Kulturális hírek

  • 2001. június 28.

Külpol

A ZENE ÜNNEPEA Franciaországban huszadszor megtartott rendezvénysorozathoz a párizsi közlekedési vállalat az utcákra tódult tömeg biztonsága érdekében megritkított buszjáratokkal, csökkentett tarifával és egész éjjel járó metrókocsikkal járult hozzá, az oktatási minisztérium pedig - hogy a fiatalok felszabadultan szórakozhassanak - az aznapi érettségi vizsgák elhalasztásával. A magyar meghívottak, Yonderboi, az Anima Sound System és Akosh S., vagyis a Franciaországban élő Szelevényi Ákos együttese a fél éven át tartó magyar kulturális évad, a MAGYart keretében, a Divan du monde színpadára volt hivatalos, ahol a következő napokban Bozsik Yvette vendégeskedik Esküvő és Kabaré című tánckompozíciójával.
Budapesten többek között francia muzsikusok is játszottak, képünk a Sergeant Garcia koncertjén készült, interjúnk Nitin Sawneyval a 36. oldalon.

EGYIPTOMI FILM: GYÁSZ ÉS PREMIER 57 éves korában elhunyt Soad Hosni: az arab film egyik legnagyobb sztárja, aki hat éve Londonban élt és gyógyíttatta magát, egy épület hatodik emeletéről zuhant a földre. Halála körülményeit a rendőrség vizsgálja; a több mint hetven filmben szerepelt színésznőt a hírek szerint depresszió gyötörte. Soad Hosnit a 60-as években a sajtó Abdel Halim Hafez énekessel hozta össze, de nem vele, hanem Ali Badrakhan filmrendezővel kötött házasságot. Mubarak egyiptomi elnök elrendelte, hogy holttestét különgépen szállítsák haza.

Húsz évvel azután, hogy iszlamista szélsőségesek meggyilkolták, filmen örökítették meg Anwar Sadat néhai egyiptomi elnök életét: a Sadat napjai címszerepét ugyanaz az Ahmed Zaki alakítja, aki öt évvel ezelőtt Gamal Abdel Nassert, a Sadatot megelőző elnököt is megszemélyesítette a filmvásznon. Az 1,7 millió dollárból készült háromórás filmet Mohammed Khan rendezte a politikus önéletrajza és özvegye elbeszélése alapján.

MEGHALT JOHN LEE HOOKER A blues egyik utolsó óriását 83 éves korában, San Francisco közelében lévő otthonában, nem sokkal egy koncertje után, álmában érte a halál. Hooker a Mississippi közelében, Clarksdale-ben született, gitározni mostohaapjától tanult. Katonáskodás után a 40-es években a detroiti Chrysler autógyárban dolgozott, esténként zenélt. 1948-ban fedezte fel a Los Angeles-i Modern Records, és adta ki első lemezét: a Boogie Chillun példányszáma mára elérte az egymilliót. 1949-54 között tíz különböző művésznéven vagy hetven kislemezt jelentetett meg 21 kiadónál, de legnagyobb sikereit (Crawlin´ King Snake; I´m in the Mood) a Modern hozta ki. Reszelős hangja, hagyományt őrző gitárjátéka inspirálóan hatott a 60-as évek rockzenészeire (az ő "előzenekara" volt az ifjú Bob Dylan, később az Eric Burdon & the Animals, s lemezt készített a Canned Heathtel), ám a 70-es években eltűnt szem elől. Egy kis szerep jutott neki a Blues Brothers- filmben, de csak 1989-ben került újra reflektorfénybe The Healer című albumával. A Bonnie Raitt-tel előadott I´m in the Moodért Grammy-díjat nyert, ´91-ben beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, 2000-ben életmű-Grammyt kapott. Száznál több albuma közül a legutóbbit 1997-ben készítette (Don´t Look Back).

