Cyber hírek

  • 2001. június 28.

Külpol

Netcenzúra IránbanAz iráni állami távközlési monopólium szigorú szabályokhoz kötötte az internet használatát. A szolgáltatóknak előírták, hogy blokkoljanak több oldalt, és akadályozzák meg, hogy 18 év alattiak hozzáférhessenek a világhálóhoz.
A Iran Telecommunications Company az erkölcstelennek minősített, illetve az állam biztonságát fenyegető tartalmakat, például ellenzéki szervezetek oldalait tiltatta le. Az a szolgáltató, amely nem követi az előírásokat, elveszíti működési engedélyét, és vezetői a vádlottak padjára kerülhetnek.

Szupercsendes atom-tengeralattjáró Oroszország megkezdte egy új, szupercsendes, atommeghajtású harci tengeralattjáró tesztelését. Vlagyimir Kurojedov, az orosz hadiflotta parancsnoka az Interfaxnak elmondta, hogy megkezdődött a Szeverodvinszk-osztályú új tengeralattjáró tengeri próbaútja. A parancsnok szerint még a NATO is elismeri, hogy ez a hajó legtöbb paraméterével legyőzi a legújabb nyugati tengeralattjárókat, beleértve a zajszintet is. A hadrendbe állításához azonban további pénzügyi forrásokra van szüksége a flottának - Oroszország nagyszabású hidegháborús atommeghajtású tengeralattjáró-programja gyakorlatilag leállt a kilencvenes években, és számos hajó építését nem tudták befejezni.

OviNet Bécsben Az osztrák főváros három óvodájában - kísérleti jelleggel - kifejezetten a kiskorúaknak szánt számítógépeken dolgozhatnak a gyerekek. A PC-ken speciálisan nekik írt szoftver fut, a gép doboza strapabíró, a billentyűzet pedig víz- és ütésálló - jelentette a Compress. A "Jól bánok az egérrel" elnevezésű program keretében egyre több óvodában igyekeznek meghonosítani a számítógépet, a pedagógusokkal pedig megismertetik azokat a módszereket, amelyekkel a gépet a gyerekek számára is kezelhetővé lehet tenni. Grete Laska, Bécs alpolgármestere szerint a PC-kkel való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, a gyerekek már egészen fiatal korban érdeklődést mutatnak a számítógép iránt, ezért mind több császárvárosi oviban ülhetnek majd monitor elé a gyerekek.

W@P Navigátor Automatikus helymeghatározó szolgáltatással bővül a Pannon GSM "digitális idegenvezetője", a W@P Navigátor: a szolgáltatás a felhasználó tartózkodási helyéhez legközelebb eső közhasznú intézményekhez, bankautomatákhoz, szórakozóhelyekhez és számtalan egyéb objektumhoz ad útbaigazítást. A Navigátor a GSM-hálózat cellái alapján működik, vagyis felismeri, hogy a WAP-hívás melyik adókörzetből érkezett. Szemben a műholdas navigációs berendezésekkel a W@P Navigátor nem alkalmas a felhasználó méteres pontosságú bemérésére, a helymeghatározás pontossága az adott cella méretétől függ, és legfeljebb néhány száz méteres szórású tájolást biztosít. A rendszer egyetlen, ki nem küszöbölhető hiányossága, hogy a cellák nem vesznek tudomást a földrajzi akadályokról: a Navigátor például a Duna túlpartján található gyógyszertárhoz, étteremhez vagy postához irányíthatja a mobilost. A szolgáltatás pillanatnyilag Budapestre és vonzáskörzetére korlátozódik.

