Leállították az auschwitzi tetoválópecsétek elárverezését

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 3.

Külpol

Az izraeli kormányt és a holokauszt túlélőit is felháborította az akció, a bíróság lépett közbe. 

Izraelben a bíróság ideiglenesen leállította az auschwitzi tetoválópecsétek árverését - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Az izraeli Holokauszttúlélők Szervezeteinek Központját képviselő panaszosok kérésére a tel-avivi kerületi bíróság szerdán ideiglenesen, a november 16-ra kiírt tárgyalásig leállította a tetoválópecsétek elárverezését.

"Várjuk Izrael állami beavatkozását. Ez a sátán eszköztárának egyik eszköze. A tárgyakat a holokauszt megemlékezésére szolgáló nemzeti intézményben kell elhelyezni" - írta a túlélőket képviselő ernyőszervezet.

Eredetileg egy hét múlva kerültek volna kalapács alá a bélyegzőeszközök, amelyekkel a megsemmisítőtáborban a zsidók karjára tetováltak számokat. A túlélők azt kérték a bíróságtól, hogy tiltsa meg ezeknek a tárgyaknak az áruba bocsátását.

"A holokauszt túlélőinek törvényes és erkölcsi joguk van tulajdonjogot formálni a népük kiirtására, kínzására és bántalmazására használt eszközökre"- hangsúlyozta a túlélők ernyőszervezete.

"Ez a történelem egyik legbrutálisabb bűncselekménye, amikor a nácik megfosztották a zsidókat személyazonosságuktól, és úgy jelölték meg őket, mintha szarvasmarhák lennének" - nyilatkozott a szervezet elnöke, Colette Avital a lapnak.

"Ezeket az eszközöket ennek a bűncselekménynek az elkövetésére használták, és nincs helyük magánkézben. A náci bűnök történelmi bizonyítékaként a Jad Vasemben kell elhelyezni őket. A bírósághoz fordulunk, és precedensek alapján meg akarjuk akadályozni eladásukat"- tette hozzá.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter is sürgős megbeszélést rendelt el minisztériumában annak érdekében, hogy megtalálják az aukció leállításának módját.

A túlélők felháborodását az váltotta ki, hogy a jeruzsálemi Tzolman aukciós ház eladásra kínálta azt a tűrendszert és bélyegzőkészletet, amellyel Auschwitzban a foglyok karjára számokat tetováltak.

A gyűjteményhez a haláltábort ezzel az eszközzel ellátó német cég, az Aesculap használati utasítását is mellékelték. A becslések szerint 30-40 ezer dollárért (mintegy 10-12 millió forint) kelt volna el a készlet, ebből az aukciósházi jutalék 25 százalék.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.