Kulturális hírek

  • 2003. június 12.

Külpol

MAGYAR KÖNYVPIAC 2001-hez képest tavaly 17 százalékkal költöttek többet hazánkban könyvre: fogyasztói áron összesen 53,6 milliárd Ft-ot (pontosabban a kedvezményes akciók miatt ennél kb. 2 milliárddal kevesebbet).
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése adatai szerint a forgalom 26 százalékát ismeretterjesztő kötetek, 25 százalékát közoktatási tankönyvek, nyelvkönyvek, 19,3 százalékát szépirodalmi művek, 15,7 százalékát szakkönyvek, lexikonok, szótárak, felsőoktatásban használatos kiadványok, 9 százalékát gyermek- és ifjúsági könyvek, 5 százalékát pedig CD-ROM-ok tették ki. Az összforgalom 70 százalékát 35 cég produkálta, a külföldi tulajdonú cégek piaci részesedése 22,6 százalék. (Könyves mellékletünk a 31. oldaltól)

n PORTRÉ Több mint húsz kortárs magyar képzőművész valamiképp a portré műfajához kapcsolódó alkotásaiból látható kiállítás a Deák Erika Galériában. Az acb, a Knoll és a Várfok Galéria, valamint az Irokéz Gyűjtemény együttműködésével létrejött tárlat június 28-ig tart nyitva.

n SPINOZA-HÁZ Holland kulturális központ nyílt Budapesten, a Dob utca 15.-ben: a városban működő tizenkét hasonló külföldi kulturális intézettől eltérően a Spinoza-ház nem az adott ország hivatalos intézményeként, hanem magánkezdeményezésként, a harminc éven át Hollandiában élt Sándor Anna jóvoltából jött létre. A Spinoza-ház kiállítások, koncertek, kamaraszínházi előadások mellett kávéházként és étteremként is várja a vendégeket.

n MAGYAR FESTMÉNYEK NEMZETKÖZI AUKCI"JA Néhány rekord és viszonylag sok eladatlan kép - ez jellemezte a Sotheby´s múlt heti londoni aukciója magyar vonatkozású eredményeit (az előzményekről lásd május 29-i számunkat). Rekord a 117 600 font, amelyért id. Markó Károly 1851-52-es tájképe és az 50 400, amelyért Frank Frigyes 1929-es kézimunkázó Mimije elkelt. Jó áron, 66, illetve 60 ezer fontért talált vevőre Vaszary két vászna, Paál László erdei tája szintén 60 ezerért, Munkácsy doboló fiúja pedig 106 400-ért kelt el. Megmaradt viszont az 51 magyar kép közül 27 - köztük egy másik Munkácsy, egy-egy Iványi-Grünwald, Glatz Oszkár, Fényes Adolf, Egry és Csók, valamint két Mednyánszky (akinek két másik képe elkelt). A Sotheby´s szakértője, Claude Piening a Narancsnak azt nyilatkozta, hogy az el nem kelt magyar tételek aránya "nem üt el radikálisan" a más aukciókon tapasztaltaktól, azt pedig sikerként értékelte, hogy a viszonylag kevés eladás ellenére a magyar festmények 619 ezer font összbevétele meghaladta ezek összesített becsárának alsó szélét, a 602 ezer fontot. Az esetenként túl magasra kalibrált árbecslésre vonatkozó kérdésre elismerte, hogy "a Magyarországon kívül viszonylag ismeretlen művészek - legalábbis pillanatnyilag - valószínűleg jobban adhatók el Magyarországon", de az ismertebbek magas árai, valamint az, hogy csak három magyar festményt vettek meg Magyarországon élő vásárlók, igazolja, hogy bevált a kísérlet, az aukciósház képes magyar műveket értékesíteni a nemzetközi közönségnek. Jövőre azonban valószínűleg a legmagasabb minőséget képviselő, bevezetettebb magyar művészekre koncentrálnak majd.

