Cyber hírek

  • 2002. április 18.

Külpol

SMS vezetékes vonalon A rövid szöveges üzenetek népszerűsége a vezetékes távközlési társaságokat is arra ösztönzi, hogy saját rendszerükben szintén bevezessék ezt a szolgáltatást - a Deutsche Telekom tavaly májustól, a Telecom Italia szeptembertől, a British Telecom pedig karácsonytól kínál SMS-t. A Matávnál jelenleg műszaki tesztelés folyik, s ha ez sikeres, akár már az év folyamán küldhetnek és fogadhatnak SMS-t a Matáv előfizetői is.n Szimulált Mars-expedíció Egy utazás a Marsra és onnan vissza jelenleg kereken másfél évet vesz igénybe.
"Ha majd emberek utaznak a Marsra, akkor legkevesebb egy évet kell a bolygón eltölteniük, hogy az utazás kifizetődjék" - mondja Jan Osburg, a stuttgarti egyetem űrutazási rendszerekkel foglalkozó intézetének (IRS) munkatársa. A vörös bolygóra vezető út a 30 éves Osburg számára először két hetet jelent Utah amerikai állam sivatagi magányában, ahol három férfi és két nő társaságában Mars-expedíciót fognak szimulálni. A badeni születésű német űrhajózási mérnök a február eleje óta működő "Mars Desert Research Station" elnevezésű kísérleti telepnek immár ötödik személyzetéhez tartozik. A világűrutazás több mint ötezer rajongójának nemzetközi egyesülete kereken 1,14 millió euró költséggel kutatási komplexumot hozott létre Utah kősivatagában, ahol esetenként hattagú team 14 napot tölt kísérletezéssel. Kijutni a komplexumról csak végső szükség esetén, űrhajós öltözékben, egy szellőzőnyíláson át lehet. A külvilággal kizárólag műhold segítségével tartanak kapcsolatot egy "földi állomáson" keresztül, amelyet ugyancsak az 1998-ban alakult Mars Society (www.marssociety.org) tagjai üzemeltetnek.

n Virtuális újságíró A New York-i Columbia University kutatói olyan szoftvert fejlesztettek ki, mely az interneten található forrásokat átvizsgálva rövid összegzést készít egy-egy adott hírről, eseményről, majd ezt egy honlapon publikálja is - adta hírül az [origo].Az alkalmazás nem egyszerűen kiemeli és átveszi a forrásokban található elemeket, hanem szöveg- és jelentéstanilag is elemzi őket. Az amerikaiNemzeti Tudományos Alap és a Védelmi Hivatal által támogatottinternetes "infogereblye" egyelőre nem veszi fel a versenyt emberi társaival: a szoftver által szerkesztett szövegben található mondatoksok esetben hosszabbak az emészthetőnél, és a robot nem képes az adott témáról szóló különböző álláspontok megkülönböztetésére sem.A Columbia Newsblaster (www.cs.columbia. edu/nlp/newsblaster/) jelenleg hat témakörben- bel- és külpolitika, tudomány/technológia, gazdaság, sport, szórakozás - publikál, a 16 feldolgozott forrás között megtalálható a CNN, a BBC News, a Science Magazine és a Yahoo! News is.

n Szcientológia vs. Google A szcientológus egyház az amerikai digitális szerzői jogi törvényt (DMCA) felhasználva próbálja eltüntetni az internet legfontosabb navigációs eszközeiből a tevékenységét ellenző vagy bíráló anyagokhoz vezető utakat - adta hírül az Index. A Google-t (www.google.com) nemcsak gyorsasága és hatalmas mérete - indexe hárommilliárd weblapot tartalmaz - teszi a keresők koronázatlan királyává, hanem kifinomult találatrendező algoritmusa, a PageRank is, amely nagy megbízhatósággal hozza fel a találati halmazok első oldalára a legrelevánsabb találatokat. A PageRank ügyes "link spammel" - a hálón kellő számban elhelyezett megfelelő szövegű linkkel - megtéveszthető. Az egyik első ilyen "Google-bombát" még 1999-ben fedezték fel, és az volt az eredménye, hogy a "more evil than satan himself" (gonoszabb, mint maga a sátán) keresőkifejezés a microsoft.com-ot adta első találatul. Hasonló bombázásnak köszönhető az is, hogy a szcientológiaellenes Operation Clambake honlapja, a xenu.net felkerült a "scientology" keresőkifejezés találati listájának negyedik helyére. Válaszul a szcientológia - szerzői és védjegyjogaira hivatkozva - eltávolíttatta a xenu.net-et a Google adatbázisából. Miután a közfelháborodást követően bebizonyosodott, hogy az oldal nem sérti az egyház szerzői jogait, a Google helyreállította az eredeti állapotot. Szólásszabadság-párti aktivisták az eset kapcsán rámutatnak arra, hogy a DMCA a keresőszolgáltatások védelmét célzó passzusával lehetővé teszi, hogy a keresőszolgáltatások fenntartóihoz intézett egyszerű bejelentéssorozattal bárki rövid úton kiiktathassa kritikusait a keresőkből - ami gyakorlatilag egyenértékű az internetről való eltüntetéssel.

n Európai e-szeméttörvény Az Európai Parlament múlt szerdán elfogadta azt a törvényt, amely az elektromos eszközök gyártóit az életciklusuk végére érkezett készülékek feldolgozásának finanszírozására kötelezi. Ezzel Európában minden korábbinál szélesebb körben alkalmazzák majd az újrahasznosítás elvét. Az EU törvényhozó testülete olyan jogszabályt alkotott, amely véget vet annak a gyakorlatnak, hogy az elektronikai eszközök, például hűtőszekrények, telefonok a szemétlerakókban vagy égetőművekben végezzék. A változás Európában legalább tízezer gyártót érint az évi 500 milliárd eurós forgalmazó szektorban - írta a Reuters ágazati szakértőkre hivatkozva. A nemzeti kormányoknak gondoskodniuk kell arról, hogy 2006-ra évente és személyenként 4-6 kilogramm elektronikai szemetet gyűjtsenek be, és ennek 70 százalékát újrahasznosítsák. Az ipari lobbi úgy becsüli, az e-szemét begyűjtése, szétszerelése, válogatása és újrahasznosítása a kontinensen évente 15 milliárd euróba kerül majd.

n Droidarena Elindult a Droidarena online multiplayer játék harmadik szezonja: a játékosoknak a www.droidarena.com-on kell felépíteniük saját robotjaikat, amelyekkel az arénákban harcolhatnak. A játék támogatja a csapatjátékot, szerepjátékelemeket tartalmaz, ezenkívül kutatások, fejlesztések egész sora és egy hatalmas 2D térkép teszi még színesebbé.

n Fényszennyezés Csehországban február végén törvényt hoztak a fényszennyezésről. Az új jogszabály, mely "Az atmoszféra védelméről" nevet viseli, minden olyan mesterséges fényforrást szennyezőnek tekint, melynek fénye a szükségesnél jobban szóródik, különösen, ha a fényből a horizont szintje fölé is jut. A cseh polgár, ha a törvény ellenére mégis fényt szór, 500-tól akár 150 ezer koronáig terjedő pénzbüntetést is fizethet.

n Holografikus videolemez Hétfőn az amerikai médiatulajdonosok társaságának Las Vegas-i találkozóján mutatta be az InPhase fejlesztőcég a holografikus videomagnót. A holografikus adathordozóknál az adatokat nemcsak egy rétegben rögzítik, hanem a teljes térfogatot felhasználják. A technológia egy egyszer írható lemezre 100 gigabájtnyi adatot képes elmenteni - ez 20 tömörített filmnek vagy 30 percnyi HD (high definition) videoanyagnak felel meg.

n Időtálló szendvics Az amerikai hadsereg számára most kifejlesztett tartós szendvicsek szobahőmérsékleten három évig őrzik meg a szavatosságukat, és hat hónapig kibírják a 38 fokot is. A seregben 2004 körül bevezetendő élelmiszer-technológia előreláthatóan - például a liofilizált kávéhoz hasonlóan - megjelenik a civil kínálatban is.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?