KézernyőHiba! A kapcsoló argumentuma érvénytelen Hamarosan tapintás útján is érzékelhetők lesznek a virtuális terek: kézzel tapintható kijelzők kifejlesztésén dolgoznak a bochumi Ruhr egyetem, a Fraunhofer Intézet szilikátkutató laboratóriuma, a mainzi mikrotechnikai intézet és a regensburgi műszaki főiskola kutatói. Az áprilisban indult három- éves programot a német állam 3,5 millió márkával támogatja. A fejlesztés alatt álló kézernyő egy ultrahangszenzor segítségével méri fel a valós tárgy szilárdsági eloszlását. Az így nyert adatok azonnal továbbíthatók a sík felületű kijelzőre, amelynek felületét olyan "intelligens anyagok" alkotják, amelyek képesek elektromos vagy mágneses mezők hatására megváltoztatni a sűrűségüket. A két milliméteres felbontású kijelző mintegy száz, külön-külön vezérelhető cellából áll, így a szó szoros értelmében tapinthatóvá válik rajta a megjelenített tárgy sűrűségeloszlása.

Magyar pingvin A népszerű, nyílt forráskódú operációs rendszer, a Linux német fejlesztésű SuSE disztribúciójának magyar képviselete (www.suselinux.hu) piacra dobta a SuSE Linux 7.2 magyar kiadását, melyet munkaállomásokra és szerverekre egyaránt ajánlanak. A dobozban hét CD található, melyeken a több mint 2000 alkalmazás és forráskódjuk mellett számos kereskedelmi alkalmazás próbaverziója is fellelhető. Öt könyv több mint ezer oldalon keresztül tárgyalja a telepítés, a beállítások, a főbb alkalmazások, a hálózati beállítások témáit, valamint referenciaként szolgál. A grafikus alkalmazások nagy része magyar nyelven szól a felhasználóhoz, de egyénileg természetesen alkalmazásszinten is meghatározhatók különböző nyelvek, akár egyszerre több is. A 90 napos ingyenes telepítési segítség magyarul válaszol a regisztrált felhasználóknak, melyet e-mailben, faxon, weben keresztül vagy telefonon lehet igénybe venni. A SuSE Linux 7.2 magyar kiadásának javasolt bruttó végfelhasználói ára 19 900 Ft, kapható a SuSE hivatalos disztribútorainál és viszonteladóinál.

IndexMail Az Index megújult ingyenes levelezőrendszerének háttérprogramja a Prímposta, a Prím Online ingyenes levelezőrendszere lett. A kényelmes kezelhetőséget a spamszűrési lehetőségek, a nagyszámú domainnév-kínálat, a Morpholgic támogatásával nyújtott többnyelvű helyesírás-ellenőrzés és az ékezetmentesítési funkció biztosítja. A szolgáltatás az indexmail.index.hu címen érhető el.

Oroszlánszív Japán miniszterelnöke, Junichiro Koizumi "Oroszlánszív" címmel e-mail hírlevelet indított, melyre az első szám megjelenéséig egymillióan iratkoztak fel. A hírlevél szerkesztője szerint elképzelhető, hogy igénylik a rekord bejegyzését a Guinness Rekordok könyvébe. A rendkívül népszerű miniszterelnök híveit legjobban vezetőjük magánélete érdekli.

Tibeti mobil A Motorola Lhasában, 3700 méterrel a tengerszint felett megnyitotta Tibet első mobiltelefon-üzletét. A vezető mobiltelefongyártók már korábban megvetették lábukat a kínai metropoliszokban, és most a vidék felé terjeszkednek - az állami mobiltelefon-hivatal vezetője szerint a gyéren lakott fennsík nehezen megközelíthető területei predesztinálják Tibetet a mobilhálózat alkalmazására.

Traffipax helyett GPS Egy amerikai autókölcsönző a szokásos díjon felül három sebességtúllépésért 450 dollár büntetést is kiszámlázott egy műholdas helyzetmeghatározóval (GPS) felszerelt jármű bérlőjének. Az ügyfél beperelte a kölcsönzőt, de csak akkor számíthat sikerre, ha a kölcsönző nem vette fel az üzleti feltételek közé a GPS által bizonyított veszélyes vezetés miatti büntetés lehetőségét.

GameBoy Advance A japán Nintendo pénteken kezdi értékesíteni Európában a GameBoy Advance hordozható videojátékot. Az 1989-ben megjelent játék legújabb modellje eléri a televízióra köthető videojátékok minőségét: az LCD-képernyő 32 ezer színt képes megjeleníteni. Az előző modellből világszerte több mint 100 millió példány kelt el.

Figyelmébe ajánljuk