Lengyel katonák elfoglaltak egy cseh kápolnát, állítólag véletlenül

  • narancs.hu
  • 2020. június 14.

Külpol

A lengyelek szerint félreértés történt, a csehek várják a hivatalos választ.

Lengyelország elismerte, hogy a katonáik májusban megszálltak egy kisebb területet Csehországban, bár a védelmi minisztérium szerint csak félreértés történt. Egy lengyel egység a koronavírus elleni védekezés részeként a határon járőrözött, de valamiért a másik oldalon, egy cseh kápolnánál vették fel a pozíciójukat, amit több napig tartottak is. Ráadásul még a cseh látogatóknak is megakadályozták, hogy megnézzék a helyet, írja a 444, a BBC cikkére hivatkozva.

Mindez Morvaország északkeleti részén történt, a kápolna mindössze 30 méterre áll a határtól. A katonáknak a lengyel oldalon kellett volna maradniuk, ám azok, nem tudni, miért, átmentek a folyó túlpartjára, ezzel pedig Csehország területére.

A lengyeleket egy építőmérnök fedezte fel, aki a kápolnán végzett javítási munkálatokat akarta ellenőrizni, ám a katonák elküldték. Így jártak a helyi környezetvédők is, ők sem léphettek a területre. Ekkor a helyi rendőrség felszólította a katonákat, hogy távozzanak.

A lengyel védelmi minisztérium közleményéből az derül ki, hogy a katonák félreértésből foglalták el a kápolnát. A cseh külügyminisztérium nem kapott hivatalos magyarázatot.

Figyelmébe ajánljuk