Lemondott az ukrán kormányfő

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. május 20.

Külpol

Nézeteltérés.

Bejelentette lemondását a tisztségéről hétfőn Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő, aki e lépését az aznap beiktatott Volodimir Zelenszkij államfővel fennálló nézeteltérésével indokolta.

„A szerdai minisztertanácsi ülés után döntöttem úgy, hogy lemondok” – mondta Hrojszman újságíróknak. Hétfőn Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, a titkosszolgálat (SZBU) vezetője is benyújtotta lemondását.

Az ukrán média percekkel az után tette közzé Poltorak lemondó levelét, hogy hétfőn a törvényhozás előtt mondott beiktatási beszédében Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök mindkettejüket, illetve Jurij Lucenko főügyészt lemondására szólította fel. Hricak lemondásáról közvetlenül Zelenszkij beszéde előtt adott hírt az ukrán média.

Beiktatási beszédében Volodimir Zelenszkij bejelentette a parlament feloszlatását, és távozásra szólította fel a minisztereket annak ellenére, hogy a törvény értelmében a kormány csak a parlamenti választások után köteles lemondani.

Letette a hivatali esküt az ukrán elnök, majd feloszlatta a parlamentet

A védelmi miniszter és a titkosszolgálat vezetője lemondott. Letette a hivatali esküt hétfőn a parlamentben Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök, majd beiktatási beszédében bejelentette, hogy feloszlatja a parlamentet. Zelenszkij beiktatási beszédében felszólította a kormányt, hogy két hónapon belül mentse fel tisztségéből a titkosszolgálat (SZBU) vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert.

Az alkotmány értelmében a parlament nevezi ki az új kormányfőt, és Zelenszkijnek nincsen parlamenti frakciója, amely lehetővé tenné a hívei alkotta csapat felállítását az előrehozott választásokig.

„Amikor az új elnököt megválasztották, olyan intézkedések meghozatalát javasoltam az elnöknek és a parlamentnek (...), amelyek erősebbé tennék Ukrajnát. Az elnök más utat választott, és a kijelentéséből úgy ítélem meg, hogy minden felelősséget vállal a veszélyekkel szemben” – jelentette ki Hrojszman, anélkül, hogy részletesen indokolta volna a döntését.

A 41 éves, korábban minden politikusi előélet nélkül megválasztott Zelenszkij hétfő délelőtt tette le a hivatali esküt. A 45 milliós lélekszámú volt szovjet tagköztársaságban öt éve háború dúl az ország keleti részében az oroszbarát szakadárokkal, az ország épp hogy kilábalt egy nagyon súlyos gazdasági válságból – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

Figyelmébe ajánljuk