Macron újabb fölényes győzelme megint bebizonyította, hogy a lázadás éve csak Orbán lázálmaiban létezik

  • narancs.hu
  • 2017. június 19.

Külpol

A franciák is fellázadtak, csak éppen a magyar miniszterelnökhöz hasonlók ellen.

Emmanuel Macron francia elnök pártja, a Köztársaság lendületben (hivatalosan: La République En Marche!) abszolút többséget szerzett a francia törvényhozási választások második fordulójában. A Le Monde még tegnap késő este, az urnazárás után ismertette felmérését, amelyből kiderül, az 577 mandátumból 361-et a Macron-féle párt és a vele szövetséges François Bayrou Demokrata Mozgalom (MoDem) szerzett meg.

Az érdekes az, hogy a francia lap szerint a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front csupán 8 helyet szerezhetett a törvényhozásban. Vagyis nem jött be, amit még korábban, Macron május 14-i győzelme után jósoltak, miszerint az Ötödik Köztársaság legfiatalabb köztársasági elnöke majd nem lesz képes többséget szerezni a Nemzetgyűlésben.

Macron voksol

Macron voksol

Fotó: MTI/EPA Pool/Christophe Petit Tesson

Ahogy azt az osztrák, a holland és a francia választáson is láttuk, zajlik a lázadás éve, csakhogy éppen a populista és szélsőséges politikusokra mondanak nemet a választók.

Az új nemzetgyűlés június 27-én ül össze először és választja meg az elnökét, a kormányról július 4-én tartanak bizalmi szavazást az alsóházban.

Frissítés: a francia belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint végül 341 mandátumot szerzett Macron pártja, ami jóval több, mint az abszolút többség biztosításához elegendő 289 hely.

(via The Guardian, MTI)

Neked ajánljuk