Ma sem lehet megemlékezni a Tienanmen téri tüntetésről Kínában

Külpol

Ismét megtiltottak minden nyilvános megemlékezést az 1989-es demokráciapárti tüntetések június 4-ei eltiprásáról.

Hongkongban legutóbb 2019-ben lehetett nyilvánosan megemlékezni a diákok vezette lázadás letöréséről, a hongkongi nemzetbiztonsági törvény 2020-as bevezetése óta azonban már ott sem. A Peking fennhatósága alól kibújó Tajvan és a vele szövetséges Washington azonban azt ígérte, hogy soha nem fogják elfelejteni a 33 évvel ezelőtti napot.

Peking mindig minden tőle telhetőt megtett azért, hogy kitörölje Tienanment a kollektív emlékezetből. A kínai történelemkönyvek nem is említik. A hatóságok a közösségi médiából szisztematikusan törölnek minden ezzel kapcsolatos bejegyzést – írta az AFP hírügynökség.

Szombatra a hatóságok arcfelismerő kamerákat szereltek fel Pekingben a központi térre vezető utakon. Az utcákra kivezényelt rendőrök aprólékosan ellenőrzik a járókelőket.

A hongkongi rendőrség közölte, hogy az engedély nélküli nyilvános gyűléseken való részvétel akár öt év börtönt vonhat maga után. A pár éve még szabadságot élvező, egykori brit gyarmaton mindig a Victoria-parkban tartottak gyertyafényes megemlékezést több tízezer ember részvételével, így a hongkongi rendőrség a parkra különösen figyel most, egy részét le is zárta – írta a Reuters.

1989 áprilisában tüntetők foglalták el a pekingi Tienanmen teret, és demokratikus változásokat követeltek. A kínai kommunista vezetés utasítására a hadsereg június 4-én elkezdte a tér kiürítését. A brutális művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos távirata szerint tízezer halottja volt a vérengzésnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?