Lemondott a Pegasust gyártó cég vezérigazgatója

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 21.

Külpol

Utódja azt mondta, a cég tenni fog azért, hogy szoftvereit csak a „megfelelő célok” érdekében használhassák.

Lemondott a vezérigazgató, Shalev Hulio a Pegasus kémszoftvert is gyártó izraeli NSO Groupnál – írja a Reuters a cég vasárnapi bejelentésére hivatkozva. 

A Reuters azonnali hatályú lemondásról ír és arról, hogy mostantól Yaron Shohat operatív vezérigazgató-helyettes gyakorolja a vezérigazgatói jogköröket. Ő felügyeli a cég átszervezését, amíg az igazgatótanács ki nem nevezi az új vezérigazgatót.

A hírügynökség úgy tudja, hogy az NSO Grouptól nem csak Hulio távozik, mert mintegy száz alkalmazottat elbocsátanak. 

 

 

A vállalat termékeit továbbra is vásárolják a kormányok és a bűnüldöző szervek, mert ez a csúcstechnológia bizonyított, segítséget nyújt a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben – olvasható Shohat közleményében. A vezérigazgató-helyettes azt is hozzátette, hogy az NSO gondoskodni fog arról, hogy a vállalat szoftvereit csak megfelelő célok érdekében használják fel.

Hulio helyét – aki társalapítója a cégnek – már tavaly októberben megbízott vezérigazgató vette volna át, de az a váltás meghiúsult, miután az amerikai kereskedelmi minisztérium feketelistára tette a céget a nemzetközi botrány miatt, amely tavaly júliusban robbant ki.

A 17 újság – köztük a Direkt36 – részvételével zajló oknyomozó projekt feltárta, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot jó néhány országban nemcsak terroristák, bűnözők leleplezésére használták, hanem – mint a jelek szerint Magyarországon – újságírókat, üzletembereket, politikusokat figyeltek meg a segítségével.

A cikkek nyomán az Európai Parlament idén márciusban úgy döntött, hogy Pegasus-vizsgálóbizottságot állít fel. Májusban – emlékeztet a Telex – leváltották Spanyolországban a hírszerző központ vezetőjét, mert kiderült, hogy több kormánytag telefonját is megfigyelték ismeretlenek Pegasus kémszoftverrel. 2020-ban és tavaly Pegasussal próbálhattak megfertőzni több eszközt Boris Johnson brit miniszterelnök hivatalában.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk