Tartalom

MaNcs, XIV. évf. 16. szám, (2002.04.18.) (2002-04-18)

Egotrip

Egotrip

Nádasdy Ádám: Modern Talking

Egy barátom drámákat fordít (orosz klasszikusokat) életszerű, mai magyar nyelvre. Egy ismerőse fölrótta neki, hogy folyton ilyet mondanak a szereplői: Nem is gondoltam rá, hogy ez neki fájdalmat okoz. Az ismerős szerint ez helyesen úgy volna: Nem is gondoltam arra, hogy... Úgy érvelt, hogy a rá szót csak a megnevezendő dolog helyettesítésére szabadna használni, vagyis ha a mondat itt véget ér és nem mondjuk ki, hogy a rágondolás mire vonatkozott: Nem is gondoltam rá. Pont. No de, védekezett a fordító, a rá lehet bárminek a helyettesítője: nem is gondoltam rá, értsd "Mátraira" vagy "a levélre", vagy "hogy ez neki fájdalmat okoz". Ez igaz, mondta az ismerős, de a kifogásolt mondatban ott van - mellékmondat formájában - a rágondolás tárgya (hogy ez neki fájdalmat okoz), ezért itt nem a helyettesítő rá, hanem az előre mutató arra szükséges.

Egotrip

Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

Te, te, Zsuzsika! Figyeljél már, édes csillagom - próbált meg az egyik végre rést vágni az egybefüggő, értelmetlen hangzavarrá tömbösödött verbális káoszon. - Mire akadékoskodol ilyen nagyon? Se szép nem vagy, se okos. Költségemen ettél, ittál, este héttől hallgatunk, pedig, teszem hozzá, elvétve sem mondtál semmi értelmeset. Na most, Zsuzsa. Zsuzsika. Zsuzsikám, édesem. Zsuzsicica! Zsuzsibaba! Körülbelül mit gondoltál, mi fog következni, ha elsírtad a bánatod? Elsírod elölről, megint? És ez akkor így megy majd reggelig? Könyökölünk? Isszuk az unikumot? Hallgatjuk, hogy a férjed elhagyott? Az érdekfeszítő részletekre majd rákérdezünk? Mint a kutya lopott Lada hátsó ablakában: bólogatunk? Megsajnálunk? Könnyeket morzsolunk? Úgy nagyjából ez volt az elképzelés? Engemet, szerinted, ki sajnált, amikor bent voltam negyvenhárom hónapig? Ki gyűjtött mellettem aláírásokat? Tehettem én pedig róla, hogy az a köcsög a késbe beleszaladt? Megjegyzem, az is pont így akadékoskodott. Nem volt a rokonod? Na tehát. Tapogatsz ezerrel felfele kéróra, ha elhagyott a férjed, ha nem. Senki nem kíváncsi, milyen a lelkiállapotod. Hogy? Nem értettem kristálytisztán. Ja, hogy nincs ínyedre a dolog?

Publicisztika

Publicisztika

Arató András: Távolból írok (Az első forduló után)

Erossz hírekkel teli világban épp jókor jött számomra, a határon túli magyar számára az otthoni választások első fordulójának híre. És a számok ismeretében teljes mértékben optimista vagyok a második fordulót illetően: a Fidesz, az a párt, melyet a többitől leginkább a hegemonisztikus, hosszú távú kormányzati hatalom akarása különböztetett meg, vesztett! A fiatal magyar demokrácia, úgy tűnik, sikeresen állt ellen annak a kísérletnek, hogy egy párt a kormányzati pozíció adta előnyöket kihasználva korlátozza a parlamenti életet, a kormány számára kisajátítsa az elektronikus sajtót, és a befolyása alá vonja a politikai fund-raisinget -és tegye mindezt annak érdekében, hogy a hatalom birtokosait kivonja a bírálhatóság és az elszámoltathatóság köréből. Remélhetőleg ez jó lecke lesz minden jövendő kormány számára.

Publicisztika

Milliók egy miatt

A katolikusok, a reformátusok, a vallásos emberek úgy általában hisznek a pokolban.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Csak szavazz!

A választások második fordulóját az ellenzék várja jobb pozícióban. A területi listákon szerzett helyeik és első körös egyéni győzelmeik révén az MSZP és az SZDSZ egyelőre több (98) parlamenti mandátummal rendelkezik, mint a Fidesz-MDF (87), és április 21-én több kormányváltó képviselőjelölt (75) startol az első helyről, mint kormánypárti (56). Vasárnap összesen 131 egyéni mandátum sorsáról döntenek a magyar választók. (Mindezekhez hozzájönnek még a töredékszavazatokért járó országos listás helyek.)

Belpol

Belpol

A demokrácia megőrzéséért (Kovács László, az MSZP elnöke)

Magyar Narancs: A választások első fordulója után a pártpolitikában eddig elképzelhetetlennek tartott dolgok történtek. A Munkáspárt és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egyaránt a kormány leváltását jelölte meg a legfontosabb feladatnak, és az előbbi szerint ha kell, akkor ennek érdekében akár az SZDSZ jelöltjeit is támogatni kell, a KDNP pedig arra kérte szimpatizánsait, hogy a baloldali jelöltekre voksoljanak április 21-én. Ön mivel magyarázza ezt?

Belpol

Utcán a jobboldal: A tömegvonzás iránya

Közvetlenül a választások első fordulója után Pokorni még elégedettségének adott hangot amiatt, hogy a szélsőséges radikalizmus (vagy a radikális szélsőség?) kiszorult a parlamentből, ám gyorsan a szájára csaphattak párttársai. Összeadtak-kivontak, és kiderült, hogy más lehetőség nem áll előttünk, mint a MIÉP és az FKGP 1998-as szavazóinak megnyerése.

Belpol

A KSZP példája: A léc alatt

Az egyéni választókörzetek első fordulós eredményeinek vizsgálatakor érdekes összefüggésekre bukkanhat az elemző.

Belpol

Orbán Viktor Mátészalkán: Hajrá Szabolcs! Hajrá Szatmár!

"Nem akarunk rabszolgák lenni!" - kiáltja Fülöp István, a Fidesz-MDF közös jelöltje a színpadon, a tömeg pedig zajosan helyesel. Egy elmazsolásodott fejű asszony virágos szoknyát és Minnie egeres dzsekit húzott a jeles alkalomra. A beszéd további finomságai kissé feloldódtak a ragok és képzők modulálatlan szövevényében, de a hangulat adott: jöhet a miniszterelnök, hogy mozgósítsa a kisgazda-szimpatizáns mátészalkaiakat, miközben megerősíti eddigi bázisát.

Belpol

Centrum Párt: Varrás mentén

A Centrum kormányváltást szorgalmaz; igaz, Kupa Mihály és Gyenesei István a második fordulóból kiszállt, Helmeczy László pedig támogatás nélkül indul, míg a többi jelölt azt csinál, amit akar - egyhetes vajúdás után vasárnap döntött így a párt vezérkara.

Belpol

Újranyitott adófejezet az EU-tárgyalásokon: Kell a dohány?

Úttörő munkát végzett az Orbán-kormány, amikor elsősorban a multinacionális dohányipari vállalatok érdekében bejelentette: újra meg kívánja nyitni az uniós tárgyalásokon az adózásról szóló fejezetet. Információnk szerint még nem fordult elő az Európai Unióval csatlakozási tárgyalásokat folytató volt szocialista országok gyakorlatában, hogy egy ideiglenesen lezárt fejezetet újra elővettek volna. A napokban az esetleges távozással szembesülő kormány egyik legfontosabb intézkedése tehát

Külpol

Külpol

Cyber hírek

SMS vezetékes vonalon A rövid szöveges üzenetek népszerűsége a vezetékes távközlési társaságokat is arra ösztönzi, hogy saját rendszerükben szintén bevezessék ezt a szolgáltatást - a Deutsche Telekom tavaly májustól, a Telecom Italia szeptembertől, a British Telecom pedig karácsonytól kínál SMS-t. A Matávnál jelenleg műszaki tesztelés folyik, s ha ez sikeres, akár már az év folyamán küldhetnek és fogadhatnak SMS-t a Matáv előfizetői is.n Szimulált Mars-expedíció Egy utazás a Marsra és onnan vissza jelenleg kereken másfél évet vesz igénybe.

Külpol

Kulturális hírek

Kurtág György zeneszerző átvette Demszky Gábortól a főváros díszpolgára kitüntetést, melynek tavaly ősszel rendezett átadásán nem tudott részt venni (mellette Illés György operatőr, Jancsó Miklós rendező, Papp László ökölvívó és Puskás Ferenc labdarúgó részesült az elismerésben).n WORLD MUSIC, LEGFRISSEBB Az európai rádióadók világzenei műsoraiban legsűrűben forgatott lemezek márciusi élcsoportja:1. Los de Abajo: Cybertronic Chilango Power (Mexikó)2.

Film
Zene

Zene

Könyv: Ahogy emlékezni kell (Eörsi László: Corvinisták, 1956)

Atörténelemmel nem az a baj, hogy minden mozzanata összetett, szövevényes és ellentmondásos, hanem az, hogy ráadásul a mindenkori jelen kontextusán kívül szinte nem is létezik - már amennyiben azt gondoljuk, hogy a történelemnek az események értelmezése éppúgy része, mint maguk a megtörtént dolgok. Ezért is rakódik rá az eseménytörténetre az értelmezéstörténet, amely csak tovább nehezíti a válaszadást a "hogy is volt pontosan?" kérdésére, hiszen az egymást követő értelmezések a tények megismerésének, nyilvánosságra kerülésének stb. más és más szintjéhez kötődnek - és az én fejemben innentől kezdve már nincs más, mint kétely és káosz.

Zene

Lemez: Zsidó, arab, cigány (Frank London´s Klezmer Brass Allstars: Brotherhood Of Brass)

Tizenöt éve lubickol a Piranha a cápák között - jelzi egy decens aranystempli a kiadó idei kiadványain. S ez igazán a legkevesebb, ami az önkaserbe belefér, hiszen a Piranha nem csupán a legkorábban indult világzenei kiadók egyike, hanem a műfaj egyik alapintézménye: a Heimatklange fesztivál megteremtése után őt terheli a Berlini Független Zenei Napok világzenei szekciójának, illetve az abból kinövő World Music Expónak a létrehozása is. Amikor pedig a lemezeit tesszük mérlegre, ugyancsak érződik a súly: az arab világból a Carte de Séjour, Ali Hassan Kuban, a Salamat vagy Mahmoud Fadl, aztán a különféle műfajú-elhelyezkedésű zsidó muzsikák, így a szefárd Ruth Yaakov Ensemble, a marokkói-izraeli Emil Zrihan, a klezmerforradalmár Klezmatics futtatásával, nem beszélve az überelhetetlen tempójú román-roma-rezes Fanfare Ciocarliáról. Hogy csak a csomópontokat említsem.

Képzőművészet

Képzőművészet

Hofi Géza meghalt

Amagyaroknak népmesei hősök kellenek. Kisemberek vagy kis emberek, egyre megy; a lényeg csupán annyi, jöjjenek nagyon mélyről, győzzék le a hétfejű sárkányt, kapják meg a fele királyságot. Hogy csodálni, szeretni lehessen őket. Mert akit szeret a magyar, azt nagyon szereti. Annyira, hogy ezzel a szeretettel élni vagy visszaélni csupán intelligencia kérdése.

Képzőművészet

Folyóirat-támogatás: Ipari mennyiség

Mivel a művészeti, irodalmi, társadalomtudományi stb. folyóiratokat önköltségi áron olyan drágán kéne adni, amennyit a kultúrára szomjazó szűk réteg nem fizetne értük, kialakult a fenntartásukról gondoskodó intézményi háttér.

Könyv
Tudomány

Tudomány

Fogyatékosok a munkaerőpiacon: Szalmaszálak keresztben

Ha legközelebb leesik az a kis nyomogatható műanyag gömb a széldzsekijükről - tudják, amelyik a zsinór végén van -, ne dobják félre, mint haszontalan kacatot. Jusson eszükbe, hogy a minimálbérhez egy szociális foglalkoztató fogyatékos alkalmazottainak naponta több ezer ilyet kell összerakniuk. A szociális szférán kívül nem sok cég van, ahol másfajta munkára nyílna esélyük.