Az árverés teljes bevétele 6,29 millió font volt, ebből az első rész (a magyar, német, osztrák, cseh és lengyel képekkel) 1,27 millió fontot hozott, a második rész 2,39 milliót (e "vegyes", 19. századi anyagban szerepelt a legmagasabb áron elkelt kép, Jean-Leone Gerome 1850-es bordélybelsője, ami 1,26 millió fontot kóstált), a harmadik részt alkotó skandináv anyag pedig 2,63 milliót.

Berlinben, a Grisebach aukciósház árverésén 110 ezer euróért kelt el Tihanyi Lajos hosszú évtizedek óta ismeretlen helyen volt festménye, a Híd.

n LENIN TAROLT Hét kategóriában nyerte el a Lola nevet viselő német filmdíjat a Good Bye, Lenin!. A keserédes vígjáték kapta többek közt a legjobb film, Wolfgang Becker a legjobb rendező, (az Elefantenherzben is főszerepet alakító) Daniel Brühl pedig a legjobb férfi főszereplő díját. Az általa játszott fiú fél évvel a berlini fal leomlása után otthon "újrateremti" az NDK-t, nehogy súlyos beteg édesanyját sírba vigye a kommunizmus bukásának híre, amiről az nem tud, mert a történelmi esemény idején kómában volt. Az év német filmsikerét már közel hatmillióan látták - az ország nyugati és keleti részében egyaránt népszerű, Svájcban 110 ezer, Ausztriában 70 ezer nézőt vonzott. A legjobb női alakítást Hannelore Elsner nyújtotta a Mein letzter Filmben, a legjobb dokumentumfilm Thomas Riedelsheimer munkája, a Rivers and Tides, a legjobb gyermekfilm a Tomy Wigand rendezte A repülő osztály, a legjobb külföldi film pedig Stephen Daldry műve, Az órák lett. Tiszteletdíjat kapott Ulrich Gregor filmtörténész.

n SANTANA AZ AIDS ELLEN Nyári amerikai turnéjának 3 millió dollárra becsült nyereségét az AIDS dél-afrikai terjedése elleni küzdelemre ajánlotta fel Carlos Santana. A jótékony akció bejelentésekor Desmond Tutu érsek az apartheidnél is veszélyesebb kórnak nevezte az AIDS-et, amely - szavai szerint - akár meg is tizedelheti a lakosságot: több mint 42 millió AIDS-beteg vagy HIV-fertőzött él világszerte, közülük 29 millióan Afrika Szaharától délre fekvő részén, ebből 5 millióan a Dél-Afrikai Köztársaságban.

n HARRY POTTER: MILLI" FÖLÖTT Az Amazon.com bejelentése szerint két héttel az ötödik Harry Potter-kötet megjelenése előtt az előzetes megrendelések száma átlépte az egymilliót. Az angol nyelvű országokban június 21-én kerül a boltokba a Harry Potter and the Order of the Phoenix - ha az Egyesült Királyságban előrendelt 300 ezer, egyenként 900 oldalas példányt egymásra raknák, az több mint kétszer akkora lenne, mint a Mt. Everest - állítja az internetes könyvkereskedő cég. Június 26-án a szerző, J. K. Rowling élő internetes közvetítésben olvas fel a regényből és válaszol kérdésekre a londoni Royal Albert Hall színpadán (www.msn.co.uk/harrypotter). Az első négy kötetet 55 nyelvre fordították le, és 200 országban közel 200 millió példányban kelt el.

n A KIS HERCEG: 60 Hatvan éve jelent meg Antoine de Saint-Exupéry műve, A kis herceg: A világ egyik legnépszerűbb gyermekkönyvét 115 nyelvre fordították le. A szerző nem érhette meg a nagy sikert, hiszen röviddel műve publikálása után, egy 1944. július 31-i légi bevetésen, a Földközi-tenger fölött nyoma veszett.

Figyelmébe ajánljuk