Lengyelország után Szlovákia is vadászgépeket küld Ukrajnának

  • narancs.hu
  • 2023. március 17.

Külpol

A kormányfő szerint azokat nem támadó hadműveletekre, hanem Ukrajna légterének védelmére fogják használni.

A szlovák kormány jóváhagyta Mig-29-es vadászgépek küldését Ukrajnába – közölte pénteken Eduard Heger miniszterelnök, fokozva ezzel a Kijivnek nyújtott katonai segítséget. A 11 MiG-29-es repülőgépből álló flottát tavaly nyáron nyugdíjazták, és a legtöbbjük nincs üzemképes állapotban – írja a Guardian értesüléseire hivatkozva a hvg.hu.

A Napunk cikkéből az is kiderül, Zuzana Čaputová államfő és Boris Kollár házelnök is jóváhagyta a döntést.

A gépeket a kormányfő szerint Ukrajna légterének védelmére fogják használni és nem támadó hadműveletekre.

A repülők mellett Szlovákia egy KUB légvédelmi rendszert is ad az ukránoknak.

A döntést követően az ellenzéket vezető Robert Fico egyből azzal vádolta a kormányt, hogy ezzel Szlovákia belép a háborúba, ezt azonban Heger visszautasította. A vadászgépek átadását a lengyelek hasonló akciójával tervezik összehangolni. Jaroslav Nad védelmi miniszter közölte, hogy a gépek egyelőre Szlovákiában vannak és az átadásuk hetekbe is telhet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk