész-történész angol-spanyol nyelvű munkája The Lesson of Gaudí címen, valamint egy tankönyv), és bemutatták Manuel Huerga Gaudí című filmjét. Képünkön az 1852. június 25-én született építész, illetve az általa tervezett Sagrada Familia: 74 éves korában, 1926 júniusában éppen ez előtt gázolta halálra a villamos, és e befejezetlen (egy mostani terv szerint kb. 2030-ra befejezhető) székesegyház kriptájában temették el.

n GYÁSZ 66 éves korában elhunyt Hofi Géza: az elmúlt negyven év legnépszerűbb magyar humoristája színészi pályáját a 60-as években Debrecenben kezdte, országos ismertségre 1968 szilveszterén a rádiókabaréban elhangzott táncdalfesztivál-paródiával tett szert. A következő évtizedekben a Mikroszkóp, majd a Madách Kamara színpadán mindig telt ház előtt adta elő rögtönzéssel frissen tartott műsorainak hosszú szériáit, melyek lemezen is százezres példányszámban keltek el. 1998-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, néhány hete kapta meg a fővárosi önkormányzat Pro Urbe-díját, melyet tavaly ősszel betegsége miatt nem vehetett át. (Cikkünk a 28. oldalon)

n DÍJ Ermanno Olmi Il mestiere delle armi című kosztümös filmje nyerte az év legjobb olasz filmjének járó Donatello-díjat, s kategóriájában első lett operatőre, Fabio Olmi, zeneszerzője, Fabio Vacchi, díszlettervezője, Luigi Marchione és jelmeztervezője, Francesca Sartori is. A legjobb alakítást Giancarlo Giannini (Ti voglio bene Eugenio) és Marina Confalone (Incatesimo napoletano) nyújtotta.

A tavaly 1013 filmet produkáló indiai filmipar ünnepén Ashutosh Gowariker Lagaan című, a legjobb külföldi produkció Oscarjára is jelölt műve nyerte a legjobb film és legjobb rendezés, valamint Aamir Khan révén a legjobb férfi főszereplő díját. A legjobb női alakítást Tabu nyújtotta a Chandni Barban. A harmadik alkalommal megrendezett gálaestet - London és a dél-afrikai Sun City után - ezúttal Genting Highlands malajziai tengerparti üdülőhelyen tartották.

n NME: 50 NME Exposed címmel kiállítás nyílt a londoni Eyestorm galériában: ötven klasszikus fotót mutatnak be a New Musical Express alapításának ötvenedik évfordulójára a zenei hetilap archívumából. A képek egy részének dedikált példányait a War Child nevű jótékony szervezet javára árverezték el.

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.