Lemond Szlovákia magyar rendőrfőkapitánya, ha Fico kerül hatalomra

  • narancs.hu
  • 2023. október 3.

Külpol

Hamran István korábban szerette volna elérni a populista politikus őrizetbe vételét.

Ha Fico jön, én megyek"

– így reagált Hamran István, Szlovákia magyar származású rendőrfőkapitánya Robert Fico szavaira, aki már az általa megnyert választás másnapján közölte, hogy hatalomra kerülve első dolga lesz Hamran István rendőrfőkapitány és Daniel Lipšic különleges ügyész menesztése.

Nekik köszönhetően ugyanis, hogy az elmúlt években tisztulási folyamat indult meg Szlovákiában. Magas rangú személyeket is őrizetbe vettek, ami korábban elképzelhetetlen volt, köztük a korábbi országos rendőrfőkapitányt, volt és jelenlegi titkosszolgálati igazgatót, vagy a nemzetbiztonsági hivatali vezetőt.

Fico célja a folyamat megállítása lehet, mivel smeres politikusok is célkeresztben voltak elkövetett törvénytelenségeik miatt. Tavaly még Robert Kaliňákot, Fico közeli munkatársát, a volt belügyminisztert is őrizetbe vették egy időre. Hamran szerette volna elérni Fico őrizetbe vételét is, de a parlament ezt nem szavazta meg.

Napunk beszámolója szerint Hamran nem fogja megvárni a menesztését, egyelőre azonban kivárja a koalíciós tárgyalások eredményét.

"Mentális világaink annyira eltérnek egymástól, hogy egyszerűen nem lehet őket összekapcsolni" – mondta Hamran, aki korábban azt hangoztatta, hogy nem tudja elképzelni magát egy olyan a rendszerben, amelyet a Smer hozott létre, és amelyben a rendőrséget "túszul ejtették".

Mint arról lapunk is beszámolt, Robert Fico pártja, a Smer kapta a legtöbb szavazatot a szombati előrehozott választáson, így Zuzana Caputová szlovák államfő őt kérte fel a kormányalakításra, amelyre két hetet kapott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk