Orbán új európai pártcsalád létrehozásán ügyködik

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 3.

Külpol

Szerdán Matteo Salvinivel és Mateusz Morawieckivel tárgyalt. 

Orbán Viktor szerdán videokonferencia keretében tárgyalt Matteo Salvinivel, az olasz Liga vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, a Jog és Igazságosság (PiS) alelnökével egy új európai politikai csoport létrehozásáról - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen sikeresnek minősítették az Európa jövőjéről, a nemzetállamok és a hagyományos értékek megvédéséről júliusban, 16 párt által kiadott deklarációt, amely nagy érdeklődést váltott ki szerte a kontinensen, és amelyhez számos politikai szervezet, párt jelezte csatlakozási szándékát az elmúlt hónapokban.

A szerdai videokonferencián elhangzott: a Liga és a PiS európai pártcsaládjai, az Identitás és Demokrácia (ID) valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) már ezen a héten folytatják tárgyalásaikat a jövőbeli együttműködés konkrét formáiról.

A Fidesz idén márciusban lépett ki a legerősebb európai pártcsaládból, az Európai Néppártból, miután a magyar kormánypárt tagságát már korábban felfüggesztették, és a Néppárt a fideszes EP-képviselők kizárását kezdte előkészíteni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk