Kulturális hírek

  • 2003. július 3.

Külpol

59 éves korában meghalt Faragó "Judy" István: a magyar beat hajnalán, 1962-ben a Scampolo gitárosaként tűnt fel, a 70-es években countryt játszott a Sprint együttesben, a 80-as évek rock & roll nosztalgiája Komár László oldalán találta. Saját, instrumentális felvételeinek válogatása 1992-ben jelent megn REFLEXINGER Ezzel a címmel állította párhuzamba hat művész friss munkáit a Műcsarnokban látható kiállítás kurátora, Gelencsér Rothman Éva: Bozsó András Csontó Lajossal, Halas István Haris Lászlóval, Gerhes Gábor Jokesz Antallal került "párba".
Megtekinthető augusztus 3-ig.

n MEGHALT BALASSA PÉTER Az 57 éves korában, rák következtében elhunyt esztéta, egyetemi tanár, a filozófia doktora 1973 óta tanított az ELTE bölcsészkarának esztétikai tanszékén. 1987 óta dolgozott az Újhold Évkönyv, a Jelenkor, a Vigilia és a Pannonhalmi Szemle szerkesztőségében, illetve szerkesztőbizottságában, munkásságát számos kitüntetéssel, többek között Örley-, József Attila-, Déry- és Kosztolányi-díjjal ismerték el. Kulturális publicisztikáját, legfőképpen irodalmi és zenei tárgyú tanulmányait olyan kötetek őrzik, mint A színeváltozás (1982), Észjárások és formák (1985), A látvány és a szavak (1987), A másik színház (1989), Hiába: valóság (1989), Szabadban (1993), Halálnapló (1993), Majdnem és talán (1995), A bolgár kalauz (1996), Nádas Péter (1997), Koldustorta (1998) vagy a Törésfolyamatok (2001). (Megemlékezésünk a 31. oldalon olvasható)

n MQ: KÉT ÉV "A projekt sikere nemcsak Bécs városának, hanem Ausztria mint kulturális tér egészének a javát szolgálja" - jelentette ki Elisabeth Gehrer miniszter annak kapcsán, hogy az osztrák főváros központjában 2001-es megnyitása óta a MuseumsQuartier Bécs három legnépszerűbb kulturális attrakciójának egyike lett a Schönbrunn-palota és a Kunsthistorisches Museum mellett. 2002-ben, első teljes évében az MQ 2,2 millió látogatót vonzott, a legfrissebb felmérés szerint pedig idén május 23. és június 5. között 40 százalékkal többen keresték fel, mint az előző év hasonló időszakában. Wolfgang Waldner igazgató szerint a legnagyobb kihívást az elit- és a hétköznapi kultúra közötti egyensúly megtalálása, a lehető legkülönbözőbb igényeknek való megfelelés jelenti. Jelenleg több mint harminc intézmény működik a hétezer négyzetméteres területen, mindegyikük önállóan gazdálkodik és alakítja ki programjait. Az MQ vonzerejét külön téli és nyári programokkal növelik, a terület egynegyedének kereskedelmi hasznosításából származó bevételek segítenek a háromnegyed részt elfoglaló kulturális kínálat fenntartásában, a kb. egymillió eurós évi működési költség zömét saját bevételből fedezik. A következő hónapokban egy bioélelmiszer-bolttal, egy barokk konferenciateremmel, egy iroda- és műteremlakás-épülettel és egy étteremmel gyarapszik az MQ, a gyermekszínház megnyitása 2004 őszére várható.

n GYÁSZ 96 éves korában elhunyt Katharine Hepburn: az amerikai színésznő teljesítményét máig rekordot jelentő számú Oscar-díjjal jutalmazták: négyszer nyerte el a szobrot, harmadik filmje, a Morning Glory (1933, rendező: Lowell Sherman), majd a Guess Who´s Coming to Dinner (1967, Stanley Kramer), a The Lion In Winter (1968, Anthony Harvey) és az Aranytó (1981, Mark Rydell) révén. Filmbéli és magánéletének egyik legfontosabb találkozására 1942-ben került sor, ekkor forgatta a Woman Of The Yeart Spencer Tracyvel, aki a következő 25 évben nyolc filmben is a partnere volt. Egy filmforgatásról írott könyve (The Making of `The African Queen´: Or, How I Went To Africa With Bogart, Bacall and Huston and Almost Lost My Mind) 77 éves korában bestsellerszerzővé tette, önéletrajzát (Me: Stories of My Life) 1991-ben jelentette meg.

n FON": TÚLÉL´CSOMAG Hiller István kulturális miniszter és a fővárosi Pro Cultura Urbis Alapítvány hét-hét millió forintos gyorssegélyt ígért a Fonó Budai Zeneháznak, mivel az intézményt bezárással fenyegeti évek során felhalmozódott, 40 millió forintos adóssága (miközben közel ekkora összegre várnak lemezkereskedőktől számukra megítélt támogatásokból). 1995 óta a Fonó koncerthelyként és lemezkiadóként egyaránt a folk kötődésű zene létfontosságú otthonává vált, Utolsó óra címmel megvalósított erdélyi zenerögzítési és -kiadási programja pedig pótolhatatlan felvételekkel gazdagította a népzenetudományt. A kulturális tárca hamarosan tárgyalást kezd a Fonó vezetőivel a zeneház jövőbeni támogatásáról. (Cikkünk a 36. oldalon) Exodus hozta meg a világhírt 1958-ban (a belőle készült Otto Preminger-film főszerepét Paul Newman alakította). Az elmúlt években egyik regényét a másik után jelentette meg magyarul az Aquila Kiadó: A királynő törvényszéke; A zarándok; Armageddon. Berlin regénye; Csatakiáltás; Exodus; Kálvária; Megváltás; Mila 18; Mitla-szoros; Romba dőlt Isten; Szentháromság; Topáz. Utolsó műve, a haditengerészek között játszódó O´Hara´s Choice megjelenését októberre tervezte amerikai kiadója.Best Of Faragó "Judy" István címmel.

Egy hónappal 57. születésnapja után elhunyt Tomsits Rudolf: a trombitaművész, zeneszerző az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar dzsesszmuzsikusként 1964-79 között instrumentális könnyűzenét játszott a Stúdió 11-ben, közben saját kvartettjével járta a hazai és külföldi dzsesszfesztiválokat. Tanított a zeneművészeti szakközépiskolában és a főiskolán, tavaly megkapta a Magyar Jazz Szövetség életműdíját, idén a Szövetség és a Magyar Jazz Alapítvány Szabó Gábor-díját.

n KISVÁRDA A Kolozsvári Állami Magyar Színház Marlowe Doktor Faustus tragikus históriája és a Révkomáromi Jókai Színház Csehov Sirály című előadása megosztva nyerte a Határon Túli Magyar Színházak XIV. Fesztiváljának fődíját. A közönség díját a révkomáromiak másik előadása (Parti Nagy Lajos-Darvas Ferenc: Ibusár) kapta.

n MELEG BÜSZKESÉG A hét végén San Franciscóban, New Yorkban, Atlantában, Berlinben, Párizsban és Madridban százezrek vonultak fel az 1969-es New York-i megmozdulás óta hagyományos, Christopher Street Day parádén, a megkülönböztetés ellen tiltakozva. Bécsben és Zágrábban kisebb gyűléseket rendeztek, Kalkuttában a Reuters jelentése szerint több mint 35-en demonstráltak. Berlinben a bevallottan meleg polgármester, Klaus Wowereit nyitotta meg az ünnepet, Párizsban is jelen volt a parádén a város első embere.

Figyelmébe ajánljuk