FREUD KERESTETIK Berlinben vadnyugatias plakátok segítségével szeretnének nyomára bukkanni Lucian Freud 1952-ben készített olajfestményének: a londoni Tate Gallery tulajdonában lévő Francis Bacon portréját 1988. május 27-én lopták el a berlini Neue Nationalgallerie-ből. A nyomravezetőnek 300 ezer márkát ígérő plakátokat - melyek előtt a képen Sir Nicholas Serota, a Tate igazgatója látható - azért nyomtatták ki, mert Londonban jövő júniusban retrospektív kiállítást rendeznek Freudnak, s azt remélik, hátha ez segít az 1,4 millió dollár értékűre becsült mű előkerítésében. A most 79 éves festő (Sigmund Freud unokája) Berlinben született, családja a nácik elől menekült Angliába, ahol az 50-es években Bacon (1909-1992) mellett a Londoni Iskola egyik legfontosabb alkotójává vált. A jutalmat egy anonim adományozó jóvoltából felajánló British Council szerint a tolvaj - aki egyszerűen kicsavarozta a kölcsönként kiállított képet a falból anélkül, hogy a riasztóberendezés működésbe lépett volna - nyugodtan visszaadhatja a képet, sőt a jutalmat is fölveheti, mert a lopás tizenkét éves német elévülési ideje letelt.

DÍJ A Magyar Örökség Díj idei nyertesei: Domokos Mátyás irodalomtörténész, kritikus, Böszörményi Géza és Gyarmathy Lívia filmrendezők. Posztumusz díjat kapott Lechner Ödön, Kandó Kálmán, Lajtha László és József Attila.

3 TENOR PEKINGBEN "riási biztonsági készültség mellett koncertezett Pekingben, a Tiltott Városban a Három Tenor: Luciano Pavarotti, Placido Domingo és José Carreras hangversenyét a 2008-as olimpiai játékok rendezési jogának elnyeréséért indított kampány részeként szervezték meg. Az énekeseket kísérő kínai zenekart Ács János karmester vezényelte.

JAZZ IRÁNBAN Az 1979-es iszlám forradalom óta első ízben léptek fel Iránban külföldi jazzmuzsikusok: a francia Mathieu Donarier, Manu Codjia és Joe Quitzke triója fellépését a teheráni francia nagykövetség szervezte.

BAD RELIGION: ROSSZ HÍR Június közepén kezdődött volna a Bad Religion európai turnéja, de őszre halasztották, mert Bobby Schayernek végleg abba kell hagynia a dobolást: súlyos vállízületi sérülése miatt képtelen kínzó fájdalom nélkül a mellkasa fölé emelni a karját, mozdulataiból elszállt az erő. Brooks Wackerman, a Suicidal Tendencies dobosa ült be a helyére próbálni, valószínűleg ő játszik majd a zenekar tizenkettedik stúdióalbuma, a The Process of Belief júliusban kezdődő felvételein, melyeken részt vesz a Bad Religion eredeti tagja és az Epitaph Records alapítója, Brett Gurewitz is.

MOSZKVA, PÉTERVÁR Jean-Pierre Jeunet Amelie című alkotásával megnyílt a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál, melynek záróelőadásán Baz Luhrman Moulin Rouge-át vetítik majd. A kettő között összesen 230 nagyjátékfilm, köztük a cannes-i műsor tucatnyi darabja szerepel a tizenkét helyszín, így a Gorkij park szabadtéri mozijának programján. Ez az első alkalom a fesztivál huszonhárom éves történetében, hogy a versenyben tizenhét film között nincs hazai produkció, hacsak nem számítjuk Szergej Bodrov orosz stábbal, sőt fia főszereplésével, de német pénzből forgatott művét. A retrospektív sorozatok egyikét Jancsó Miklósnak szentelték, Roger Corman és Roger Vadim mellett.

Eközben a szentpétervári dokumentumfilmfesztiválon Leni Riefenstahl jelenlétében, de a helybéliek tiltakozása miatt csak zárt körű vetítésen mutatták be a 98 éves német fotográfus és filmrendezőnő náci propagandafilmjeit.

Figyelmébe ajánljuk